Lekeli Cilt Nasıl Tedavi Edilir ?

Lekeli ciltler için tedaviyi anlattığım video için tıklayın.


Leke Nedir, Her Leke aynı mı?

Melanin, cilde rengini veren pigmenttir.  Meydana gelen hormonal değişiklikler veya güneş ışınları  melaninde bir artışa neden olur. Melaninin aşırı üretimi cildi daha koyu hale getirir. Leke tarifi en kısa haliyle budur!
Yüzümüzde , ellerde veya vücudun bir  bölgesinde ten rengindeki bölgesel koyulaşmadır. Yama şeklinde bölgesel de olabilir dalga dalga ton farkı şeklinde çıkıp, fark edilip müdahale edilmezse  zamanla derinleşebilir, koyulaşır.
Çok can sıkıcıdır! Leke silmek oldukça zahmetli bir iştir. Uzun soluklu tedavidir.
İster dermatolog desteği ile ister “erken fark ettiğinizde” evde kozmetiklerle leke tedavisine başlayın 6 ay gibi bir disiplin gerek.  
Yani iki gün sürüp, bir gün leke serumunu uygulamayı unutarak lekenizi evde geçiremezsiniz.  Söylemiş olayım. Sonra Ayşenur abla ben leke kremi sürdüm geçmedi diye yazmayın…
Hem canınıza yazık hem paranıza. Onun için leke olmamaya çalışmak en doğrusu.  


Leke olamamak için ne yapmalı?
Lekenin onlarca sebebi olabilir ama en büyük ve “ilk” sebep UV ışınlarıdır. İkinci sebep hormonal değişimler. PCOS hastalarının lekelenmeye daha çok eğilimi olması bundandır. Doğru cilt bakımı dediğimiz “temizle+ nemlendir+ koru” adımlarını sabahları uygulamayan kişilerde zamanla bu lekeler oluşmaya başlıyor. Hele hele güneşin şidetli geldiği bizim ülkemizde!
Doğru cilt bakımı nedir videomu izleyiniz.   

Leke, “cilt güneşle iletişimde olduğu sürece” var olacaktır. Rengini açsanız dahi yüksek SPF ile korumadığınız, güneşten kaçınmadığınızda tekrar koyulaşacaktır. Yine hortlayacaktır

Genetik olarak lekelenmeye müsait cildiniz de olabilir. Yani doğuştan çilli iseniz, anne babanızda lekeler varsa siz de kolay lekeleneceksiniz demektir. Bunun dışında uzun akne tedavileri sonrası akne ilaçları ile cildi soyulmuş ve hırpalanmış olan kişiler sabahları SPF koruma kullanmazlarsa deri lekelenecektir.

Her Leke Aynı mi?
Melazma dediğimiz leke , hamilelik sırasında çok yaygın görünen, kahverengiye çalan yamalar gibi beliren bir cilt koyulaşmasıdır. Hamilelikte melanosit uyarıcı hormon (MSH) sebebiyle ve UV ışınları ile temasta çıkar ve koyulaşır. Bu tip lekeleri evde değil bir dermatologdan yardım alarak çözümlemenizi tavsiye ederim. Güneş altında  özellikle yazın, parfüm, makyaj, deodorant gibi kozmetik kullananlar da lekelenir. Plaj süslülerine duyurayım. Esmer tenlilerde leke riski daha yüksektir.
Bu yazımda bahsettiğim lekeler , aknelerin geçerken bıraktığı izler değil. Aşırı melanin üretimi sonucu  eşit olmayan cilt tonuna veya koyu lekelere neden olan: Hiperpigmentasyondan bahsediyorum. Kullanılan bazı ilaçlar (doğum kontrol hapı, anti-epileptikler, gibi) da lekelenme yapabilir.
Güneş lekeleri ve yaşla beraber gelişen koyu yaşlılık lekeleri de hiperpigmentasyon olarak değerlendirilir. Ağda jilet sonrası sürekli tahriş olan deride de zamanla leke oluşabilir. Koltukaltı veya eklem bölgelerindeki (dirsek diz) kararmalar da leke sınıfında sayılır.Önemli: Youtube denilen gayya kuyusunda yüzbinlerce videoları olan insanların önerdikleri ev yapımı hiçbir malzeme ile lekeyi açamazsınız. Bu tip patates, pirinç unu, nişasta, limon, karbonat, zerdeçal gibi malzeme ile ancak üst derideki tonu bir günlüğüne aydınlatır, sabaha aynı leke ile uyanırsınız. Ev malzemesi alt deriyi etkilemez. Leke alt deridedir. 


