Alkol Kozmetikte Ne Arar ?

Alkol kozmetikte ne arar?

Kozmetiklerde alkole birçok soru işaretiyle bakılıyor ! Haklılar. Çok farklı çeşitleri olsa, adı alkol olsa da her alkol “alkol” değildir. Anlatacağım. Derinin sağlıklı kalmasına yardımcı doğal koruma tabakasını kazıyor, kurutuyor, yağ salgılarını tahrik ediyor. Ama kremlere konulmasının da bir sebebi var. Bir kozmetisyen  ve Müslüman bir kozmetikçi gözüyle bakmam gerekti çünkü hanımlar içinde “alkol” olduğu için kremi kullanmaya çekiniyor. Hem bilimsel hem inanç olarak değerlendirme yapmak üzere yazıyı yazıyorum. Yıllar içinde bana hakaret etmek için gelip bu yazının altına yorum bırakan Allah’ın verdiği aklı bilim ve ilimle kullanmayan kişilere de yazının başında söylüyorum. Okuyun. Oku!

Mesela  ” Yes’elûneke anil hamri vel meysiri, kul fîhimâ ismun kebîrun ve menâfiu lin nâsi, ve ismuhumâ ekberu min nef’ihimâ ve yes’elûneke mâzâ yunfikûn(yunfikûne) kulil afve, kezâlike yubeyyinullâhu lekumul âyâti leallekum tetefekkerûne”  derken ne anlatılmak istendiğini anlamak için okuyun. Ahmed Hulüsi’nin mealindeki “zararları yararlarından daha fazladır” tercümesindeki yararlı olduğu yerler ne olabilir diye düşünün.  İçki için ya da alkol için diyen bir yazı değildir bu. Haşa! Sadece kozmetikte az miktardaki alkolün neden kullanıldığını ve sizi sarhoş edip etmeyeceğini (!) anlatmak üzere kalemi almışımdır.

Cildi kurutma etkisinden değil, bunu ayrı olarak anlatacağım. Alkol, çok net şekilde haram! Tamam. Ayetlerde belirtilmiş. Ama aklımızı kullanarak,  ağız yoluyla alınan “alkolle” kan dolaşımına katılması bile mümkün olmayan kremdeki alkolü farklı değerlendirmek gerek.

Öncelikle şuna bakalım:
1)Kozmetik içindeki alkol , bir armut yediğinizde aldığınız orandan daha  az. 
2) Az da olsa sirkede de %7 alkol var! Piyaza koyarken kaçının o zaman.
(Elma şarabında da %7 civarı alkol var) Bu miktarlar irade kaybına vesile olmaz, dokulara zarar vermez, vücuttan atılır.

Sirke ne işe yarar?
Sebzelerin üzerinde olan böcek yumurtalarını öldürür. Sindirime yardım eder. Sirke işimize yarayan bir nimet ama alkol içeriyor. Hem de neredeyse şarap veya bira kadar.

Kozmetikte neden alkol kullanılır?
Alcool Veya ethylique alkol Veya ethanol…
Kremlerde, parfümde losyonlarda özellikle  ürünün son rengini kontrol etmek için kullanılan, ucuz ve renksiz bir madde. Ama başka sebepleri de var.

Alkolün kozmetiğe konulma sebebi:
1-Uçucu karakteri sebebiyle anında ferahlık hissi vermesi. Canlandırıcı hissi bırakması
2- Antiseptik özelliğinden dolayı.  Özellikle çok iyi bir koruyucu olması sebebiyle “bio” ibareli kozmetiklerde, kullanılması “sakıncalı olan” katkı maddeleri yerine kullanılır. (Ki bence bir saptırılmadır bu.  Çünkü kullanıcı açısından ucuza kaçılmış üründür )
3-Astrenjan (sıkılaştırıcı, büzücü) etkisinden dolayı. Yağlı ciltleri yağdan arındırır. Temizlik hissi verir.
4-Solübilizasyon için. Çözünülebilirlik için. Yani yağı su içinde, katılaştırmak, eritmek, kıvama getirmek için. Ki ilaç ve merhemlerde sıklıkla bu şekilde kullanılır.
5-Stabilizasyon için. Yani, ürünün sabitlenmesi için. Mesela selülit kremlerindeki kafeinin kristalize olmasını önler. Böylece deri maddeyi emebilir, kafein dokuya geçebilir.
Liposom formu denilen, mini yapıdaki formlar bu sayede deri altına inebilir.
6-Parfüm içeriğinde çözücü ve taşıyıcı olarak

