Kil Çeşitleri… Hani Cilde Hangi Kil iyidir

Kil maskesi seçerken nasıl seçeceği konusunda kararsız ve biraz daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak isteyenler için bu yazıyı derliyorum. Elbette kili içerek vücuttaki ağır metalleri temizleyen işlemden bahsetmeyeceğim. Bu benim alanım değil. Ben kozmetik içeriğindeki killer konusunda ayrıntı vermek istedim. Böylece ister aktardan ister hazır killi maskelerden cildinize uygun olanı daha rahat seçebileceksiniz.

Killer, tortul kayaçlardır. Tortul kayalar Kuvars, kalsiyum, fosfor, bakır, demir, alüminyum, selenyum, manganez, silika, çinko, potasyum, magnezyum, karbonatlar gibi farklı minerallerden oluşur. Kayanın var olduğu bölgedeki basınç ve ısı farklarına göre çeşitlilikler gösterir,  içeriklerindeki mineraller de var olduğu bölgeye göre oluşur. Yani, kırmızı, yeşil, siyah veya pembe killer fizikokimyasal yapılarıyla birbirlerinden farklıdır… Kozmetikte karşılaşabileceğimiz en iyi içeriklerden biri olan kil minerallerinin adsorpsiyon gibi çok özel özellikleri, küçük boyutlarından, tabaka yapısından ve parçacıkların negatif yükünden kaynaklanır. Kimyadan uzak cilt temizliği arayanlara sunulmuş bir nimettir killer.

Kil maskelerini kadınlar eski zamanlardan beri dünyanın her yerinde kullanıyorlar. Teknoloji geliştikçe killeri bazı formüllerle birleştirip cilt tiplerine ve ihtiyacına göre tüplere koyup kozmetik raflarında kadınlara sundular. Lakin çoğu insan bu kadar çeşit kilin ne işe yaradığını neden bu kadar değişik kil çeşitleri olduğunu, hangisini seçeceğini veya neyle karıştırıp kullanacağınız bilmiyor. Bu yazı bu sebeple kaleme alınmıştır.

Hazır kil maskesi aldığınızda zaten üzerine hangi cilt için ne tip sorunlar için üretildiğini yazıyor ama aktardan alıp siz kil maskesi hazırlayacaksanız bu yazıdan faydalanmanız dileğimle…

Kil, birçok maskede ana bileşendir, çünkü yabancı maddeleri emer detoks yapılmasına yardım eder ve derinin arınmasına yardımcı olur. Killerin bulundukları bölgenin coğrafi koşullarına, toprağın mineral yapısına göre çeşitleri renk alır, farklı özellikler taşır. Hangisi hangi cilt tipine iyi gelir işte size detaylı bir kil rehberi: 

Kaolin Kili
Kaolin pembe, beyaz, sarı, kırmızı renklerde olabilir. Taşıdığı minerallere göre bölgesel renkler alır. En popüler olanı beyaz kaolin en yumuşağıdır ve hassas kuru ciltler için mükemmel bir yatıştırıcı ve iyileştiricidir. pH nötr olduğundan çok fazla yağ emme gücü yoktur. Ama kuru ciltlerin üst tabakasındaki kuru ve rahatsız eden ölü deriyi nazikçe atması, yumuşaması için çok iyi bir alternatiftir.

Sarı kaolin biraz daha emicidir ölü tabakayı gayet güzel temizler (peeling yapar) yağlı ve hassas ciltler için de gayet uygundur. Sarı kil kan dolaşımını da arttırdığından birçok aydınlatıcı maskenin içeriğinde rastlayacağınız bir kil çeşididir. Kırmızı kilin akrabasıdır.

