Retinol, yaşlanmaya karşı en iyi onarıcılardan biri. A vitamini molekülü.
Lekelerin açılmasını kırışıkların onarılmasını, elastikiyeti sağlıyor. Kolajen üretimini arttırıyor. Cilde yeniden adam olmayı öğretiyor. Matlaşan cildi canlandırıyor, genişlemiş gözenekten tutun da elastikiyet kaybına, güneş hasarından tutun ton farkına kadar her derde derman bir iş çıkartıyor.
25-30’lu yaşlardan itibaren cildin sağlığını sürdürmek için en çok kullanılan, dünyanın şu anda en gözde ve dermatologlar tarafından en çok önerilen bir A vitamini formu.
Kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri kısa kısa anlattığım videoyu BURAYA tıklayarak dinleyebilirsiniz.
Retinoik asit, A vitamininin en aktif biyolojik formudur ve retinil palmitat, A vitamininin deride başlıca depolanma şeklidir. Kozmetikte, doğal ve sentetik retinol ve retinol türevleri, çeşitli nemlendiriciler, losyonlar ve yaşlanma karşıtı kremlerde cilt düzenleyiciler ve akne önleyici maddeler olarak kullanılır. (Kaynakça 1)
AHA/BHA asitleriniz varsa sabah rutinine alın, retinolle (akşam) üst üste kullanmayın. Yani sabah asitleri, akşam retinolü sürün.
Retinole başlarken:
Retinolü hangi dozda başlamalı
1) En düşük dozda olanı seçin. Geceleri haftada 2 kez kullanarak cilde retinole alışma süresi verin.
15-20 gün sonra gün aşırı kullanmaya devam edersiniz. 4-5 hafta sonra her gece uygulayabilirsiniz.
Bu süre içinde cildin tepki verip vermediğini kontrol edin. Kızarma hafif batma, pullanma gibi heme oluşan sorunlar gözlemlerseniz uygulama sıklığını azaltarak devam edersiniz.
Kimler kullanamaz
2) Düşük konsantasyonda başlayın. Güneşten sürekli korunun. Hamile iseniz, dermatit, roza, sedef gibi deri sorunlarınız varsa kullanmayın.
Retinol kullandım ama işe yaramadı diyenler için kısa bir açıklama videom var. Tıklayarak izleyiniz. Sabır gerekiyor.
Bunları yapmayın
3) Yüze kese yapıp retinol uygulamayın. Üzerinden en az 2-3 gün geçmeli.
Granüllü ve enzim peelinglerle retinolü sakın ardı ardına kullanmayın. Tahriş oluşturursunuz.
Hamileler için retinol kullanımı sakıncalıdır. Unutmayın.
Retinolü hangi serumla üst üste kullanmamalı
4) Retinolün altına hyalüronik asit serum veya niacinamide serum kullanabilirsiniz. Ama , iki ürün arasında 30 dak beklemenizi her zaman öneririm. Sebebi, her niacinamide serumun içeriğinin aynı olmaması ve farklı etken maddeler de içeriyor olabilmesidir. Birbirlerinin etkilerini nötrlemesinler.
Retinolü niasinamid ve hyaluronik asit ile kullanabilirsiniz. Retinol, kuruluk ve tahrişe neden olma eğilimindedir, minik pullanma olabilir hyaluronik asit ve niasinamid cildi nemlendirir ve cildinizin koruyucu bir bariyer görevi görmesine yardım eder.
Retinolü AHA’lar, BHA’lar veya C Vitamini ile üst üste kullanmayın.
Ama “Niacinamide içeren Retinollü serumlar da var” nasıl oluyor beraber diye soranlara: Retinol görevi gören moleküller bu serumlara farklı formda konuluyor. pH ona göre değerlendiriliyor.
En Çok Retinol İçeren Ürün hangisidir?
Çok yüksek kullanmak çok iyi etki almak demek değildir! Bunu unutmayın. Cildinizi alıştırarak, kozmetiklerde getirilen sınır yüzdesine göre retinolü kullanabilirsiniz. Yukarıda anlattığım rutin dahilinde elbette. 2012’de Cosmetics Europe tarafından kozmetik ürünlerde A Vitamininin sürekli kullanımını desteklemek için bir güvenlik dosyası sunulmuştur. Retinol, retinil palmitat (Retinyl Palmitate )ve retinil asetatın (Retinyl Acetate )kozmetik bileşenler olarak vücut losyonlarında %0,05 RE,
el ve yüz kremlerinde ve ayrıca diğer durulanan ürünlerde %0,3 RE maksimum kullanım konsantrasyonlarında kullanımına ilişkindir. 2022 ‘de tekrar onaylanmıştır. (Kaynakça 3)
Sonuç olarak:
24-25 Ekim 2022 tarihinde yayınlanan SCCS görüşüne göre
Vücut losyonlarında %0,05,
Durulanan ve durulanmayan ürün grupları için ise %0,3 konsantrasyonlarda kullanılan A vitamininin güvenli olduğu görüşündeler.