Dürüst olalım; alkol, yapısından dolayı kurutucu ve tahriş edicidir.
Hassas ciltlerde kızarma, pullanma ve batma hissi yapar. Aynı bölgeye sık kullanıldığında cildin koruma tabakasını hırpalar. Dolayısıyla cilt yaşlanması hızlanır.

O zaman neden kullanılıyor hala ?
Alkolün kozmetikte kullanımının yasaklandığını düşünün. Bir kere tüm parfümler piyasadan kalkar! Yağ formunda yeni parfümlerin imali fiyatı arttırır, kullanımı zorlaştırır. Fiyat uçar.

Daha sağlıklı ve elde edilmesi pahalı olan katkı maddeleri kullanıldığında, bir kavanoz kreme 2000 TL verecek kaç kişi çıkar ki? 50 Liraya almak varken! Senede 27 milyar dolar kar yapan, 72 düvele kozmetiklerini kamyon kamyon dağıtan dev kozmetik firmaları bunu ister mi ?

Peki, ne yapacağız? Alkolsüz kozmetik mi arayacağız?

 Elbette hayır! Ürünün üzerini okuyun her zaman.
İçerik bölümünde alkolün ilk 3 sırada olmamasına dikkat edeceğiz.
Kremin içerisindeki aktif maddelerin deri tarafından emilebilmesi için alkol olacaktır
Hassas ve kuru ciltliyseniz  bu tip ürünleri her gün kullanmayın bari!
Lütfen maddeler (INCI) listesinde en altlarda olmasına dikkat edin.
Bu  “eser” miktarda kullanıldığını gösterir.

           Bazı alkol çeşitleri içeren ürünler ekliyorum. Sıralamasına bakınız.
           İçerikte 9cu sırada
                 İçerikte İLK sırada
                   İçerikte (gazdan sonra) ilk sırada
               İçerikte 7nci sırada Phenethyl Alcohol 

Katı tartışmalardan kaçınıyorum. Hiçbir zaman tam siyah tam beyaz yok bu konuda. Azcık sağduyulu olmayı becerebilmek gerek.
Parfüm kullanırken her gün aynı bölgelere kullanmayın.
Kremlenmiş deri parfümü daha uzun süre tutar. Çok parfüm sıkmak yerine kolları bedeni kremleyip parfüm kullanın. Daha az parfüm sıkarsınız. Hem krem alkolün kurutucu etkisinden deriyi koruyacaktır.

Çocuklara ASLA içinde alkol olan kremler veya parfüm kullanmayın. Ciltleri çok geçirgendir.
Lütfen  “alkol” kelimesi ile önünde başka sözcükler bulunan (cetearyl alkol, behenyl alkol gibi) bileşenleri aynı tutmayın. Bunlar tam anlamıyla alkol yapısını temsil etmeseler de yağlı alkollerdir. Ürünlere yumuşaklık, akışkanlık kıvam için katılırlar.

NOT:  Gazete haberini burada paylaşmam gerek: Alkol barındırmadığı için “helal bakım ürünleri” olarak adlandırılan ürünler konusunda Diyanet’ten açıklama geldi. Diyanet, kozmetik ürünlerde helal-haram gibi bir durumun olmadığını belirterek alkol ihtiva eden ürünlerin temizlik, hijyen ve güzel koku amacıyla kullanılmasının dinen sakıncası olmadığını kaydetti. Haber linki: Tıklayınız

Kutsal Kitabımız ve kremlerdeki alkol

Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’in iki ayrı suresine, âdemoğlu aklımla bakarak kremlerdeki alkolün yorumunu da yazının sonuna koyayım.
(Bakara Sûresi, 219)  “Sana içkiyi ve kumarı soruyorlar. Deki: Onlarda hem günah, hem insanlar için faydalar vardır. Günahları ise faydalarından daha büyüktür.”
Nahl Suresi 16/67 Diyanet vakfının tercümesinden:
Hurma ve üzüm gibi meyvelerden hem içki hem de güzel gıdalar edinirsiniz. İşte bunlarda da aklını kullanan kimseler için büyük bir ibret vardır.