Kırmızı kil, kaoinler içinde en emici olanıdır. Rengini okside olmuş demirden alır. Çok spesifik bir oksidasyon geçiren demir, bakır ve çinko da bu parıldayan tonu sarı kile verir. Kırmızı ve sarı killer, az bilinen fakat eşit derecede olağanüstü olan küçük yeşil kil kardeşleri olarak kabul edilebilir. Yağlı ve yorgun ciltler için en iyisidir. Kırmızı kil, yüz veya vücut ürünlerinde özellikle sivilceli ve akneli ciltler için kullanılır. Pembe kaolin ise beyaz ve kırmızı kaolinin bir karışımıdır. Karma ve hassas ciltler için iyi bir seçim olacaktır.

Bentonit kili

Bentonit, alüminyum ve magnezyumca zengin volkanik kül, tüf ve lavların kimyasal ayrışması ile veya bozulmasıyla oluşmuş çok küçük kristallere sahip kil minerallerinden oluşan bir kaya çeşidi. İçerisinde %50 oranında montmorillonit adlı kıymetli bir mineral vardır.

Akneli ürünlerin içerisinde sıklıkla rastlamamamızın sebebi bentonitin çok iyi bir yara iyileştirici olmasıdır. Muhtemelen akne için üretilen ürünlerinizin birinde buna rastlamışsınızdır. Çok iyi yağ emdiğinden akneli ve yağlı ciltler için mükemmel bir kildir. Özelliği sadece bu değil, su ile karıştığında molekülleri yüklü hale getiren ve toksinlerinizi yüzünüzden  (gözenek içinden de)mıknatıs gibi çeken, mıknatıs benzeri elektriksel özelliklere sahiptir. Bu aynı zamanda bakteri ve mantar ve safsızlıkları içeren herhangi bir cilt rahatsızlığı için de geçerlidir. Bentonit su ile karıştığında şişerek yüksek oranda gözenekli bir madde haline geldiğinden -yüzünüzdeki aşırı sodyumdan kaynaklanan şişlikler de dâhil olmak üzere – başlangıçtaki kütlesinden daha fazlasını emebilir. Sıkılaştırma, akne temizleme ve pürüzsüzleştirme, gözenek temizleme yetenekleri ile bentoniti her cilt endişesi için kullanabilirsiniz.
Bentonit kilinin negatif yükü vardır, yani kurşun gibi pozitif yüklü metallere bağlanabilir. Temizlenmek için mükemmel bir doğal yoldur. Yine de ruşur taşının ağır metal içerebileceğini anlattığım videomda olduğu gibi burada da tekrar edeceğim: Çalışmalar, bentonit kilinin önerilen miktarlarda kullanılmasının yan etkileri olmayacağını söylüyor. Ancak “doğal” bir ürün olduğu için bulaşma riski vardır. Bentonit kil, ağır metaller, böcek ilaçları veya diğer maddeleri toplayabilir, kendine çekebilir ve bunların olduğu bir topraktan gelebilir.2016 yılında FDA, tüketicileri yüksek kurşun seviyelerine sahip olduğu için belirli bir tür bentonit kili markası /içeriği kullanmamaları konusunda uyardı, duyuruya buradan bakabilirsiniz
Ruşur taşının temiz olanını UTS’den bakarak, testlerden geçmiş ruşur taşını, sağlık bakanlığı onaylı olanı gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Not: Kozmetikte kullanılmadan önce hammadde olarak geldiğinde toz materyalin ağır metal tetkiki yapılır sonra işlenmeye alınır. Hazır kozmetikte sorun yok .Belirteyim dedim.

(Aztec Secret Indian Healing Clay Facial Treatment kil maskesi saf bentonittir)

(Fuller’s earth )Fuller’ın Toprak Kili

Güneydoğu Amerika’da bulunan bentonit çeşidi bir kildir. Hindistan’da ise ayni kili Multani mitti” adıyla görürüz. Ağartıcı, beyazlatıcı, yağ ve koku emici olarak yüksek kaliteleri olduğundan, lekeli ciltlerin beyazlatılmasında, kedi kumlarında, otomotiv ürünlerinde, yapıştırıcılarda ve eczada kullanılıyor. Yani, mesela ipek bluza salata sosu döküldüğünde veya halıya pasta düştüğünde üzerine bu kili serperek kurumaya bıraktığınızda leke olmayacaktır.

