Hamileyken Kozmetik Seçimi

Hamilelikte cilt ve Vücut bakımı

Hem cilt bakımında hem ev temizliğinde kullandığınız maddelerde sert kimyasallardan uzak durun! Aynı kan dolaşımını bebeğinizle paylaşıyorsunuz. O halde her zamankinden daha dikkatli kozmetik seçmelisiniz. Çünkü kozmetiklerdeki kimyasallar ilaçlar gibi kan dolaşımına katılır. Karaciğerinizde sentezlenir ve zararlı olanlar atılamaz ise dokularda depolanır!

En akıllıca ve güvenli olanı “sadece organik sertifikası” olan kozmetikleri kullanmanızdır. Ya da konunun uzmanı iseniz, kullanacağınız kozmetiğin içeriklerine bakıp zararlı kimyasallar yoksa kullanın.

“Doğal”, “natürel”, “bitkisel” kelimelerine aldanmayın. “Bitki özleri” barındırsa bile beraberinde zararlı kimyasalları da olan kremleri pazarlama tekniği üzerine “bitkisel” olduğunu yazmaktır. .Evet bitki özleri (!) var ama sadece bitki özleri yok!  Organik sertifikası olan kozmetikler müfettişler tarafından uluslararası onaylanmıştır. Gönül rahatlığıyla içeriklerini kontrol etmenize bile gerek olmadan seçebilirsiniz.
Hamilelikte cildinizin salgıları değişecek. Endişelenmeyin geçicidir.
Hormonal bir değişim geçiriyorsunuz ve organlarınız gibi cilt de salgılarla değişiyor. Hamileliğin ilk yarısında cildiniz hormonal değişimden dolayı yağlanabilir.

Ara sıra sivilce çıkabilir. Sabah ve akşam, mutlaka -sabun içermeyen bir temizleyici ile yüzünüzü bu yağlanmadan günlük kirlerden arındırın. Bunu düzenli yaptığınız sürece gözenek genişlemez, siyah nokta da olmaz.
Yaz veya kış fark etmez! En az 20 spf mineral/organik filtreli bir nemlendirici kullanın. Hamilelik lekelerine karşı sizi korur.

Akşamları temizlenmiş cildinize yağ salgılarını dengeleyen krem kullanın. Gece boyunca çalışan hücreler sabahları genişlemiş gözenekler ve yağlı bir ciltle uyanmanıza sebep olur.
Haftalık bakımı aksatmayın. Haftada iki gün mutlaka peeling yapın. Ölü ve yağlı tabakadan cildi arındırın. Dengeleyici ve nemlendirici bir maske yapın.
Lekelenmeye müsait ya da hamile kaldığınızda önceden lekeli olan bir cildiniz varsa, bu süreçte leke açma ürünlerinden çok “lekenin koyulaşmasını engelleyecek” organik sertifikalı serum ve kremler kullanın.
“Hamilelikte cilt sorunlarının çözümü” hakkındaki yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Hamilelikte Vücut bakımınız

Yıkanma: Sabunsu maddeler ve kimyasallar içermeyen, yumuşak, nemlendirici içerikli duş jelleriyle vücudu temizleyin. Sabunlar deriyi kurutur ve esnemesini engeller. Sabunla yıkanmak kurutur, çatlamaya karşı duramayan bir cilt yüzeyi oluşturur.

Yenilenme: Vücut Peelingi (Haftada 2 kez)  Yıkanma bittikten sonra, ciltteki ölü tabakayı vücut peelingi (kese) yaparak yüzeyden atın. Derinin hızlı yenilenmesini ve elastikiyetini artırır. Çatlak olumumunu minimuma indirir. Havluyu sürtmeden, tampon hareketlerle vücudu kurulayın. Peeling kan dolaşımını da hızlandırır deriniz oksijenlenir, sağlıklı yenilenir.

