Okumaktan sıkılan ve video izleyerek öğrenmek isteyenler için komedonlu cilt bakımını buradan tıklayıp izleyebilir, dinleyebilirsiniz.
Komedon çok sık duyduğunuz bir gözenek sorunu. Birçok ürünün üzerinde “non comedogenic” yazar. Yani komedon yapmaz! Çünkü kozmetiklerin birçoğu mineral yağlar ve parafin gibi içerikleri ile gözeneğin tıkanmasına sebep olabiliyor.
Neden komedon oluşur ve komedon nedir bir göz atalım.
Komedon kıl köklerinin içinde bulunduğu gözenekte biriken ölü hücrelerin gözenek içindeki yağla birleşip -tıkanarak- çıkıntı şeklinde durmasıdır. Cilt altına pütür pütür durur siyah olanı da var veya beyaz görünümü de olabilir. Siyah olanlar oksijenle temas ettiği için kararır okside olur. İçeride minik bir topçuk şeklinde kalanlar ise beyazdır.
Deri altında bu çıktılı birikinti yüzeyden pütür halinde görünür. Fazla yağ üretimi ölü hücrelerle birleşerek kılın içinde bulunduğu gözeneği tıkadığında “ Beyaz noktalar” diye tanımladığımız bunlardır. İçinde bakteri üremeye başladığında akne dediğimiz sorun oluşur.
Komedonunuz çoksa hem cilt bakımınızı hem hormonal durumunuzu gözden geçirmeniz gerekir.
1- Cildimizin yumuşak ve sağlıklı kalması için yağ salgısına ihtiyacı vardır. Kendi koruma tabakasını bununla oluşturur. Ancak bazı durumlarda fazla yağ salgılar.
Ergenlikteyseniz veya Polikistik over sendromu (PCOS), andojen salgı fazlalığı gibi hormonal bazı ani değişimler yapan sorununuz varsa komedon oluşmasına uygun zemin hazırdır. Kıllanma ve tüylenme de varsa mutlaka hormonal bir dengesizlik söz konusudur. Doktor size yardımcı açıklamaları yapar. “Kadınlarda Tüylenme Kıllanma Neden olur Ne Yapılabilir?” başlıklı yazıma tıklayarak detay okuyabilirsiniz.
2- Hem komedonlarınız var hem sert kazıyıcı kimyasal köpüklerle cildi temizliyorsanız yağ salgısı tahrik olacaktır. Yangına körükle gitmenin bir çeşididir. Kesinlikle glikolik asitli salisilik asitli yıkama jelleri kullanmalısınız ve içinde SLS olmamalı!
3- Eğer akne tedavisi görüyorsanız ve acnelyse, sivex, differin, munderm, acnemix gibi doktor kontrolünde bir tedaviye başladıysanız en az 6 haftalık bir disiplinli sürece başladığınızı bilmeniz lazım. Bu süreçte kapalı komedonlar oluşabilir. Zamanla bakterilerle baş edildikçe ve soyulma gerçekleştikçe durum düzelecektir. Tedavi bittikten sonra AHA/BHA’lı bakımlarla destekleyerek gözeneğin tıkanmasını önleyebilirsiniz.
Cilt bakımınıza akşamları temizleme sonrası kullanılmak için AHA/BHA pedlerden ilave edin. Çok faydasını görürsünüz. Nip Fab, Cyrene DCL, Missha gibi birçok markada var.
Cyrene AHA-BHA pads Nip+Fab Extreme Pads – Missha Super Aqua Peeling Pads – Missha A’Pieu Vitamin Pad – Cosrx One Step Original Clear Pad
Komedon oluşumu varsa giderilmesi için neler yapılabilir?
İlk önce yukarıdaki sebepleri yok etmek için doğru cilt bakımı uygulayın ve bir kan tahlili yaptırın.
** Temiz içerikli ve cilt tipinize uygun jel & köpüklerle temizleme işlemini yapın. Ardından günlük kullanımlı pirinç tozlu temizleme tozlarından uygulayın. Ölü hücreleri düzenli eksfoliye etmek (temizlemek) komedon oluşmasını engellemenin ilk adımıdır.
** Günlük cilt temizliğinde bitki süngerleri veya temizleme fırçaları kullanmak komedon oluşumunu önlemenin doğru uygulamalarından biridir. Sadece akşamları ve gün aşırı kullanın bu aletleri. Sık kullanım yağı ve cilt yüzeyini tahrik eder.
