Cildin en büyük düşmanlarından biri haline geldi güneş! Gündüzleri SPF (sun protection factor), güneş koruma faktörü içeren bir kremle deri korunmak zorunda. “Anneannem hiç korunmadı cillop cildi vardı” diyenler, leke içinde dolaşanlar, lütfen onun zamanındaki atmosfer sorunlarını, 70’lerdeki ozon tabakası yırtığını, sera etkisini ekolojik değişimleri vs okusunlar. Sonra gelip makaleye göz atsınlar.
Güneş koruyucular cildinizin güneş radyasyonundan korunmasına yardımcı olur. UV ışınları hasar yapar, serbest radikallere sebep olur, deri altındaki antioksidanları siler süpürür, cildinizi leke içinde bırakır, kansere yol açabilir, kolajen dokuyu ve melanin sentezini yıkıma uğratır. Sonuç hızlı yaşlanır, lekelenir kırışır ve sarkarsınız. Hastalıklardan bahsetmiyorum bile.
Güneş iki tür radyasyon yayar: UVA ve UVB.
%95’i oluşturan UVA ışınları ciltte kırışıklık ve sarkma gibi yaşlanma belirtilerine katkıda bulunur.
UVA ışınları ayrıca UVB ışınlarını daha reaktif hale getirir, bu nedenle ikisi bir araya geldiğinde ölümcül olabilir
UVA ışınları camdan geçer. Yandığını hissetmeseniz bile ve derin deri tabakalarında hasar yapar.
%5 ‘i oluşturan UVB ışınları daha kanserojendir ve genellikle güneş yanıklarından sorumludur.
UVB ışınları daha kısadır ve camdan geçmez, ancak güneş yanıklarına neden olan budur.
Bunları neden anlattım, satın aldığınız güneş koruyucunuzun etiketinde “geniş spektrumlu Güvenilir Kaynak”, “UVA/UVB koruması” veya “çoklu spektrumlu” yazmasının doğru seçim olacağını izah etmek için. İster dışarıda olun ister güneş ışığı alan bir pencerenin yakınında ,güneşten gelen zararlı radyasyona maruz kalırız. Bu radyasyonun tıpkı PC ekranından, cep telefonu ekranından yayılan ışın gibi cildiniz üzerinde bir etkisi vardır.
Kaç Faktör Seçilir?
Kaç seçerseniz seçin, unutmayın ki sizi en fazla 2 saat kadar koruyacaktır. Yeniden sürmezseniz deri dış tahribata açık kalacaktır. SPF’si 30 olan bir güneş kremi, yeterli miktarda ve 2 saatte bir şekilde kullanıldığında UVB ışınlarının yüzde 97’sini engeller. SPF 50 olan bir güneş kremi cildinize ışınların ulaşmasını % 98 oranında engeller
Kaynak https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3460660/
Şimdi biliyorsunuz ki yaz/kış UV’den korunmak derinin sağlığı için önemli. Bu sebeple temizleme ve nemlendirmeden ibaret olan temel cilt bakımına gündüzleri bir adım daha ilave edilmiştir: Koruma.
Avrupa veya Japonya’da üretilen güneş kremleri daha mı iyi?
Muhtemelen öyle. ABD dışındaki ülkelerde üretilen güneş kremleri, daha geniş çeşitlilikte güneşten koruyucu bileşenlere sahiptir. Bu güneş kremleri, “+” ile “++++” arasında değişen bir UVA koruma ölçüsü olan bir PA faktörünü listeler. PA derecelendirme sistemi Japonya’da geliştirildi. Ve FDA’nın onayladığı, belli oranda kullanımına izin verdiği bazı filtreler uzak doğu ülkelerinin sağlık bakanlıklarınca çok limitli ve/veya asla kullanılmaz.
SPF, cildinizin güneş ışınlarına karşı doğal savunmasını genişleterek çalışır. Örneğin, 15’lik bir SPF, hiçbir koruma sürmediğiniz cildinizi UV’den yaklaşık 15 kat daha fazla koruma sağlar.
O halde 50’lik bir SPF, güneş koruyucu içermeyen cilde göre 50 kat daha fazla koruma sağlayacaktır.