Bu kili özel yapan ne? İçeriğinde magnesium aluminium phyllosilicate var. Maya ve Aztekler’ in resimlerde kullandıkları mavi rengi bu kille yaptıkları biliniyor. Hiçbir kimyasal işleme girmeden yağı veya diğer sıvıları çözme yeteneğine sahip bir kil çeşidi bu… Çok kullanım alanı var. Kozmetikte hafif ağartma özelliği sebebiyle, hiperpigmentiyona yönelik içeriklere konulur. Gülsuyu ile karıştırılarak kullanıldığında yağlı ve lekeli ciltler için güzel bir seçenektir. Normal ciltler haftada bir kez kullanarak daha aydınlık bir cilt tonu elde edebilirler. UV korunması ile beraber kullanıldığında tabii. Bu güneş korumasının önemini lekeli ciltler videomda detaylı anlattım. İzlemek için buraya tıklayınız.

Fransız Yeşil Kili

Adı, sanki sadece Fransa’da bulunan bir kil gibi anlaşılsa da aksine, tüm “Fransız Yeşil Kili” içeren ürünlerdeki kil Fransa kaynaklı değildir. İlk buradan çıkıp tanındığı için adı böyle kaldı. Popüler hale gelince benzer kil yataklarının bulunduğu Çin, Wyoming, Montana ve bazı Avrupa ülkelerinde de yeşil killer satışa sunuldu. Bu çeşitlerin tümünü kozmetiklerde, “Fransız Yeşil Kili” adıyla bulabilirsiniz.

Neyi meşhur?  Mikro moleküllerinden ötürü çok yüksek yağ emme gücü olan ve gözenek sıkılaştırmada en çok kullanılan kil çeşidi… Bazı kozmetik ürünlerinde Illite Clay veya Sea Clay olarak gördüğünüz kil de Yeşil Fransız kilidir. Yeşil renk, yapısındaki bitkiler ve demir oksit miktarından gelir ve renk bu kilin kalitesinde belirleyici bir faktördür. Çok yeşil olan çok iyidir. Bu kil o kadar kadar emici ki sadece yağı gözenekten çekmekle kalmaz, aynı zamanda kanı cildinizin yüzeyine doğru çekerek dolaşımı arttırır. Uygulandığında oluşan karıncalanma hissi bundandır. Maske sonrası oluşan kızarıklık yarım saate geçer.

Rhassoul Kil

Mineraller açısından çok zengin yapısı sebebiyle Fas’tan dünyaya yayılan en kaliteli killerden biridir. Saçlı deri vücut ve yüz için kullanılır.  Rhassoul  (Rasul) kili aynen bentonit gibi negatif yüklüdür. Cildimizdeki çoğu toksin pozitif olarak yüklenmiştir. Rasul kilini uyguladığınızda tüm bu pürüzleri ve kirleri, sebum tıkaçlarını, siyah noktaları ve saç foliküllerinin etrafındaki yağı silerek çıkarmak için mükemmel bir mıknatıs gibi görev yapar. Cildi kurutmaz. Sabun gibi her gün kullanabilirsiniz. Havanda toz haline getirdiğiniz yulaf veya badem ile karıştırarak, suyla ıslatılmış ciltte peeling olarak kullanabilirsiniz. Yağlı saç dipleri için mükemmel maskedir. Boza kıvamına getirip, banyo sonrası saç diplerine sürün. İyice masaj yapın. Başınızı bir havluyla sarıp yarım saat bekleyin. Ilık suyla durulayın. Saçı kurutmaya geçin.

Killi maske hazırlayacaklara birkaç öneri:

**Musluk suyu veya içme suyu yerine gülsuyu veya hidrosol/hidrolat kullanın. Kısaca bitki özsuyudur. Damıtma işleminin su içeren bir yan ürünüdür. Kozmetik sitelerinden bulabilirsiniz.