(Dermatolog bazı akne tedavileri için bu konsantrasyondan yüksek A vitaminleri kullanımını verebilir. Bunlar ilaç sınıfındadır. Sakın kendiniz seçip alıp kullanmaya kalkmayınız. )
En iyi Retinol Kombin bakımı nedir?
Temizlenmiş cilde sabahları C vitamini, akşamları retinol uygulayarak üzerine nemlendiricinizi sürün. Bu molekül hasar onarımı, iz onarımı, leke onarımı, kırışık onarımı vb için en iyi rutindir.
Doktorların da tavsiye ettiği en iyi cilt bakımı: C vitamini serumu sabah+Retinol akşam kullanımıdır. Ve sakın gündüzleri güneş koruması kullanmayı unutmayın. (UV ile temas sakıncalıdır) Kaynakça 2)
Güneş ışığı ile retinoik asit ve retinil palmitat cilt kanseri riskini artırabilir. ABD Ulusal Sağlık Enstitülerinin Ulusal Toksikoloji Programı, retinoik asit ve retinil palmitatın fotokarsinojenik etkilerini inceleyen bir rapor yayınladı.
Diğer tüm sorularınızın cevabı yukarıda tıklamanız için verdiğim videolardadır.
Kaynakçalar.
1) https://www.safecosmetics.org/chemicals/retinol-and-retinol-compounds/#end4
2) chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://ntp.niehs.nih.gov/sites/default/files/ntp/htdocs/lt_rpts/tr568_508.pdf
3) https://kozmetikpusula.com/sccs-final-opinion/
Sayfadaki ürünler
%0.1 konsantrasyonlu retinol serumlar:
Mizon %0.1 Retinol Youth serum 28 gr, Dermaceutic Activ Retinol 0.1 30 ml, Cyrene Retical Serum 30 ml, The Purest Solutions Rejuvenating Retinol serum 30 Ml, Beauty & Pharma Retinol Light Serum 30 ml,
%02 lik ve %0.3’lük Retinol Serumlar:
Vichy Liftactiv Retinol Specialist Serum 30ml %0.2, Herbaderm Retinol serum %0.3, Neostrata comprehensive retinol 0.3 night serum, Cyrene retinol_bakuchiol 0.3 Serum, Esthederm 0.3 intensive Retinol Oil serum
Merhaba Ayşenur Hanım,
Yazılarınızı ve YouTube videolarınızı ilgiyle takip ediyor ve önerilerinizi değerlendiriyorum. Acaba şu son zamanlarda gündem olan bakuchiol hakkında bilgi verebilir misiniz? Kimler kullanabilir, hangi içerikli ürünlere güvenmeliyiz vb. Çok teşekkür ederim, kendinize iyi bakın.
Pelin hanım,
Retinol, bir A vitamini türevi hassas ciltlerde iritasyona sebep olabiliyor. Haftada 2 gece kullanarak başlamak ve cildi izlemek gerek. Cildin hücrelerinin doğru yenilenmesi için bir jandarma rolü oynar. Düzenli ve doğru kullanımla 6 ay sonra cildinizdeki iyileşmeyi gözlemleyebilmeniz için en iyi cilt bakım rutini olarak dermatologlar tarafından tavsiye edilir. Elbette kozmetikte kullanımı belli yüzdelerle sınırlanmıştır. Once %0.25 ile başlayıp , sonra %05 ve %1 ile devam etmeniz derinin alışması açısından önemlidir.
Ama Bakuchiol Babchi bitkisinin tohum ve yapraklarından elde edilen bir özdür ve tahriş etme riski olmadan retinolün yaptığı işi yapar. Hamilelikte kullanılmasının da retinol gibi sakıncası yoktur.
Sevgiler
Merhaba Ayşenur Hanım,
Uzun zamandır sitenizi ve kanalınızı takip ediyorum, retinol hakkında bir sorum var ancak pek bir kaynak bulamadım.
