Kafanız Kaşınıyor ve Pullanıyorsa, Saç Dökülüyorsa Dermatit Olabilir

Kafanızı çok sık kaşıyorsanız, kızarıklık varsa, pullanma, kepek gibi döküntü başladıysa, elinize pürüzler geliyor ve saçlar daha cansız, daha sık dökülür hale geldiyse bir dermatologa görünmeniz gerekiyor! Büyük ihtimalle saçlı deride seboreik dermatit (yağlı egzama) sorununuz olabilir…

Kafa derisinde saç kökleri bir örtü oluşturduğundan yağlanma deri üzerinde yüzde olan dermatiten daha net birikebiliyor.
Yüzünüzde, cildinizde egzama veya dermatit varsa buraya tıklayarak neler yapabileceğinizi okuyunuz. Seboreik dermatit de bir tür egzamadır.
Dermatitin sebebi nedir diye sorarsanız değişik tezler var.
1-  Mesela “aşırı yağlanma” ve “hızlı yenilenme” sebebiyle bu kepeklenme ve kabuklanmanın olduğu, mantar hastalığına benzer bir gelişme gösterdiği söyleniyor.

2-  Derinin bir şekilde bazı maddelere ve kimyasal temaslara verdiği tepki olarak görünen bu sorun; mantarın da gelişmesiyle beraber farklı bir rahatsızlık yaratıyor. Saçlı derinin sürekli kapalı kaldığı durumlarda (Aşçılar, sürekli şapka takanlar, eşarp vb) saçlı deride mantar gelişimi daha sık oluşuyor.

3 – Kortizonlu tedaviler zamanla deride incelme gibi yan etkiler de yaptığından bitkisel çözümlerle sistemli tedavi daha çok tercih ediliyor.

Aşırı stresli kişilerde, uykusuzluk çekenlerde, çok yorulan ve başka bedensel sorunlarla da uğraşan kişilerde daha sık görülüyor…

Deterjanlarla ve kimyasallarla çok fazla teması olanlarda sık görülse de hala sebebi NET olarak bilinmeyen deri sorunlarından biri olarak karşımızda duruyor. Dermatitin alevlendiği dönemler ve yatıştığı dönemler olacaktır. Kesin olarak yok eden bir yöntemden henüz bahsedilemiyor. Ancak kontrol altında tutabiliyoruz.

4 – Hamilelik veya menopoz gibi hormonal değişimler de salgıları değiştirtir. Bağışıklık sistemiyle ilgili bir sorunda  olabilir. D vitamini eksikliği, besin alerjisi gibi alt başlıklar da bu sorunun temelini oluşturabilir. Bir iç salgılar uzmanına danışın sizi yönlendirecektir.

Egzama, dermatit gibi hasar yapan milyonlarca madde olduğunu belirleyen Avrupa dermatologlar ve kozmetologlar birliği başkanı Dr Erçin Özüntürk bakın ne diyor:
“1982 yılında, deride egzama yapan maddeleri akademik bir çalışma için araştırırken, deride egzama, dermatit gibi hasar yapan 2,3 milyon civarı madde olduğunu belirledim. Her sene bu maddelere yaklaşık 300 bin yeni madde ekleniyor.” Aradan geçen 35 yılı da hesaba katarsak şu an, (2017 yılında) cildinizin tepki verip savaş açacağı yabancı madde sayısı yaklaşık 12 milyon civarında!

Kısacası şöyle izah edelim: Derimiz her gün yeni maddelerle karşı karşıya geliyor ve tanımadığı maddelere tepkiler verirken bazılarımız egzama veya dermatit oluyoruz.”

Mantara karşı etkili çayağacı ( tea tree oil) meyankökü, ardıç katranı, paçuli, kozmetiklerde bitkisel çözüm sunan iki onarıcı, yatıştırıcı madde. Ayrıca şampuanlardaki Zink pyrition, climbazole gibi etken maddelerle de yatışma sağlanabiliyor.

Tepki verme riskini en aza indirmek için, dermatitli kafa derisine, içeriğinde sodium laureth sulfate ve sodium lauryl sulfate adlı kimyasal köpürtücüler olan şampuanlar kullanmamanızı öneririm. Bu kimyasal köpürtücünün kronik  deri duyarlılığını artırabildiği ve tahrişe sebep olabileceği belirtiliyor. Bkz :Avustralya Queensland tıp Üniversitesi

ÖNEMLİ NOT: Hanımlarla yüzlerce yazışmamız oluyor. Memnun kalanlar kalmayanlar derken Türkü hanımla onun keşfini bu sayfada yayınlamam şart oldu. Saçlı derideki dermatit için bulduğu şampuanı gösterdi. Baktım Davines Purifying Shampoo içeriğinde ne var diye …. Şampuanın içeriği HİÇ DE FENA DEĞİL…

Katran, salisilik asit ve sülfür gibi içerikler genelde bu tip sorunda kullanılıyor. Bu şampuanda da yüksek oranda “selenium sulfide” var. Ayrıca potasyum kaynaklarından biri olan ve A,C vitamini, nikotinik asit ve birçok mineraller açısından zengin “karahindiba kökü” özü var. Ben de onaylıyorum. Evet bu şampuan şu an için en hızlı etki edebilecek ve kafa derisini rahatlatabilecek içeriklere sahip.