Mineral Filtre Ve Kimyasal Filtre Ayrımı nedir?
Fiziksel korumalı (Mineral) güneş kremleri cildinizin üzerini battaniye gibi örter, güneş ışınlarını ayna gibi geri saptırarak fiziksel bir bariyer görevi görür ve hemen etkilidir.
Kimyasal güneş kremleri cilde nüfuz eder ve güneş ışınlarını emer. Kimyasal filtreli güneş korumalarında bu sebeple hep “güneşe çıkmadan 20 dakika önce sürün” uyarısı vardır. Çünkü etkili olması genellikle 20 dakika sürer. Filtreler hakkındaki açıklayıcı videomu buradan izleyebilirsiniz.
Çinko veya titanyum dioksit mineral filtredir, diğer tüm aktif maddeler kimyasal güneş koruyucu maddeler olarak kabul edilir
“Çoğu insan güneş korumasını çok az uygular ve etkinliğini azaltır. Tam SPF değerini elde etmek için güneş koruyucunuzu oldukça kalın uygulamalısınız. Bu da yüz ve boyun için birtatlı kaşığı dolusu şeklinde size ölçekleyebileceğim bir miktardır. Araştırmalar, çoğu insanın önerilen miktarın ya yarısını ya dörtte birini uyguladığını gösteriyor. Bu bu da sahip oldukları gerçek SPF korumasının vaat edilenden daha düşük çalışacağı anlamına geliyor.
“Kimyasal UV filtrelerinin herhangi bir hasara neden olduğuna dair gerçek bir bilimsel kanıt yok, ancak UV ışınlarının cilt kanserine neden olduğunu gösteren bilimsel kanıtlarımız var.”
Satın alırken SPF 30 veya daha yüksek olan geniş spektrumlu, tahriş edici içeriği olmayan ve hipoalerjenik, mümkünse parfümsüz hatta çok az parfümlü, komedojenik olmayan ürünler seçin.
Şöyle bir karmaşa da var. Mesela ABD’de bir eczaneden “bir Avrupa markası” alsanız bile, uluslararası muadili kadar iyi olmayabilir. Kullanılan içerik ve etkililik için ulusal düzenlemeler dünya genelinde farklılık gösterir ve aynı markadan olsalar bile diğer ülkelerde üretilen ürünlerin farklı olmasına neden olur. (KFDA ve FDA’nın farklı bakış açıları var)
Şu anda, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) güneşten koruyucular için yalnızca 16 aktif maddeyi onayladı. Avrupa’nın 27 onaylı maddesi var! Avrupa’da “kansere neden olan UVA ışınlarına karşı koruma sağlayan” 7 onaylanmış kimyasal vardır.
Yabancı ürünler FDA tarafından onaylanmıyor ve test edilmiyor! Kore, Japonya, Avrupa güneş kremlerindeki bileşenlerin büyük çoğunluğu güvenli ve etkili bulunmuş olsa da, şüphe uyandıran birkaç örnek de var. Örneğin, fareler üzerinde yapılan çalışmalar, 4-MBC adlı bir UVB filtresinin hipotiroidizme benzer hipofiz etkilerine neden olabileceğini bulmuş. Elbette laboratuvarda sıçanların maruz kaldığı aynı toksik seviyeleri kremle alamayacaksınız, ancak yine de gözünüzü açık tutmakta fayda var. Kafanızı yeteri kadar karıştırdıktan sonra şunu söyleyebilirim: Mineral filtre kullanın ve bıraktığı beyazlığı önemsemeyin!
Güneş kremi, tehlikeli UV ışınlarına karşı korunmanın tek yolu değildir
Dünyanın neresinde yaşıyor olursanız olun, gölgede kalmak, giysi ile korunmak, şapka takmak UV ışınlarından sakınmanın yoludur. Güneş kremi kullansanız bile gözlük şapka ve giysileri de yabana atmayın.
