Cilt yaşayan bir organ. Tıpkı tırnaklarımız, saçlarımız, karaciğerimiz gibi yaş alır, yenilenir, atıklar oluşturur. Cildimizin altında, devamlı yeni hücreler üreten bir tabaka vardır. Yeni hücreler doğup, yukarıya doğru arkadan gelenler tarafından itilir en üst tabakaya vardığında hepsi ölüdür. Bu ölü hücreler cildin doğal salgısı (ter ve yağ) ile cilt yüzeyine yapışır ve ölü bir hücre tabakası oluşturur.
Yaşınız ilerledikçe bu tabaka daha da kalın olur. Çünkü cilt yaşlandıkça daha az ve daha “yavaş “hücre üretir. Yani 20 yaşınızdayken yeni doğan hücre 28 günde en üst tabakaya ulaşırken, aynı yol için 40 yaşına vardığınızda 35-45 gün geçmesi gerekir.
Bizim kozmetiklerle yaptığımız bu süreci canlı tutmaya çalışmaktır. Gece kremleri ile yeni doğan hücrelere büyümeleri için gerekli aktif maddeleri veririz. Bunun için bakımlı kadın, yaşını göstermez. Ama bu da emek ve disiplinli, düzenli bakım gerektirir.
Cildin, üzerinde bu ölü hücrelerden oluşmuş tabakayı ne kadar düzenli temizlerseniz o kadar gelecek olan yeni hücrelere yer açmış olursunuz. Kazımadan tabii ki! Çünkü sökücü, kazıyıcı ürünler kullanırsanız canlı hücreleri de kazıma ihtimaliniz yüksektir. Bu da zamanla hassas ve her şeye tepki veren bir cilde sahip olmanızı sağlar!
Ölü hücrelerden oluşan tabaka, cildin salgıları ile kaplıdır. Yaşadığınız çevreden bu yüzeye bin bir kir yapışır. Egzoz gazları, toprak, toz, sentetik kumaş tozları, klimalardan gelen tozlar, saçınız yüzünüze her değdiğinde bulaşan mikroplar, yastık kılıfınızdan yapışan mitler Üstüne üstlük rüzgâr, soğuk ve güneş ile birlikte bu tabaka gitgide mikrop barındıran kalın, zararlı bir tabakaya dönüşür.
Gözenekler tıkanır, sivilceler oluşmaya başlar, kat yerleri belirginleşir, yer yer ince kılcal damarlar oluşur, çatlar, mat ve cansız bir renk alır.
İşte bunun için fondöten kullanmasanız da, makyaj yapmasanız da cildinizi her gün (gece ve gündüz) iki kez uygun jel veya sütle, veya misel suyla temizlemelisiniz.
Misel Suyla cilt nasıl temizlenir videosunu izlemek için tıklayınız.
Süt Ve Tonikle Cilt nasıl temizlenir videosunu izlemek için tıklayınız.
Jel ve köpükle cilt nasıl temizlenir videosunu izlemek için Tıklayınız
Temizlemek için el sabunu kullanmayın. Derinin doğal pH (asit) değerine yakın kozmetik ürünle temizlerseniz, koruma tabakasını yok etmeden temizliği gerçekleştirmiş olursunuz.
Derinin kendi salgılarından oluşan bu tabakayı el sabunu ile yok ettiğinizde, cildin bunu yeniden oluşturmak için 6 saate ihtiyacı vardır ve bu da 6-7 saat boyunca korunmasız kalması demektir.
Daha da vahimi, sabunla yüzeyi tamamen kazındığında (el sabununa ben kazıyıcı temizlik ürünü diyorum) “koruma tabakam gitti” uyarısı alan deri, yağ salgısını daha da çoğaltacaktır. Bu hızlı salgı ile gözenekler açılacak cilt sağlığı zamanla bozulacaktır.
Şimdi, cildin temizlenmesinin güzel ten için neden şart olduğunu ve “nasıl” yapmanız gerektiğini artık biliyorsunuz.
Anneannelerinizin ciltlerinin daha düzgün olmasının sebebi %80 çevre şartlarının daha insancıl olmasındandır, bunu unutmayın! Klorsuz sular, egzoz gazsız ortam, doğal küllü suyla üretilen iyi sabunlar…
Cilt Temizlemede Kullanılan Malzeme Çeşitleri
Cildi temizlemek için kullanabileceğiniz değişik aksesuarlar var. Konjac süngerler, sarı sentetik temizleme süngerleri, temizleme fırçaları, doğal deniz süngerleri ve temizleme eldivenleri… Cilt tipinize göre bunu en uygun şekilde yapacak yöntemi siz seçeceksiniz.
Kimyasal malzemeye alerjisi olan ince ve hassas ciltler için (eğer misel suyla temizleme yapmıyorsanız) eldiven ve konjac süngerler en doğru seçim olacaktır. Karma, yağlı, kuru ve normal ciltler diğer alternatiflerden seçimini yapabilir.
“Frimatör” denilen, pille çalışan döner başlıklı temizleme fırçaları pratik kadınlar için çok iyi bir alternatiftir. Neden? Çünkü elle yapılan temizliğe göre altı kat daha etkili. Ve döner başlıkla temizliğin üç farklı artısı var.
Biri gözenek içindeki kirleri ve makyaj kalıntılarını kusursuz temizlediği için siyah nokta oluşumuna izin vermez.
İkincisi kalın pudra ve fondöten (BB dahil) kalıntı bırakmadan temizlenir.
Üçüncüsü burun kenarları, çene kıvrımı, kulakla çenenin birleştiği yerlerde en ince kıvrıma kadar ulaşır ve aynı zamanda çok iyi masaj yapar.
Döner başlıklı fırça veya silikon titreşimli temizleme aletlerinden kullanırsanız, her gün deride kan dolaşımını da artırmış, oksijenlenmeyi sağlamış olursunuz. Aynı zamanda mini bir peeling de yapılmış olacağından ölü hücreler düzenli atılacak, alttan gelen sağlıklı hücrelerin yüzeye gelmesi hızlandırılmış olacaktır. Lakin cildiniz hassas ve çabuk yağlanmaya müsait ise sadece akşamları temizlemede ve belki de “gün aşırı” kullanmanızda fayda var. Bu tip hareketli başlıklar ve titreşimli temizleme cihazları yağ salgısını da tetikler! Cildi de sık kullanıldığında hırpalar. Yüz bakım cihazları aletleri hakkında videomu buradan izleyebilirsiniz.