Şişe üzerindeki içerik listesi şöyle:

WATER, COCAMIDOPROPYL BETAINE, PROPYLENE GLYCOL, SODIUM LAURYL GLUCOSE CARBOXYLATE, GLYCERIN, LAURYL GLUCOSIDE, SODIUM LAUROYL METHYL ISETHIONATE, ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER, SELENIUM SULFIDE, GLYCERYL OLEATE, TARAXACUM OFFICINALE ROOT EXTRACT / TARAXACUM OFFICINALE (DANDELION) ROOT EXTRACT, COCO-GLUCOSIDE, POLYSORBATE 20, SODIUM BENZOATE, CITRIC ACID, SODIUM CHLORIDE, TRISODIUM ETHYLENEDIAMINE DISUCCINATE, POTASSIUM SORBATE, 2- BROMO-2-NITROPROPANE-1,3-DIOL, LINALOOL, FRAGRANCE

Evde neler yapabilirsiniz?

Hakiki hindistancevizi yağı orta zincirli yağ asitleri laurik asit ve capric asit içerir. Bunlar kuvvetli antiviral, antimikrobial ve antifungal özelliklidir. Cilde uygulandığında mikropları ve mantarı engeller, tahriş, yağlanma veya kuruluk yapmaz.. Birkaç damla yatıştırıcı esansiyel yağla karıştırarak uygulayabilirsiniz. (Sedirağacı yağı, limonotu yağı, biberiye yağı, çayağacı yağı, lavanta yağı size uygun antibakteriyel yatıştırıcı yağlardır) Bir kavanozda bu karışımı hazırlayabilir, oda sıcaklığında birkaç ay kullanabilirsiniz. 100 gr hindistancevizi yağına, 8’er damla biberiye, sedirağacı, çayağacı yağı koyun. Bir çorba kaşığı bal ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırın. Bu karışımı kafa derisine parmak uçlarıyla uygulayın. Masajla yedirin. (Tırnakla kazımadan)  30 dakika bekletin. Çok nazik bir şampuanla temizleyin. Haftada 2 kez uygulayın. Evde kozmetik yapılmasını nafile bulan biri olarak esansiyel yağları bunun her zaman dışında tutarım. Lakin doğru yağın, doğru oranda ve düzenli kullanılması şartıyla…
Temizlik ve bakım

Kepekli ve yağlı saçlar için üretilmiş organik şampuanlar seçebilirsiniz. Sabırla düzenli kullanın. Birkaç günde geçmesini beklemeyin. Saçı 3 günde bir yıkayın. Her gün yıkamayın.

Kaşıntıyı gideren ve yatıştıran içerikler kızarıklığın da giderilmesinde etkilidir

Saçlarınızı market boyalarıyla boyuyorsanız amonyak, peroksit, oksijen gibi sert kimyasallarla saçlı deriyi tahriş edersiniz. Organik saç boyasına geçiniz.

Saç kremi kullanırken kafanızın tepesine döküp ovalamayın! Saç kremleri saç tellerinde kalmak üzere formüllenmiştir. Perçem perçem ayırarak saçlı deriye sürmeden saç telleri boyunca uygulayın ve durulayın.

Yaşamınızdaki “stres” faktörünü hafifletin. Kendinize vakit ayırın. Yoga, meditasyon, müzik ruhunuzu sakinleştirince vücudunuz da bağışıklılığını güçlendirecektir.

Saçınız sürekli örtülü ise fırsat buldukça, evde kafa derisinin hava almasına izin verin. Kapalı saçlar için üretilen şampuanların bir pazarlama taktiği olduğunu düşünüyorum. Çünkü şampuan sabun gibi temizlemeye yarar ve bu temizleme kozmetiğinin %90’ı sudur. Kafanızla sadece 2-3 dakika temas eden bir temizleme kozmetiğinin tedavi etmesini nasıl beklersiniz?  Bir köpükten tonik etkisi beklemek, dermatiti geçireceğini ummak sadece saflıktır. Deri bundan faydalanamaz. Şampuanların içeriklerindeki mineralleri saçlı derinin emmeye vakti olmaz! Yatıştırıcı tonikler ve yağlar kullanarak sorunu hafifletebilirsiniz.

Dermatolog Dr Erçin Özüntürk diyor ki: “Dermatiti ve egzamayı tetikleyen madde her ne ise, hayatınızdan “altı ay uzak tuttuğunuzda” bir daha temasınızda organizma tepkisini resetlemiş olacaktır”. Bu sebeple bakıma özen göstermeniz ve temas ettiğiniz maddelerle ilişkinizi kesmeniz sorunu kontrol altında tutacaktır. Kaşınmayacak, kepeklenmeyecek, kızarmayacak ve yağlanmayacak demektir…

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Yazılar
Afalina Bozkurtlar Buart