Beyaz tenliler genetik olarak daha hassas ve ince cilde sahiptirler. Buna bir de “bakımsızlığı” eklerseniz cilt çok çabuk hırpalanır, kızarır, kılcal damarları belirginleşir. Vaktinden evvel yaşlanmanın temeli böylece atılmış olur. Bu tip ciltlerin bağışıklık sistemleri zayıflamıştır. (Mesela Roaccutane tedavisi sonrasında her şeye tepki veren bir ciltle baş başa kalabilirsiniz. Mesela güneş koruması olmadan geçirilmiş şiddetli bir yaz sonrası cildinizde kılcal damarlar belirginleşmiş olabilir.) Velhasıl kelam: Cildiniz kızarıyor ise, dış etkenlerden birine “bana bunu yapma” diye bağırıyor demektir. Yazıyı okumaya üşenenler roza hakkındaki videoma kulak verebilirler.
Cildiniz neden bağırıyor olabilir?
** Güneş ışınları olabilir. Sabahları SPF içeren bir kremle UV ışınlarından korunan. Yaz ve kış!
** Cildinize sürdüğünüz sert kimyasallı kozmetik içerikleri olabilir. Organik içerikli ürünler kullanınız.
** Cildinizi sabunla temizliyorsunuzdur, deri pH’ına uygun değildir deriyi kazır kurutur. SLS içermeyen kozmetiklerle temizliği yapınız. En iyisi misel sularla deriyi temizlemektir.
** Kızaran ciltlerin sakinleşmeye ihtiyacı vardır. Yatıştırıcı içerikleri olan “kızaran ciltler için üretilmiş” kozmetikler kullanın. C Vitamini serumları krem altına kullanılarak damarların iyileşmesine yardım edecektir.
** Makyaj yapıyorsanız kimyasallarla derinin zorlanmasını engelleyen, içerikleri rahatsızlık yaratmayacak, mineral veya organik makyaj malzemesi kullanın.
** Ailenizde kızaran cilt sorunu varsa roza hastalığı olabilir. Bununla ilgili dermatoloğa danışın. Roza – Rosacea – Gül hastalığı -Rozase

Hemen endişelenmeyin, toplumda her 10 kişiden birinde görülen bir sorun bu. Roza hastalığını seboreik dermatit veya temas egzaması ile karıştırıyor olabilirsiniz. Lütfen dermatoloğa gitmeden kendi kendinize teşhis (!) koyup paniklemeyin. Eş arkadaş tavsiyesi ile bulduğunuzu yüzünüze sürmeyin!
Roza’da, yanaklarda başlayan kızarıklık, zamanla burun bölgesine yayılır. Sonrasında kabarık bölgeler oluşmaya başlar. İleri aşamalarında deri kalınlaşır ve engebeli kırmızı bir hal alır. Damarlar belirginleşir. Bölge şişebilir. Deride ısı hissedilebilir, yüze uygulanan kremler yanma yapabilir. Daha ileri aşamalarda yangı başlar, içi iltihaplı kabarcıklar oluşur. Göz bölgesinde de yanmalar, kaşıntı, kuruluk, batma hissedilir. (Göz tutulumu)
Erkeklerin tıraş bıçağını bırakıp, makine ile tıraş olmaları ve tıraş sonrası losyon sürmemeleri sadece doktorun önerdiği kremi uygulamaları gerekir.
Başlangıç aşamasında tedaviye başlarsanız sorun ilerlemeden kontrol altına alınır. Bunun için yukarıda “kızaran ciltler için bahsedilen tüm bakım aşamalarına” dikkatlice aksatmadan uymalısınız.
Rozanın sebebi bilinmiyor. Bazı durumlarda kendiliğinden geçebiliyor.
Güneşte korunmasız yaşayanlarda, hormonal düzen bozukluğu olanlarda, aşırı soğuk bölgelerde dışarıda çalışanlarda, çok agresif kozmetik malzemesi kullanıp doğru temizlik yapmayanlarda, ani şok ve stres yaşayanlarda daha sık rastlandığı tespit edilmiş. Her yaştan her coğrafyadan, her cinsten beyaz tenli insanların roza sorunu olabiliyor.
Cilt bakımına gidiyorsanız ve rozanız varsa yüzünüze buhar verilmemeli. Siz de sıcak banyolar almaktan, sauna, hamam, plaj gibi yüksek ısılı yerlerde bulunmaktan, alkollü içecek (enerji içecekleri dahil) tüketmekten ve alkollü şeyleri sürmekten kaçınmanız lazım. Alevlenmelerin olduğu, atakların başladığı dönemlerdeyken kontrol altına alırsanız ilerleme frenlenir. Ama elbette yediğinize içtiğinize, sürdüğünüze ve en önemlisi ruhunuzun neleri sıkıntı yaptığına dikkat edip sağlıksız gıda ve etkenlerden uzak kalmayı becermeniz gerek. İnternette kısa bir tur atarak roza hastalığı olanların uzak durmaları gereken gıdalara uzman birinin sitesinden ulaşabilirsiniz. Sıklıkla süt ve süt ürünlerini bıraktığında cildinde olumlu gelişme olduğunu yazan çok kişi var.
Aşırı kimyasal soyma yaptıran ve uzun süre kortizonlu ilaç kullanan kişilerde de rozaya rastlanıyor. Bu nedenle lütfen leke veya sivilce sorunuyla baş etmek için sert çözümlerle cildi hırpalamayın. Disiplinli bakımla ağır ve emin adımlarla derinin sağlığını korumaya çalışın.
Kızaran ciltler ve kuproz için üretilen kozmetiklerden seçimlerinizi yapınız. Mesel pharmaceris’in R serisi sadece bu ciltlere özel ürünler sunuyor. Lazer ile tedavisi de mümkün. Dermatologunuza danışınız.
İlgili ürünler: Synchroline Rosacure İntensive Cream, Rosacure Intensive Cream Spf 30 – Synchroline, Solante Tele-Rubor Spf 50+,Avene Diroseal anti-redness, ISIS PHARMA Ruboril, REN Evercalm Anti-Redness Serum,Topicrem intolerant skin Light Shooting Cream, Eucerin Hypersensitive Anti Redness Soothing Care