Güneş kremi kullanmak, güneşten gelen zararlı UVA ve UVB ‘nın yan etkilerini azaltmanın önemli bir yoludur. Her yaştan ve ten renginden yetişkinler, tüm açık hava etkinlikleri sırasında en az 30 SPF kullanmalıdır. Yani sadece güneş kremine güvenmeyin. Plajda olmasanız bile, pencereden UV ışınlarıyla temasa geçmeniz garantidir. Araştırmalar, günlük güneş kremi kullanımının cilt kanseri ve yaşlanan cilt (kırışıklıklar, hiperpigmentasyon) riskinizi önemli ölçüde azaltabileceğini göstermektedir.
Güneş kremimdeki zararlı maddeler hakkında endişelenmeli miyim?
Güneş kremindeki aktif bileşenler, FDA tarafından güvenlik açısından test ediliyor. Hormonal bazı etkilere sebep olduğu iddia edilen kimyasal filtrelerin maksimum kullanma yüzdesi tespit ediliyor. Buna rağmen cilt tarafından emilen kimyasal filtrelerin tahrişe neden olma olasılığını unutmayın. Egzama veya roza gibi bir cilt rahatsızlığınız varsa veya alerjik yapıdaysanız, çinko oksit ve titanyum dioksit içeren (Mineral filtre) güneş koruyucuları kullanın.
Şahsen, bağımsız araştırma yerlerini takip eden biri olarak bazı filtrelerin “az kullanılmasını” bile kabul etmiyorum. O sebeple metabolizmada birikebilen bazı filtreleri kullanmama taraftarıyım. Bu 3 filtreyi sevmiyorum.
Octocrylene’de mesela %10’luk miktar “güvenli” sayılıyor.
Avabenzone için bu %3
Homosalate %1.4
Mesela piyasadaki güneş korumalarının %80’inde bulunan oxybenzone için güvenli limit %2.2
Kimyasal filtrelerin izin verilen oranlarının 2020’de güncellenmiş sayfasına buradan ulaşabilirsiniz
Homosalat’ın potansiyel bir endokrin bozucu olduğu kanıtlanmış. Hücre çalışmalarında hormonları etkileyebileceği düşünülmekte. Homosalat’a maruz kalınca, vücuttaki pestisitlerin emilimini de artırabildiği görülmüş. Avrupa komisyonu homosalat güvenli yüzdesinin %1.4 olduğunu söylüyor. Ben hiç istemiyorum!
Buradan detay okuyabilirsiniz
2019’da Washingtonpost’ta yayınlanan bir makalede, mart ayında yayınlanan bir rapordan ve bu raporda bahsedilen “hamile kadınların oksibenzona maruz kaldığında fetüs geliştirme riskleri”olduğunu öne sürüyor. Makele için tıklayınız.
KURU CİLTLER: Nemlendirici de içeren bir güneş kremi arayın , cildi kurutan alkol içerenlerden , gazlı spreylerden kaçının.
AKNELİ CİLTLER: Yağlı, petrol türevi içeren kremler gözenekleri tıkayabileceklerinden sadece akneli ciltler için üretilmiş ürünleri kullanın. Toz pudra halindeki mineral SPF pudraları seveceksiniz.
YAĞLI CİLTLER: Emilimi kolaj olan jel yapıda güneş kremleri , sprey SPF’ler, çabuk kuruyan hafif su bazlı losyonlar seçin. SPF İçeren toz pudraları da rahat kullanırsınız. Bu tarz ürünler genelde alkol içerir. Organik serilerden seçin. Veya içerik okuyun.
HASSAS CİLTLER: Mineralli SPF seçin. Ve sadece fiziksel koruma yapan güneş kremlerinin dışına çıkmayın. İçerikte parfüm ve alkol olmadığını kontrol edin. Ya da direkt organik sertifikalı mineral kozmetiklerden seçin.
Kısa Özet:
yaz kış güneş kremi kullanın.
İki saatte bir yenileyin.
Bilgisayar başında çalışıyorsanız, UV dışında mavi ışık filtreli olanları da var onlardan kullanın.
Akşamları güneş kremini ciltten iyi temizleyin. Özellikle kimyasal filtreli kremlerin arındırılması için çift temizliği tercih edin. Çift aşamalı temizlik videosunu buradan izleyebilirsiniz.