** Killeri karıştırmayın. Bir kil çeşidi seçin ve düzenli olarak banyo çıkışı uygulayın.

** Kil maskesini temizlerken cildi tahriş etmemek için önce suyla ıslatılmış bir süngerle tüm yüzde kurumuş kili tekrar ıslatın. Sonra sünger yardımıyla nazikçe silin.

** Kil maskesinden sonra mutlaka nemlendiricinizi veya cilt yağınızı sürün.

** Killi maskelere esansiyel yağ katmaktan vazgeçin. Yağı kil emecektir. Önemli olan, maskeyi temizledikten sonra birkaç damla esansiyel yağınızdan cilde uygulamaktır.

** Killeri maske olarak hazırlarken içerisine limon suyu,  gibi yapısını etkileyecek bir şeyler eklemeyin. Ya içme suyu ya hidrosol ile hazırlayın.

Total
1
Shares
6 Yorum
  1. Merhaba Ayşe Hanım
    Ben annemin saçı için kil arıyorum. Zamanında annem saçı için kahverengi kil kullanırmış. Acaba sizde bulunur mu ? Bayağı alacağım varsa.

    1. Mediha hanım merhaba,
      Ben herhangi bir ürün satmıyorum. Killer,
      Kilin saça uygulanması ile saç köklerindeki tıkanmış gözenekleri açar haliyle saçın kökünün sağlıklı nefes almasını sağlar.Killer değişik kaya yapılarından geldiği için farklı mineraller içerebilirler ama ORTAK özellikleri TÜM kil minerallerinin adsorpsiyon (emip kendi yapısına alma) özellikleri vardır. Sürüldüğü yerde küçük boyutlu bu parçacıkların negatif yükleri bunu sağlar. Kirler pozitif yüklüdür. Onları çeker alır. Bir yerde de zararlı molekülleri emdiğinden saç köküne de uygulandığı deride de detoks yapar. Anneniz hangi sorun için kili kullandı acaba? Kırmızı veya sarı kil kullanarak (demir,çinko, bakır içerir) saçlı deriyi gayet güzel temizleyebilir saçlar da yumuşacık olur. Bulamaç gibi yapıp saç köklerine sürer. 30 dak bekler ve bol suyla durular. Haftada 1 yapması uygundur. Yağlı saç derisi varsa yeşil kil seçebilir. Mikro moleküllü olduğundan çok güzel yağı ve kepeği temizler. Dermatit gibi kepekli kuru hassas derisi varsa bentonit kili kullanabilir. Rhassoul Kili kahverengidir.
      Hommade sayfasında var 30 gr kavanozu 215 tl.
      Sürdür site sayfasında 75 gr 97 tl var
      Toptan almak için bu siteden bakabilirsiniz
      Kahverengi kil ditye kısıtlamayın seçiminizi.
      Sevgiler

  2. Ayşenur hanım, öncelikle teşekkürler bu bilgiler için. Hazır satılan bir pembe kil maskesinin içinde shea yağı var .içinde yağ olduğu için tercih etmemeli miyim ?

    1. Krem maskelerde evet yağlar bulunabilir. Ben evde hazırlanan toz veya kavanozda satılan toz kil maskelerini daha çok öneriyorum. Toz kozmetiklerde katkı maddesi neredeyse yoktur. Boza kıvamına getirip sürüp. Kuruyunca yıkarsınız.
      Kil zaten yağı emen bir yapı. Eğer cildiniz KURU veya HASSAS ise yatıştırıcı görevi de olan beyaz ve pempe kil maskelerini içinde yağ olanları kullanabilirsiniz. sevgiler

  3. Beyaz kil ile bentotit kılı arasindaki fark nedir.? Başka bir yerde bulamadım bu sorunun cevabını. Şimdiden teşekkür ederim cevabınız için