Çatlak karşıtı bakım: Losyon / Krem / Yağ Hangisi hoşunuza gidiyorsa seçebilirsiniz. Kuru vücutlarda krem ve yağlar daha rahatlatıcıdır. 12 saatte bir kullanın. Sabah ve akşam uygulanan elastikiyet destekleyen bu kozmetikler bebek büyürken genişleyen derinin çatlamasını engeller. Disiplinle uygulayın. Hamilelikte sadece karın bölgesi genişlemez. Göğüs çevresi, baldırlar, üst kollar da çatlayabilir. Kremleyin.

Hamilelikte güvenli içerikler nelerdir?

Bazı kozmetik içerikleri deri tarafından emilir. Seçimlerinizi lütfen organik sertifikalı olandan yapın. İçerikleri onaylı, temiz kozmetikler bunlardır. Buradan organik sertifikalı seçeneklere ulaşabilirsiniz.

Amerika sağlık bakanlığı (FDA) tarafından onaylı ürünler hamileliğiniz sırasında kullanılabilir deniliyor. Fakat kimyasallar konusunda ben şahsen kendini yenilemediğini ve parabenleri hala kabul ettiği için FDA’ya artık güvenmiyorum. Kullanmak zorunda olduğunuz ilaç veya dermokozmetikler varsa lütfen doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
En çok, benzoyl peroxide, hydroquinone, güneş koruma filtreleri veya salisilik asidin emzirme veya hamilelik boyunca kullanımının güvenli olup olmadığı soruluyor… Genellikle birçok doktorun konu hakkında hazır bir cevabı yoktur ve hamilelerin kafası karışır.
“American College of Obstetricians and Gynecologists” uzmanları bu maddeler hakkında şöyle yorumlar yaptılar kulak verin:
Hydroquinone Ne hayvan ne insanlar üzerinde hamilelik boyunca etkileri test edilmemiş bir açıcı maddedir. Risklerini bilemiyoruz. Dolayısıyla emzirirken de hamileyken de riskleri bilinmiyor. Kullanmayın.
Benzoyl peroxide lekeler ve pürüzler için mükemmel bir içeriktir ancak hamilelikte %5 ve %5’in altında konsantrasyonda kullanılması güvenli sayılabilir.
Salisilik Asit (BHA) iyi bir yüzeysel soyucudur ancak profesyonel soyma işlemlerinde hamilelikte “yüksek konsantrasyonda” kullanıldığında güvenli değildir. Ama kozmetik içeriklerinde %2 ve %2’den aşağı olan düşük dozlar güvenli sayılır.

Aynı şekilde glikolik veya laktik asitler de (AHA) hamilelikte ve emzirirken kullanılabilir.

Aktif güneş filtrelerinin hayvanlar üzerinde yapılan çalışmaları, hamilelikte risk olmadığını göstermiş olmasına rağmen medyada bazı kurumlar gerçek dayanak olmadan insanların korkularını depreştirmiştir! American College of Obstetricians and Gynecologists Kurumu, tıbbi araştırmalar yaptı, iddia edilen korkuların hiç birini bulamadı.
Sonuç olarak, dermatologlar hamilelikte mutlaka güneşten korunmak gerektiğini ısrarla belirtiyor. Mineral aktif fitreli yumuşak içerikli (titanium dioxide ve/veya zinc oxide) güneş koruyucu kullanın.
Tavsiyem mineral filtreli güneş koruyuculardır.

Hamileler her ojeyi sürmemeli . Ojenizde dibutyl phthalate, toluene ve formaldehyde olmamalı!
Bu üç sakınılması gereken madde: DBP (dibutyl phthalate), toluene ve formaldehyde. DBP’nin, ceninde hormon üretimi sorunları çıkarabileceği (1); toluene’nin üreme sorunları, baş ağrısı, kaşıntı, gözlerde batma gibi sorunlar çıkarabileceği (2) ve formaldehyde ’in solunum zorluğu hatta kansere yol açabileceği (3) söyleniyor. Her yanımız kimyasallarla çevrili. Bu maddeleri ev temizlik malzemenizde de göreceksiniz. Hamileyken organik sertifikalı oje kullanın.
Ojelerdeki zehirler için videoma tıklayın.


Kaynakçalar: (1) FDA (2) ncbi (3) CDC

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Yazılar
Afalina Bozkurtlar Buart