** Haftada iki gün, banyo çıkışı deri yumuşamış iken önce AHA BHA asitli bir peeling uygulayın. Durulayıp kuruladıktan sonra nemlendiricinizi uygulayın. The Ordinary, New Lab, The purest Solutions gibi bir çok markda bu asitli maskelerden var. Uygulamasını izlemek için tıklayabilirsiniz.
** Salisilik asit /glikolik asit gibi ölü tabakayı söken içerikler, AHA’lı (meyve asitli) veya BHA’lı (Beta Hidroksi Asit) kozmetikler gözenek içinin temizlenmesine ve yağın parçalanmasına yardımcı olacağından komedonlu ciltlere iyi bir alternatiftir. Bu tip soyucuları kullanırken gündüzleri mutlaka güneş koruması kullanılmalıdır. Yoksa UV ışınlarından lekelenirsiniz.
** Yağ salgısı dengesizliğini endokrinoloğa danışarak çözersiniz. Hormonal düzen sağlandığında, içeriden frenlenen sorun yüzeyde gözenek tıkanmasının ilk sebebini ortadan kaldırmış olacaktır. Bir kan tahlili ile doktor bunu saptayacaktır.
** Nemlendiricinizi asla aksatmayın. Yağ dengesi su dengesi kurulduğunda deri yumuşak kalır. Yağlı ve karma ciltler için nemlendiriciler farklı formüle edilir. Lütfen cilt tipinize uygun nemlendirici kullanın. Hiç nemlendirici kullanmamak sorunu beter hale getirir.
** Komedon tedavisi için eczanede değişik ilaçlar vardır. Adı üzerinde bunlar “ilaç”tır! Tavsiye veya rastgele alınıp kullanmayın. Eczacınıza mutlaka danışın. Bu ilaçların Benzoil peroksid veya resorsinol gibi içerikleri vardır, mutlaka belli bir süre ilaçların kullanılması ve beraberinde mutlaka güneş ışınlarından korunulması gerekir. Bir ay kullanıp sonuç beklenmez!
Çok yoğun kapalı komedon varsa
İlk önce bir dermatologa derin cilt temizliğine gitmeniz gerekir. Önce komedonların rahat çıkartılması için cilde yumuşatıcı işlemler uygulayacak. Sonra kalınlaşmış yeri, gözeneğin ağzını tıkadığı yerden delerek, komedonlar tek tek çıkartır temizler.
Ortası delik bir halka yardımıyla bastırılarak tıkanma yapan birikintiler çıkartılır. Temizlikten sonra antiseptik bir solüsyonla deri temizlenecek ve maske uygulanacaktır. Bu işlem sonrasında kullanacağınız temizleyici ve nemlendiricileri düzenli kullanırsanız yenilerinin oluşumunu engellersiniz. Sırtta ve yüzde olan komedonlar için aynı yöntem uygulanır.
Sakın: Şu vakumlu aletlerle komedonları çekmeye kalkışmayın. Hem deriyi hırpalarsınız, hem çıkmaz, hem miktop kapmasına ve sivilceye dönüşmesine sebep olursunuz. Bu tip vakumlu aletler açık gözeneklerdeki yağı çekebilir. Komedon kapalıdır.
Önemli not: Yüzeyden müdahale ile komedeonları geçici olarak giderebilirsiniz. Ama yukarıda bahsettiğim hormonal bir (içsel) sorun varsa yenileri oluşacaktır. Endokrinologa gidiniz. Ve günlük cilt bakımınızı aksatmadan uygulayınız.
Merhaba, Ayşenur hanım, devlet hastanesinde gittiğim dermatologlara standart hormon tahlili verdim özelde cilt temizliği için gittiğim doktor da aynı testleri istedi, endokrin demişsiniz bu yağ salgısının düzenlenemeyişi için hangi testi istemeliyiz bilgi verirseniz özellikle rica edeceğim bakılsın diye, kendim de araştırmak istiyorum bir daha oral a vitamini yüklemesine dayanamayacağım bu yaşta (37)
Çok teşekkür ederim tüm paylaşımlarınız için, bir de duruşunuzu tavrınızı ortaya koyduğunuz videolar için.. İyi ki varsınız gerçekten, sevgiler
Deniz Hanım,Dermatolog zaten kıllanma/tüyelenme, akne, aşırı yağ salgısı gibi durumlarda ilk önce sizi endokrinolog’a (iç salgılar uzmanına) yollar. Kan tahlilinde androjen hormonlara bakarlar. Yumurtalık kistleri gibi veya PCOS gibi sorunlar olduğunda da ilk önce kanda hormonlara bakarlar.