Nasıl Giderilir?
1- Lekeniz iki yıldan eski ise kozmetiklerle yol alamazsınız. Koyuluğun, kozmetikteki bazı leke baskılayıcı etken maddelerle daha da koyulaşması engellenir, sonra var olan lekenin açılmasına yardım eden etken maddelerle rengi açılır. Meyankökü, azelaik asit, kojik asit, niacinamide, C vitamini, Arbutin, Retinol, AHA’lar, tirozinaz enzimini baskılayarak lekenin daha da koyulaşmasını önleyecek içeriklerdir.
Evde lekeli veya ton farklı cilde bir rutin yapmak isterseniz, nazik bir temizleyici sonrası önce leke serumu ardından leke kremini kullanırsınız. Gündüzleri SPF50 koruma şart.
2- Kozmetikle 6 ayda yol alamazsanız ve leke çok az açıldı ise ve/veya tekrar çıktı ise ecza/dermatolog ile lekeyi çözebilirsiniz. Çünkü açıcı etken maddelerin konsantrasyonu ilaçlarda kozmetikten daha yüksek kullanılır daha derin tabakada iş görür ve bu yüzde oranı yasalarca belirlenmiştir.
Yani: Kozmetik ve ilaç içeriklerindeki kimyasallar yasa tarafından kısıtlanmıştır. Kozmetiğe ilaç kadar yüksek açıcı kullanamazsınız. Mesela: eczanede “ilaç” adı altında satılan pomatta %4 oranında renk açıcı madde olabilir, leke açıcı kozmetik kremlerde aynı madde %1-1,5 civarında tutulmak durumundadır.
Dermatolog, cilt tipinize ve lekenin derinliğine göre expigment, tritone gibi ilaçlarla destekleyerek lekeyi açacak bir rutin verecektir. Beraberinde yaz kış kullanılacak SPF 50 bir güneş korumanızı da ömür boyu kullanmanız istenecektir. Yoksa baskılanan leke ilk UV ile temasta tekrar hortlayacaktır.
3- Eğer ilaçla tedaviden de sonuç alınamazsa, dermatolog lazer uygulaması veya kimyasal peelingle lekenin açılmasını sağlayacaktır. Güneşten korunmazsanız bu müdahaleden sonra da yine leke ayni yerde çıkabilir. Ve sonsuza kadar da lekeyi lazer ile silemezsiniz! Derinin de bir kapasitesi var. Lazer ile leke açma işlemi, diğer tedavilerden sonuç alamayanlara uygulanan daha riskli bir yöntemdir. Çünkü lekelenme riskini de artırabilir. Bu tamamen doktorunuzun tetkiki ile uygulanacak bir işlemdir.

Kimyasal soyma işleminde, doktor tarafından sulandırılmış asit çeşitleri belli yoğunluk artışlarıyla uygulanır. Bir çeşit “deriyi derinden yakma” ve yeni (lekesiz) deri çıkmasına yönelik bir uygulamadır. Size takviye olarak kullanmanız gereken kozmetik ürünler ve koruyucular da verir.

Lekeleri açmak için en uygun ay güneşin en az olduğu kış aylarıdır. Zaten kış aylarında UV yerküreye daha zayıf ulaştığından lekeler açılırlar.

Bundan sonrasında size, yüksek SPF koruyuculu kremler kullanarak lekenin bir daha koyulaşmasını engellemek kalıyor.

Total
0
Shares
2 Yorum
  1. Merhaba leke tedavisi yapıyor musunuz? Yoksa tavsiye edebileceğiniz ve bizi sormayacak birileri var mı?

    1. Zehra Hanım Merhaba,
      Ben doktor değilim.
      Enstitümüz de 2 yıldır kapalı.
      Leke tedavisi yapan bir çok yer var. Eğer 2 yıllık bir leke ise estetisyen ile yol alabilirsiniz. İki yıldan eski ve derin bir leke ise sadece dermatolog kimyasal peeling ve/veya lazer ile silmeye çalışacaktır.
      Lekenin derinliği ve cildinizin durumu yapılacak işlemin çeşidine karar vermesinde etkendir.
      Detaylar bu videoda https://www.youtube.com/watch?v=8RIhzYYMTAE&t=145s

      Lekeler silindikten sonra SPF 30 ile en az 30 ile yaz kış korunmazsanız leke yeniden çıkar. Ve daha derinde nakşolur.
      Bulunduğunuz şehirdeki dermatologlardan biri size yardımcı olacaktır.
      Istanbul’daysanız dr. Hüseyin Tırman’a başvurabilirsiniz.
      Alanında en iyilerdendir.
      sevgiler.
      Not: Bizi sormayacak ne demek anlamadım?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Yazılar
Afalina Bozkurtlar Buart