Son olarak meraklısına kimyasal toksikoloji araştırması sayfasından link
Ayşenur Teyzeciğim yağlı rozalı cildim var, 22 yaşındayım. Kullandığım güneş kremlerinden yapısı çok fazla geliyor. Süt gibi veya losyonumsu güneş kremi önerebilir misin? Solante tele rubor kullanıyorum ama tam bir işkence katı, emilmiyor.
Sevgili Zeynep,
Tele rubor da çok kıvamlı değildir aslında..
Syorell veya Dermabien veya cyrene bakabilirsin
syorel https://syorell.com/urun/sunique-spf-40-gunes-koruyucu/ veya https://cyrene.com.tr/products/invisible-physical-sunscreen veya https://www.dermabien.com/urun/dermasolar-kirisiklik-karsiti-krem-yagli-ciltler-hafif-renkli.php (bu hafif renkli kızarıklığı da kapatıyor)
SPF öneri 2022 videom
https://www.youtube.com/watch?v=h2u-r0gi1y8
Ayşenur hanım merhabalar,
mineral filtreli güneş kremleri hassasiyet, sivilce, egzama gibi şeylere sebep olabilir mi? Yaz başında mineral filtreli soltis markasının güneş kremini kullanıyordum. İlk zamanlar kuruluk yapıyordu, sonra egzamamı tetikledi. (normalde saçımda seboreik dermatit var.dönem dönem de ağız ve burun çevremde dermatit oluyor) güneş kremi öncesinde iyi nemlendirmeye dikkat edince biraz daha rahatlasam da kuruluk sorunu tam olarak çözülmedi. sonrasında nemlendirici özellikli mineral filtreli güneş kremleri denedim. (Kudra, axis-y, jumiso) güneş kremlerini sürdükten sonra kuruma, hassasiyet vs problemler yaşamaya devam ettim. Sonrasında da akne problemi yaşamaya başladım. Cilt tipim karma, hassas ve sivilceye meyilli. 10 yıl kadar önce de roacutanne tedavisi görmüştüm. Beyaz tenliyim güneşte kolayca kızarıyorum. Yıllardır mineral filtreli kremler tercih ediyorum, bazısı yağlandırdı, bazısı sivilcelendirdi, bazısı yüzümü terletti… Bir türlü doğru güneş kremini bulamadım. mineral filtreler bana dokunuyor olabilir mi? Eğer böyleyse nasıl güneş kremi seçmeliyim?
Merhaba Adaşım Ayşe Hanım
Dermatit ve egzamalı ciltlerin bakımları için özellikle bu sorunu olan ciltler için üretilmiş kimyasalları egzamayı tetiklemeyen veya organik sertifikalı kozmetikler kullanılmalı.
Dermatolog Dr. Erçin Özüntürk ile yaptığım bu videoya lütfen göz atınız https://www.youtube.com/watch?v=3r-vSfnqkpY&t=177s
Detaylı cilt için bilgi: https://aysenuryazici.com/egzama-veya-dermatitli-cildin-bakimi/
Detaylı saçlı deri için bilgi : https://aysenuryazici.com/kafaniz-kasiniyor-ve-pullaniyorsa-sac-dokuluyorsa-dermatit-olabilir/
Mineral filtreler seçim için yeterli kriter değildir. Petrol türevi yağlar akneyi tetikleyebilir. Farklı kimyasallar da hassasiyet geliştirebilir.
Bu güneş korumasının size uygun olduğunu düşünüyorum https://syorell.com/urun/alerjik-ciltler-icin-gunes-kremi/
https://drahmetakcay.com/egzamasi-olanlar-hangi-gunes-koruyucu-kremi-kullanmali/#:~:text=SPF%2030%20veya%20%C3%BCzeri%20olmal%C4%B1,olarak%20adland%C4%B1r%C4%B1lan%20form%C3%BClleri%20tercih%20edin.
Dermatitin yatıştığı dönemler ve aktive olduğu dönemler olur. Evdeki kimyasallar kadar günlük cilt bakım rutininde kullandığınız kozmetikler de çok önemlidir.