    1. Enes Bey Merhaba,
      Killer mükemmel adsorpsiyon ve absorpsiyon özelliklerine sahip çok yönlü malzemelerdir. Bu özellikler, onları ciltteki kirleri ve fazla yağı etkili bir şekilde çıkarabilecekleri cilt bakım ürünleri için ideal kılar ayrıca Killer, cilt bakımının yanı sıra vücuttaki toksinlere ve ağır metallere bağlanma yetenekleri nedeniyle ilaç endüstrisinde de yaygın olarak kullanılıyor. Killerin bulundukları yerküre katmanlarına ve bulundukları coğrafyaya göre de içeriklerinin özellikleri değişir. Kaolin kili, tahrişi ve iltihabı hafifletmeye yardımcı içeriği olduğundan özellikle hassas ciltler için uygundur. İnce dokusu, cildi pürüzsüz ve tazelenmiş hale getirerek pul pul dökülmeleri olan hasarlı ciltler için mükemmel bir bileşenler içerir.
      Bentonit kili ise, olağanüstü emici özellikleri olan volkanik külden oluşur ve öncelikle dünya çapında büyük yataklarda bulunur. Yani her beyaz kil bentonitin özelliklerini taşımaz. Her iki kil de çok çeşitli faydalı mineraller içerir, ancak bileşimleri farklıdır. Kaolin kili silika, çinko ve magnezyum gibi mineraller açısından zengin olup cildi besler ve gençleştirir.
      Ancak bentonit kili, rahatlatıcı ve iyileştirici etkiler sağladığı gösterilen kalsiyum, magnezyum ve sodyum gibi mineralleri daha yüksek seviyelerde içerir. Bentonit cilt bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılır çünkü fazla yağı ve yabancı maddeleri çıkararak cildi derinlemesine temizleyebilir ve arındırabilir. Bu kil aynı zamanda besleyici cilt faydaları sağlayan yüksek mineral içeriğiyle de bilinir.
      Hem Kaolin kili hem de Bentonit kili farklı endüstrilerde önemli faydalar sunar. Kaolin kili hassas ve hassas ciltler için uygunken, Bentonit kili derin temizlik ve detoksifikasyon için güçlü bir güçtür. Suyu çok emer. Yağlı ciltler daha iyi faydalanacaktır.
      Killerin emme kapasiteleri de çok farklıdır Kaolinit veya kaolin kili %65’lik bir emme seviyesine sahiptir. Bentonit ise %300 ila %700 arasında şaşırtıcı bir emme seviyesine sahiptir. Emilim seviyesi kilin ciltten alacağı nemi tanımlar.
      Bir başka önemli konu pH derecesidir.
      Bentonit kili sulandırıp maske yaptığınızda maskenin pH’ı 8 ila 9,7 arasındadır. Oysa kaolin kilinin pH seviyesi 6’dır. PH seviyesi cilt sağlığı için çok önemlidir. İstenmeyen sıkıntıların yaşanmaması için cildin pH değerinin ideal değerlerde tutulması gerekir.
      PH seviyesi çok yüksekse cilt, serbest radikallerle ve cildin daha hızlı yaşlanmasına neden olan zararlı mikroplarla savaşamayacaktır. Kısaca çok yüksek pH seviyesi cilde zarar verecektir. Bu bakımdan daha düşük pH seviyesine sahip kaolin kili cildin doğal pH seviyesine daha az zarar verir.
      Kaolin ve bentonit kilinin kendi yararları ve kullanımları vardır. Hangisinin daha iyi olduğuna karar vermek için cilt durumunuzu dikkate almanız gerekir. Bentonit kili yağlı ciltler için daha uygun olmakla birlikte, günlük olarak aşırı kullanımı ciltteki tüm yağ ve sıvıları emeceği için önerilmez. Aynı şey, ciltteki kirleri giderme ve sivilcelerden kurtulma faydası olan kaolin kili için de geçerlidir, ancak günlük olarak kullanılmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Yazılar
Afalina Bozkurtlar Buart