Hamilelikte Cilt Sorunları Ve Güvenli Bakım

Hamilelik lekesi

Bu lekeler bebekle değişen hormonlarınız ve güneşle temasla oluşuyor. Halk arasında “Gebelik Maskesi” olarak bilinir Elbette ilk sebebi güneş ışınlarıyla temastır. Ama polikistik over, tiroid, aşırı tüylenme, adet düzensizliği gibi sebeplerden, kadınlık hormonu tedavisi gören, doğum kontrol hapı kullanan hatta solaryumu abartan hanımlarda da “melasma” dediğimiz bu leke oluşabiliyor.
Hormonal sorun çözüldüğünde veya hamilelik sona erdiğinde, kışın güneş ışınları cılızlaşınca leke görünmez oluyor, ama orada duruyor.
Bu lekeleri (melasma)  dermatolog lazer veya kimyasal soyma ile açar. Ama ilk güneşle temasta eğer SPF koruma yoksa yine hortlar. Esmer iseniz, genetik & kalıtımsal olarak “lekesi bol” akrabalarınız varsa, zaten potansiyel olarak lekelenme riski taşıyorsunuz demektir.

Hamilelikte, yazları 50 SPF, kışları 30 SPF güneş korumayı asla aksatmamalı. Lekenin oluşmasını bu şekilde önlersiniz. Eğer oluşmuşsa ve açmak istiyorsanız dermatologda kimyasal peeling, lazer, picosil gibi yöntemleri uygulatabilir ve bu işlemleri leke açıcı kremlerle beraber kullanmalısınız.

Kimyasal peelingi sürekli yaptıramazsınız! Cildinizi inceltir ve hassaslaştırır. Bu işlemi bir “silgi” gibi görmekten vazgeçin! Hiçbir leke silici işlem ömür boyu kalıcı değildir. Güneşle temasını SPF ile engellemeniz şarttır.

Hamilelikte akne

Hamile olduğunuzdan beri ergenlikteki yağlanma sivilcelenme siyah nokta senaryosunu yaşıyorsanız biliniz ki sebebi hızlı değişen hormonlardır. Doğum sonrası düzelecektir. Dokuz ay değil, birkaç hafta sürüp yok olabilir de… Bakımınızı disiplinle yapın. Sorun kontrol altında tutulur.
60 Kadından 4’ünde hamilelikte akne oluşuyor. Progesteron ve östrojen hormonlarının yükselmesi sivilcelerin oluşma sebebidir. Yağ bezlerinin aşırı faaliyeti, içinde kıl kökü olan gözeneği tıkıyor. Sivilce oluyor. Medikal literatürde hamilelikte akne ile ilgili ne bir bilgi yok maalesef.
Hamileyken dermatolojik akne tedavisi risklidir. Özellikle (sentetik A vitamini) retinoidler ve cycline ailesinden antibiyotikler bebeklerde ağır mal formasyonlara sebep olabilir. Zaten doktorunuz bunu size söyleyecektir. Ama kafanıza göre eczaneden akne ürünü alıp sakın kullanmayın!

Organik kozmetiklerden meyve asitleri (AHA),çay ağacı, lavanta yağı bulunan ürünleri kullanabilirsiniz.Bakımınızı nasıl planlayacaksınız? Sabah ve akşam makyaj yapsanız da yapmasanız da cildi temizleyip dengeleyici yağ salgısını baskılayıcı nemlendiriciyi sürmeniz gerek. Mart-Ekim ayları arası sabahları dengeleyici nemlendiricinin üzerine mutlaka SPF korumanızı kullanın.

Hamilelikte Rosacea  Roza – Kızarıklık

Metronidazole, gül hastalığının yangı ve kızarıklığını yatıştırmak için genelde rosacea kremlerinin içeriğinde bulunabilir. Hamilelikte güvenlidir.
Azelaik asit, akne ve lekelere karşı kullanılan bir içeriktir ama bazı uzmanlar rosaceayı da kontrol altına alabildiğini söyler. Hamilelikte güvenlidir.
Hamile olsanız da olmasanız da titanium dioxide ve/veya zinc oxide mineral filtreli güneş koruyucular rosacea sorunu olanlar için her zaman idealdir.

Kızarıklık hassasiyet demektir. Kazıyıcı kimyasal içermeyen temizleme jelleri veya misel su ile cilt temizliğini yapın. Yatıştırıcı içerikli sert kimyasal içermeyen veya organik sertifikalı nemlendiriciler kullanın. Soğuk hava, rüzgar gibi hırpalayan dış etkenlerden korunmak sorunun büyümesini engeller. Sıcak banyo ve ısı yüksek yerler (plaj) size yasak.

Hamilelikte Anti-Aging / kırışıklıklar için hangi içerikler kullanılabilir?

Nemlendirin + SPF ile koruyun yeter bence! Neden mi? Çünkü hamilelik boyunca zaten beden dünyaya yeni bir canlı getireceği için tam gaz yenilenme faaliyetini yapıyor. Cilt tipine uygun  antioksidan içerikli nemlendiriciler doğuma kadar size yeterlidir. Kırışıkları hamilelikte takmayın! Zaten yüzünüz hiç olmadığı kadar gergin sağlıklı ve diri görünür.
Kırışık onarıcı, soyucu Retinoidler olarak nitelenen içerikler ve türevleri hamilelikte size göre değildir. (Differin, tretinoin, retinol, ) Bu tarz bir ürün kullanıyorsanız hemen retinol içermeyen bir anti-aging başka bir serumla , mesela Ce vitaminli serumla devam edip ürünü kullanmayı sonlandırın. A vitamini türevleri hamilelikte sakıncalıdır!