Bu seriye göz atınız lütfen: https://www.pharmaceristurkiye.com/a-serisi/
sevgiler
Ayrıntılı yanıtınız için çok teşekkür ederim Ayşenur Hanım 🙂 linkteki yazıyı okuyunca güneş kremleriyle sorunumun içerdikleri alkollerden kaynaklı olabileceğini farkettim. güneş kremi önerinizi sevinçle incelerken içeriğinde Macadamia Integrifolia Seed Oil görünce üzüldüm, malesef alerjim var cadı fındığına 🙁 önerebileceğiniz başka bir güneş kremi olursa çok sevinirim.
diğer önerdiğiniz ürün serisini de elimdekiler bitince değerlendireceğim ama yakın zamanda oluşturduğum rutinimde kullandığım ürünlerin içeriklerini ve cildimin durumunu daha detaylı yazıyorum, içerikleri ewg’den araştırdım ama yine de size sormak istedim bunlarda kaçınmam gereken bir içerik var mı diye. Örneğin ewg’de yeşil olarak gördüğüm alkoller var, bunlardan da kaçınmam gerekiyor mu?
cildimde şu an aktif egzama yok. Ara ara yanma-gerginlik- bölgesel kuruluk gibi hassasiyet belirtileri oluyor. Kistik akneler çıkıyor yanak bölgesinde ve bazen de alnımda minik sivilceler çıkıyor. sivilce izleri de mevcut yanaklarımda. Yanak, alın ve şakaklarda beyaz yağ butonları, burun bölgesinde de siyah nokta sorunu var birazcık.
Yıkama jeli olarak maruderm hassas ve atopik ciltler için temizleme jelini kullanıyorum. İçerik listesi: Aqua, Glycerin, Cocamidopropyl Betaine, Lauryl Glucoside, Panthenol, Sodium Lauryl Glucose Carboxylate, Cocamide MIPA, Coco-Glucoside, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Chamomilla Recutita Flower Extract, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Soy Protein, Hydrolyzed Corn Protein, Sodium PCA, C12-25 Alkyl Benzoate, Tetrasodium EDTA.
Tonik olarak Luv it centella özlü tonik. İçeriği: Aqua, Centella Asiatica Leaf Water, Butylene Glycol, Betaine, Panthenol, Allantoin, Arnica Montana Flower Extract, Camellia Sinensis Leaf Extract, Sodium Hyaluronate, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Sodium Benzoate.
Serum olarak miseca’nın hyalüronik asitini kullanıyorum. İçeriği: Aqua (Saf Su), Rosa Damascena Flower Water (Gül Suyu), Aloe Barbadensis Leaf Juice (Aloe Vera Suyu), Helichrysum Italicum Flower Water (Ölmez Çiçek Suyu), Panthenol (B5 Vitamini), Glycerin (Bitkisel Nemlendirici), Pentylene Glycol (Bitkisel Nemlendirici/Koruyucu), Sodium Hyaluronate (Hyaluronik asit), Trehalose (Şeker), Sodium PCA (Bitkisel Nemlendirici), Beta-Glukan (Bitkisel Nemlendirici Aktif), Hydrolyzed Wheat Protein (Buğday Proteini), Centella Asiatica Extract (Gotu Kola Özü), Panax Ginseng Root Extract (Ginseng Özü), Allantoin (Bitkisel Nemlendirici), Phenethyl Alcohol (Bitkisel Koruyucu), Caprylyl Glycol (Bitkisel Nemlendirici/Koruyucu), Citric Acid (pH Ayarlayıcı)
Nemlendirici krem olarak sizin önerilerinizde gördüğüm MadePantol’u kullanıyorum. Cildimin hassasiyetini yatıştırmakta çok faydasını gördüm.
Kusura bakmayın uzun uzun yazdım ama net olarak anlatmak istedim. Bu rutinden çıkarmamı önerdiğiniz bir şey var mı? Yahut da eklememi önerdiğiniz bir şey?
Şimdiden teşekkürler, sevgiler 🙂
Yaşımı yazmayı unutmuşum, onu da ekleyeyim. 29 yaşımdayım