Saçta kullanımı konusunda bilgilendirebilir misiniz? İçeriğinde retinol olan şampuanlar var ama tam olarak saça veya saç derisine etkisi nedir?
AHA BHA gibi asitlerin saç derisine uygulanabildiğini okumuştum, bu içerikte de durum böyle midir acaba?
Şimdiden teşekkürler.
Havva Hanım Merhaba,
Retinolün saç derisine faydaları evet var. Son araştırmalar, retinoidlerin saç dökülmesiyle mücadelede işe yaradığını, saç köklerinin tıkanıklığını gidermeye yardımcı olduğunu ve ayrıca saç büyümesini hızlandırmayı amaçlayan diğer bileşenlerin emilimini artırdığını göstermiştir.Retinol, saç büyüme döngüsünün anagen (büyüme) fazını uzatarak saç büyüme hızını arttırır, vellus’un (diğer adıyla bebek kılları) terminal kıllara dönüştürülmesinde rol oynar ve diğer saç büyüme çözümleriyle birlikte hareket ederek saç büyüme oranını arttırır. Yani daha yoğun saç büyümesi sağlar. Ancak, şampuan dediğimiz %90’ı sudan oluşan bir temizleme kozmetiği saçlı deride 2-3 dakika kalır. Bunun saçlı deri tarafından emilimi neredeyse sıfıra yakındır. Yani saçlı deri toniği veya saçlı deri serumu olarak kullandığınızda kalma süresi uzun olduğundan daha çok fayda görürsünüz. Not: Hormonal bir sebeple veya kansızlık B12 eksikşiği tiroid gibi sorunlarla boğuşan birinin sadece saçlı deride retinol kullanarak sorunu çözmesi zordur. İçeriden gelen sorunun çözümü endokrinolog ile beraber çözülmelidir.
AHA/BHA ‘lı içerikler de saçlı derinin eksfolie olmasını sağladığından, hem gözenekler nefes alır hem kepek pullanma tıkanma gibi sorunların çözülmesine yardım eder. Daviness purifying serisinin başarısı bundandır. sevgiler
Merhaba Ayşenur Hanım. Ben sabah aha serum gece retinol kullanıyorum. Bu rutini bozmadan C vitaminini ne zaman kullanabilirim?
Ve güvendiğiniz, memnun kaldığınız kozmetik siteleri önerebilir misiniz ?
Ece hanım retinol sadece geceleri tek başına (başka hiç bir serumla üst üste kullanılmadan) uygulanır. Youtube kanalımda “Hangi Serumlar Üst Üste Kullanılmaz?” adlı videomda bunu çok net anlattım. Bazı serumların pH’ları farklı işler. Bu sebeple C vitamini ile beraber nasıl kombin edilebilir anlattım. C vitamini 3,5 pH ile emilebilir.
Hyalüronik asit ve C vitamini beraber kullanımında sakınca yok. C vit ve retinol beraber kullanılmaz. Tahriş yapar.
Sabah C akşam retinol en doğrusudur. AMA eğer vaktiniz varsa => Önce C Vitamini uygulayın çünkü suda çözünür ve retinolden daha düşük bir pH’a sahiptir, bu da 30 dakika boyunca cilt tarafından tamamen emilmesini sağlar. 30 dakika sonra cildiniz doğal pH seviyesine geri dönecektir; bu, C Vitamininin retinolün pH’ını düşürmemesi ve etkisini azaltmaması açısından hayati öneme sahiptir. 30 DAKİKA SONRA RETİNOLÜ UYGULAYABİLİRSİNİZ.
C vitamini AHA/BHA ile kullanılmaz birbirlerinin etkisini nörtlerler. Video altındaki metni size kopyalıyorum:
C vitamini hyalüronik asit : evet
C vitamini Retinol : hayır (c vitamini sabah Retinol akşam uygulanır)
C vitamini AHA/BHA : hayır birbirinin etkilerini nötrler (birini sabah diğerini akşam kullan)
C vitamini Niacinamide : Hayır (niacin’e dönüşür) Kısmen EVET AMA C vitamininin hangi formunun kullanıldığı da önemlidir.
AHA/BHA ve Niacinamide Hayır ama bir şartla olabilir: 3-4 pH olan asit kullanıldıktan yarım saat sonra beklenir, pH 5-7 olan niacinamide kullanılabilir. Niacin’e dönüşüm olmaz. Bu aha/bha’lı asit maskeler için de geçerli. Bu maskeleri yaptığınız gün niacinamide, c vitamini ve retinolünüzü kullanmasanız iyi olur.