Hamilelik boyunca; “cosmeceutical” içerikler olarak adlandırılan, niacinamide, peptidler ya da hücreler arası iletişimde olan maddeler ve antioksidanlar hakkında güvenli veya güvensiz olduklarına dair oluşturulmuş doküman ve bilgi yoktur.  Doktorlar C vitaminin leke açıcı olarak ve kırışıklar için kullanımına izin veriyorlar.

Her halükarda, yukarıdaki bilgileri- çok ayrıntılı olmasa da-size hamilelik boyunca nelerden sakınmak gerektiği konusunda açık bilgi vermek için kaleme aldım. Aklınıza takılan her soru için lütfen doktorunuza danışmaktan kaçınmayın.

Doğum sonrası Karında Sarkma

Gevşek deri öncelikle genetik yapınızla ilgilidir. Ailenizde çabuk sarkan cilt yapısı varsa hala ve teyzelerde annenize sarkma yoğunsa hamilelik boyunca ve sonrasında kremlerinizi aksatmadan sürmeniz sarkmayı minimumda tutar. Hamilelik boyunca çok kilo almış olmanız da derinin sarkmasını etkileyen diğer faktördür.
Elinize bir lastik alın, son raddesine kadar gerin bırakın. Çekiştirin gerin, bırakın. Bunu 9 ay boyunca her gün yapın. Derinin elastikiyeti de böyle yok olur.

Karın büyürken elastikiyeti kremlerle “her gün” desteklerseniz, esnemeyi güçlendirmiş olursunuz. Deri yırtılıp gevşemeden esner. Doğum sonrası bebeğiniz altı aylık olana kadar sıkılaştırıcı losyonlara kremlere devam ederseniz karın toparlanır eski haline döner. Elbette kasların toparlanması için “karın hareketlerini” de eklemeniz gerekiyor. Kas ve deri beraber toparlanır.
Doğumdan sonra tüm metabolizma ve hormonlar tekrar yeni bir düzene geçtiğinden hemen, vakit kaybetmeden elastikiyet artırıcı yağ/kremleri uygulamaya başlamanız gerekiyor. Çatlak ve sarkma karşıtı tüm kremlerden yardım alabilirsiniz. İşlevleri aynıdır.
Doğum sonrası rahatlıkla evde kendi kendinize yapabileceğiniz, toparlayıcı karın kalça hareketleri videosu

Toparlayıcı ürünün her gün uygulanması önemlidir. Ara sıra sürülen hiçbir kozmetikten sonuç beklemeyin.

Hamilelikte saç dökülmesi

Hamileliğin ilk aylarında çok fazla saç kaybı yaşanabilir ve bu hanımları çok korkutur! Geçicidir, hormonal değişim sebebiyledir, endişelenmeyin. Hamilelik, doğum, menopoz, stres, ağır diyetler, narkoz alımı, demir eksikliği saç dökülmesinin sebeplerindendir. Yapmanız gereken sülfat içermeyen bir şampuanla temizlemeye ve haftada bir besleyici yağ maskesi yapmaya devam etmektir. 3 Ay sonra yeni çıkacak olan bebek saçların ne kadar gür olduğunu görecek ve içiniz rahatlayacaktır. Beslenmenizde mineral ve vitaminleri dengeli tüketmeye devam ettiğiniz sürece dökülme yavaşlayacak. Eğer tiroit,  insülin direnci gibi sorunlarınız varsa ilk önce endokrinologa danışmanız saç maskelerinden, serumlardan ve yağlarından daha önemlidir. Kozmetik yardımları doktor tedavisine destek olarak kullanırsınız. İçeriden saçın tutunmasına engel bir faktör varsa dışarıdan kozmetikle sorunu halledemeyiz.

Kaynakçalar: Canadian Family Physician, Haziran 2011, 665-667 sayfaları; Precarie International, Haziran 2005, 100-101 numaralı sayfalar; American Journal of Clinical Dermatology, 4cü sayı, Issue 7, 2003, 473-492 numaralı sayfalar; Teratology, Mayıs 2001, 186-192 no’lu sayfalar; ve FDA

Önerilen ürünler: The Body Shop RAINFOREST MOISTURE SHAMPOO, Caudalie Rose De Vigne, Ecowell Diamond Collection – Yağlı ve Akneye Meyilli Ciltler İçin Yüz Bakım Kremi, Hc Hair Care Complex,  Lavera Basis Anti-Ageing Night Cream , Yves Rocher Culture Bio – Gelée Fraîche Démaquillant, Marilou Natural Day cream, Apifarm Arı sütü gece kremi, Organicum SPF50+ Yüz ve Vücut Koruyucu Güneş Losyonu, Coola Mineral Face Sunscreen Unscented Matte Tint Spf 30

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Yazılar
Afalina Bozkurtlar Buart