Evde kendiniz gül suyu yapmak istiyorsanız youtube kanalımdan “evde gül suyu yapımı” videomu tıklayıp izleyebilirsiniz.
Gül Şerbeti
Gazlı içecekleri beynimize “bağımlılık” olarak kaydeden modern hayat içinde şerbetlerimizi unutanlara muhteşem Osmanlı saray şerbetlerinden bir öneri…Taze gül yaprağıyla yapılanı da var lakin çiçekçilerde satılan sera gülüyle şerbet olmaz. Kokulu Isparta gülü gerekiyor. Bunu da ancak yazın temin edebilirsiniz. Rahmetli anneannem ramazanda sık yapardı. Ama kına gecelerinde nişanlarda da sık sunulan bir içecek…
(Taze gül yapraklarından yapılan gül şerbeti tarifimde yapılışının resimlerini görebilirsiniz. Osmanlı Gül Şerbetinde kurutulmuş gül kullanılıyor)Önce malzemeye bakalım:
4 su bardağı toz şeker.
2 su bardağı dolusu kokulu, kurutulmuş gül goncaları
(mısır çarşısından bulabilirsiniz)
2 adet limonun suyu
1 çay bardağı kıyılmış badem (file badem)
2 adet taze kırmızı gülün yaprakları
1 çay bardağı gülsuyuHazırlanışı:
İlk aşama: Kuru gülleri yıkayın. ortalarındaki tohumları ayıklayıp atın, yapraklarını bir kaseye koyun. Üzerine 1 limon suyunu dökün….Parmaklarınızla limon suyu içindeki yaprakları iyice ovun. Suya hafif pembelik çıksın, yapraklar iyice ezilsin.
Üzerine 1 su bardağı şekeri de döküp yine ovuşturun…Bir bardak su ilave edip buzdolabına kaldırın.İkinci aşama: 4-5 saat sonra kabı çıkarıp üzerine yıkanmış, taze güllerin yapraklarını koyun. Yine iyice elinizle ezin. Bir bardak daha şeker dökün.
(mikserde çırpmayın. elle ezmek gerekiyor. yoksa püre olur ve bizim amacımız renk ve kokuyu çıkarmak…Malzemeyi suda eritip, yok etmek değil.!) Tekrar buzdolabına koyun. 2 saat sonra çıkarın. Üzerine gül suyunu ve diğer limonun suyunu ilave edin. İyice parmaklarınızla bulamacı yoğurun ,yapraklar beyazlayana kadar ezilsin…Karışıma 4 su bardağı sıcakça suyu ve kalan 2 bardak şekeri de ilave edin.(arzu edenler şeker yerine süzme bal ve bir çay kaşığı toz zencefil de kullanabilirler)
Karışımı 10 dakika dinlendirin, durulduktan sonra tülbentten süzün.
Bir saat daha dinlendirip bir kez daha tülbentten geçirin.
Ne kadar bekletip süzerseniz o kadar duru bir şerbetiniz olur.
Makbulü duru olanıdır. Kadehleri süslemek için nane ve limon da koyabilirsiniz. Lakin gülün kendine has kokusunu baskılamamak için tarçın, limon, nane gibi baskın kokulu süsleri tavsiye etmem.Şerbeti sürahiye alın. Üzerine kıyılmış bademleri katın. Bir iki taze gül yaprağını bardağa süslemek için ilave edin.
Soğuk servis yapın… Afiyet bal şeker olsun…
Osmanlı Gül Şerbeti
1 Yorum
-
Geri bildirim: Gül Şerbeti – Ayşenur YAZICI | Bedava Hayat Dersleri