Niacinamide ve Peptit : Evet
C Vitamini ve peptidler : Hayır (Şahsi fikrim). C vitamini pH3,5’ta maksimum emilim sağlar. Peptidler ise 5 pH ‘ta emilimi rahattır. Düşük pH’ta peptidlerin aktivasyonu tehlikeye girer. Deaminasyon veya oksidasyona maruz kalır.
Hem C vitamini hem Peptit kullanıyorsanız birini sabah diğerini akşam kullanın ya da C vitaminini sürdükten yarım saat sonra uygulayın.
Ben dermoeczanem, narecza, rossmann, gratis, watsons’tan online alışverişlerimde sorun hiç yaşamadım. Sevgiler
Ayşenur hanım merhaba, daha öncede sizin önerilerinizle hamilelikte cilt bakım ürünleri kullanmıştım, çok memnun kaldım. Şimdi hamilelik, emzirme dönemlerim bitti. 35yaşındayım. Sadece sabahları cerave köpüren temizleyici ve dermoskin ato probiyotik krem kullanıyorum. Son 6aydır karma olan cildimi t bölgesi hariç aşırı gergin hissettipim için ato probiyotik krem kullanıyorum. Çene bölgemde lekelenmeler, burun üstünde siyah noktalar, alın ve yanaklarda kapalı komedonlar (pütürlü) , açık gözenekler ve tabiki kırışıklıklar başladı. Temizleyici ve nemlendirici kullanıyorum sadece, rutinde uygulayabileceğim cilt bakımım nasıl olmalıdır? ürün tavsiyeniz olursa çok memnun olurum.
Aslı Hanım Merhaba,
Yirmili yaşlardan başlayarak her sene derimizin elastikiyetinin %1’ini yitiririz. Bu da 40’lara geldiğimizde elastikiyetin %20’sinin kaybolması, kırışık ve sakrmaların artık gözle görünür olması demektir. Bu sebeple önce sağlıklı yapısını uzun süre koruyabilmesi için cilde 3 aşamalı bakım yaparız. Bu 3 adımın birinci adımı temizlemektir. Sonra uygun nemlendirici sürülür ve gündüzleri SPF 50 güneş koruması uygulanır.
Bunu anlattığım video burada. Tıklayıp izleyebilirsiniz.
Bu 3 adım dış etkenlere karşı da cildin sağlamlığını korur. Bariyer dediğimiz dış dünyayla temasında korumasını sağlayan örtüyü sağlam tutar.
Ama bu adımlardan birini yapmadığımızda RUTİN EKSİKTİR. Yani deri hırpalanma hızı artar. Kurur lekelenir siyah nokta ve komedon oluşumu başlar. vs vs…
Özel bir ihtiyacı varsa (leke komedon,kuruluk,yaşlanma vs gibi) o zaman nemlendiriciden önce 4-5 damla uygun serum uygularsınız.
Sizin cilt bariyeriniz hırpalanmış. Su tutma kapasitesi azalmış bir cildiniz var. Buna + olarak kırışıklar için de hyaluronik asit içeren serumlar ve cica kremler, seramit içeren kremler kullanmanız doğru olacaktır.
Güneş korumasını da her sabah 11 de ve öğleden sonra 13 te tekrar sürmeniz lazım. Etkisi 2 saat kadardır. Lekeleriniz derinleşmesin yenileri çıkmasın diye gereklidir.
1- Köpükle temizledikten sonra dermoskin Be Bright Aydınlatıcı Tonik’ten bir pamuğa döküp cildi silin.
2- Sonra serumu uygulayın: Be Bright Liposomal Vitamin C Complex Serum
3- Göz kremini uygulayın Göz çevresi peptit krem
4- Nemlendiriciyi sürün Be Bright Peptit Kompleks Krem
5- Gündüzleri Ultra Face Protection SPF 97 güneş korumasını sürün. Akşam sadece onarıcı nemlendiricinizi.
Bunlara ek olarak
Haftada 2 kez, mümkünse geceleri temizledikten sonra cilde AHA/BHA kırmızı serum maskeden uygulayın. Bu videoda neden kullanıldığını yazdım anlattım.
Komedonların oluşmasının durması ve cildin ölü tabakasının temizlenmesi için iyi bir kozmetiktir.