Onlar bilir . Erkek tipi saç dökülmesinde de ilk hormonlara bakılır.
sevgilerle
Ayşenur Hanım merhaba,
Kızım 10 yaşında ve alnında oldukça yoğun bir şekilde kapalı komedonları var. Henüz küçük olduğu için bu yöntemler uygulanmaz diye düşünüyorum. Sadece temiz tutmak ve yediklerine dikkat etmek yeterli olur mu acaba?
Özge hanım,
Erken ergenlik ile ilgili videomu lütfen BURADAN izler misiniz?
Komedon, ani yağ salgılarının gözenek içinde ölü hücrelerle beraber tıkaç oluşturması ve gözenek ağzının yüzeyde kapanmasıdır.
Ani yağ atakları hormonla olur genelde. Coğrafya değiştirmek, beslenme farklılığı gibi sebepler de olabilir ancak 9-10 yaşında bir çocuğun komedonlarının olmasından şüphelenirim.
Doktor değilim ama kozmetolog olarak size önerim bir kan tahlili yaptırtmanızdır.
Salislik asit içeren jellerle sabah akşam temizlemeniz durulamanız ve ipek bir kese ile bastırmadan, dairesel hareketlerle komedonların olduğu yerli hafifçe keselemeniz (1 dak kadar) komedonların yumuşamasına yarar.
Sevgiler
Ayşenur Hocam merhabalar,
29 yaşındayım. Hassas bir cildim var, yanam bölgem çabuk kızarabiliyor. beyaz tenliyim kılcal damarlar çıkmaya başlıyor. Normalden kuruya yakın bir cilt tipim var. Güneşten iyi korunmaya çalışıyorum. Sivilcelerim sadece çenemde çıkıyor pcostan dolayı, siyah noktalar da oluyor . Göz kenarlarımda da komedon var. Cildimi hırpalamadan nasıl peeling ve asitli serum ya da tonikler kullanabilirim ? maruderm Azelaik asit serum ve cosmedin enzim peelingini kullanıyorum haftada iki defa. Şimdiden teşekkür ederim.
Sevgi ve saygılarımla
Emine hanım,
Beyaz ten doğuştan DN yapısı ince ve hassas cilt demektir zaten. Günlük bakım rutininizi “temizle+Nemlendir+koru” şeklinde sadece hassas ciltlere uygun kozmetiklerle yapmanız gerekir.
Nemini koruması için bariyer dediğimi,z koruma tabakasının sağlam kalması gerek. Bu da yağ ve su dengesinin bozulmaması gerektiğini anlatır.
BU YAZIMDA sizin sorunlarınızın sebeplerini ve kullanmanız gerekenleri tek tek anlattım.
Komedon da oluştuğuna ve göz kenarında milia’lar da çıktığına göre doğru bakım uygulamıyorsunuz.
Milia neden oluşur başlıklı yazıma göz atın ve sabah akşam göz çevresini nemlendiren bir göz kremi kullanın.
Var olan yağ butonları sizi rahatsız ediyorsa bir dermatolog 5 dakikada hepsini videodaki gibi temizler.
Bir daha oluşmaması size bağlıdır.
Kuru ciltte yağ salgısı azaldığından gözenek içinde evet, komedonlar ve sivilceler oluşabilir. Kılcal damarları olan ciltler iyice incelmiş demektir ve peeling yapmanız daha da incelmesine sebep olabilir.
Size tavsiyem
temizleme için ya misel su kullanın ya SLS içermeyen yumuşak temizleyiciler.
Ardından glikolik asitli tonik evet kullanabilirsiniz.
Damarları ve bariyeri güçlendiren serumlar + Kremler Pharmaceris N serisini kullanabilirsiniz.
Eğer sık abdest alıyorsanız, yüzünüze yanınıza aldığınız içme yuyunu kullanın. Musluk suyundaki klor da hassasiyeti ve bariyeri etkiler.
Bununla ilgili videoma bakınız. Akşamları uyumadan önce üzüm çekirdeği yağı veya kuşburnu çekirdeği yağı sürün. Sabah namazına kadar derinin bağışıklığını onarmaya yardım edecektir.
sevgiler