Kozmetikte Hindistan Cevizi Ne İşe Yarar?

  1. Yüzyılda Costas isimli Mısırlı bir gezgin, aldığı notlarda Hint cevizi adlı bir cevizden bahseder – ki muhtemelen budur- .
    Çin’de, 9. yy’da Hindistan Cevizinin liflerinden yapılan dokumadan bahsedilir. Bu da tanış olduklarını gösteriyor. Sinbad’ın hikayelerinde ve 1001 gece masallarında da Hindistan Cevizinden bahsedilir. 1280’lerde Marco Polo bahseder, 1600’lerde Sir Francis Drake’nin “nargil” olarak tanımladığı şey Osmanlıca Hindistan cevizi demektir…
    Asya ve Pasifik ülkelerinde yüzyıllardır hem mutfakta hem vücutta kullanılan bu iyileştirici yağın kozmetik marketlerine girişi 1950′ lerden sonra olabildi. Saçlar, tırnaklar, cilt, kirpikler ,ayaklar, eller için birçok fayda içeriyor. Lakin soğuk pres elde edilmiş olması gerek. Çünkü sadece soğuk pres elde edilmiş Hindistan cevizi yağı içerikteki iyileştirici özlerini koruyabiliyor.
    Kıssadan hisse: Bir yerlerde çok ucuz bir Hindistan cevizi yağı bulursanız içeriğinden işkillenin!
    Hindistan cevizi, kelimesini duyar duymaz aklımızda tatlı bir anı canlanır, iç bayar, çocuksu bir “yaz geldi” sevinci yaratır. Aklımıza eski plaj losyonları gelir. Bir de supanglenin tam ortasında duran beyaz kar kümesi kıtır kıtır gülümseyen toz!
    İçinde ne var ki?
  • Çok ince yapılı ve besleyici bir yağ: Her cilt tipi nemlendirici olarak kullanabilir.
  • Hafif ve onarıcı bir yağ: saçlarda, saç açıcı spreylerde, saçı ısıya karşı korumada, saç kırıkların onarılmasında, tırnak bakımında zevkle kullanılıyor.
  • Antienflamatuardır (yangı önler) Kar yanıklarında, güneş yanıklarında, kışın acı çeken cilt ve ellere çok faydalıdır.
  • Yaraları iyileştirici özelliği var A,E,K vitaminleri içerir. Yanıklarda, yazın derinin plaj sonrası onarılması ve nem kazanmasında nemlendirici onarıcı olarak. Hamilelik çatlaklarının önlenmesinde, derinin yenilenmesinde büyük yardımcıdır.
  • Hindistan cevizi yağı “Hafif” etkili mikrobiyal ajandır diyebiliriz. Yani enfeksiyondan koruyan madde görevi görür (Anne sütünde de bulunan Kaprik asit ve Lorik asit Hindistan Cevizinde de vardır) Dolayısıyla -akneli cilt tedavisinde değil- sivilcelenmeye müsait ciltlerin bakımında geceleri kullanılabilir denilse de ben tavsiye etmem. Sivilcelenme de yapabilir çünkü hindistancevizi komedojeniktir. Yani gözeneği tıkar! Bunu unutmayın.
  • E vitamini vücutta hormon dalgalanmasında etkili olduğundan sivilcelenmeye meyilli ciltlerde akşamları (mesela gün aşırı) uygulandığında yağ salgısını düzenler ve gözeneğin salgıyla tıkanmasının “dolaylı olarak” önüne geçer. Enfeksiyon gelişmesini önlemeye yardım eder. Dikkat: Yağ, sabah ciltten temizlenip su bazlı nemlendirici uygulanmalı.
  • Susuz kalmış, çatlayan kuruyan saçlı deriyi onarmak için haftada 2 kez saç diplerine ve tellerine maske gibi uygulanabilir. Tek, bol şampuanla temizlenir.
  • Kıvırcık, kuru ve boyadan yıpranmış saçlara, havluyla saçın suyu, nemi alındıktan sonra uygulanıp, kurutmaya geçtiğinizde “kabarmayan” pırıl pırıl saçlarınız olur.
  • Kirpik diplerine gece uyumadan pamuklu çubukla sürülen hindistancevizi yağı uzamasına yardım eder. Lakin göze bulaştırmamalı. Sabaha şiş gözlerle uyanırsınız.
  • Yüz makyajını temizlemek için Hindistan Cevizi yağını kullanabilirsiniz. Sonrasında bir tonikle pamuğu ıslatıp yüzü temizleyin.
    Her Hindistan cevizi yağının aynı kalitede üretilmediğini tekrar hatırlatayım. Kaliteli üreticilerden alıp kozmetikte kullananları tercih edin…
    Koku sözlüğünde Hindistan Cevizi yağının duygusal çekimi, tıpkı “vanilya” kokusunu anlatırken kullandığımız şefkat, dostluk, dişilik, anaçlık yumuşaklık, asabiyetten uzak duygudurum ve neşe, sözcükleriyle tanımlanır. Banyoda, yatak odasında salonda, iş yerinde Hindistan cevizi kokusunu kullanarak ruhsal yatışma ve rahatlama da sağlayabilirsiniz.
Total
2
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Yazılar