Rabbimiz, alkolün herhangi bir şeklini belirtmemiştir. Alkolü,  onun anlamını ve doğuracağı sonuçları göz önüne alarak tüketilmesini yasaklamıştır. İradenin devre dışı kalmasının başkalarına nasıl zarar verebileceğini görmemizi istemiştir.

“Aklını kullanan kimseler için büyük ibret vardır” ayetini lütfen kremdeki alkol için yargı vermek istediğimizde düşünelim.
Aklımı kullanarak okuduğumdan çıkardığım sonuç şu:
Kremlerde 0,001 oranında alkol var, sirkeden 70 kat daha az bir alkol.
Krem kullandığım için alkol kullanmış olmuyorum.
İradem yerinde, sarhoş değilim şükür
Ve Günahı faydasından büyük bu maddeyi “faydası kadar” tüketiyorum.

Ekim 2012     Ayşenur Yazıcı

Yuu Ksel2014-02-15 13:24:33

Kuran ayetleri yüzünden okuyarak yada mealden bakarak direk kurallar çıkarılmaz. Efendimizin yaşantısı hadisleri sahabelerin yaşantısı ve alimlerin onlarca yıllardır mevzulara ait görüşleri bellidir. Dini sizin AKLINIZla keşfetmeye ihtiyacımız yok. Din bellidir yeniden keşfetmeye de ihtiyacımız yok. Aklımı kullandım diye insanlara fetva veremezsin. Yukardaki yazıların dinin açısından sakıncalı cümleler içeriyor. Sor doğrusunu öğren, burdakileri düzelt

Ayşenur’dan Not:

Merhaba, benim de sizin aklınızla dinimi keşfetmeme gerek yok. Bakın. Ben emir veren cümleler kurmam sizin gibi. Sil, öğren, yap gibi…  Kuran’ımı çok güzel okuyan idrak eden, Peygamberime ve yaradanıma sonsuz hürmetle aşık bir kulum. Bilim ve irfan öğrenmek dinimizin gereğidir. Hadise değil, direkt temel kitabım Kuran’ı Kerim’ime bakarak kendi aklımla öğrenir, kelamı sindirir ve kıt aklımla yorumlarım.  Bana emredilen de budur sevgili kardeşim. Kuran’ı Kerim sadece Allah’ımın emirlerini değil, olmamızı istediği kul halimizi de idrak etmemizi anlatan evrensel bir rehberdir. Okuyup okuyup okuyup okuyup aklımızı kullanmamızı emreder. Bunda, anlayanlar için güzel anlamlar vardır diyen “O”dur.  Dolayısıyla lütfen sizin aklınızla öğrendiğinizi bana, benim aklımla öğrendiğimi size aktarmak bize zarar değil fayda verir. Çünkü kimya da, fizik de hepsi onun yaratımıdır. Kimya sayesinde hayatlar kurtulur, kimya sayesinde hayatlar son da bulabilir. O, bizim doğru insan olma yolunda bunları iyi kullanmamız gerektiğini anlatır. Kur’an, hem biyoloji hem metalurji, hem sosyal yaşam, hem edep hem ahlak anlatır. İçerisinde zeytinin faydalarını da demirin tanımını da anlatan ayetleri Allah boşuna mı koydu? Şimdi sizden ricam lütfen kendi aklınızla ne anladıysanız ona inanın. Ben Rabbimin bana verdiği ve her gün şükür ettiğim aklım edebim ve idrakimle tekrar tekrar okuyorum. Siz de okuyun. Selametle ve Allah’a emanet olun.

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Yazılar
Afalina Bozkurtlar Buart