Neden oluştu?
Hanımlarda bıyık bölgesinde lekelenmeye sık sık rastlanıyor. Çünkü hormonlarla ilgili ani dönüşümleri olabiliyor. Bir kere oluştuktan sonra “silinmesi” emek gerektirir ve leke gittikten sonra güneş ışınlarından bölgeyi SPF 30 bir koruyucuyla UV ışınlarından korumazsanız Leke yine çıkacaktır. Gözle fark edilmese bile leke deri altında varlığını sürdürür ve “UV ışınlarıyla teması” tekrar koyulaşması için yeterli olur.
Ter salgısıyla atılan toksik maddeler herkeste farklıdır. Hormonal tedaviler, hamilelikte ani değişen hormonlar, asabiyet ve bazı ilaçların kullanımı terin yapısını değiştirir. Doğum kontrol hapları da dahil! Terle beraber atılanlar cilt üzerinde ultra viyole ışınlarıyla temas edince çoğu zaman lekelenmeler oluşturur.
Ortam ısındığında veya ani heyecan ve korkularda vücudumuzu serinletmek için otomatik olarak terleriz. Ama esas terlemenin amacı (idrar gibi) terle beraber metabolizmadaki bazı toksinleri atmaktır. Terin içeriğinde su, üre, potasyum, sodyum, aminoasitler, klor gibi maddeler vardır. Deri yüzeyine çıktığında bakterilerle beraber kokusunu kazanır. Ter protein, demir, karbonhidrat ve amonyak içerir. Yapısı asittir.
“Bıyık bölgesi” gibi ter bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde lekelenmelerin olması genelde bu sebepledir. Bıyık bölgesinde leke oluşmasına zemin hazırlayan başka sebepler de olabilir. Çok sıcak sir uygulaması. Sir temizleme yağının yüzeyde (petrol türevi bir yağdır) bırakılması ve güneşle teması gibi…
Oluşmasın diye ne yapmalı?
1- Epilasyonun ardından kalıntıları temizlemek için sürülen sentetik yağı cilt üzerine bırakmayın. Hemen bir tonikle yağ kalıntısını temizleyin. Sivilcelenme olmaması için tüyler alındıktan sonra antiseptik bir ürün kullanılır .Bununla da güneşlenmeyin sakın!
2- Hamilelikte hormonların ani değişimi yüzünden leke çıkması sık rastlanan bir durumdur. Lekelenmemek için sabahları 30 SPF mineral filtreli bir güneş koruyucuyu ihmal etmemeli. Gün içinde 2- 3 saatte bir yenilemeli.
3- Tüy dökücü veya tüy sarartıcı kremler kullanıldığında, çok iyi durulanmalı ve güneş koruması sürülse bile ASLA en az 24 saat, garantili hali 36 saat (1,5 gün) güneşe çıkılmamalı. Leke oluşur.
4- Lazer veya kimyasal peeling ile lekeyi silerseniz bu işlemlerden sonra en az 30SPF güneş koruması kullanmazsanız leke yine ve bu sefer daha derinde ve koyu olarak çıkacaktır.
5- Arkadaş tavsiyesi ile eczaneden alıp kullanacağınız leke soyucu kremler lekeyi daha da koyulaştırabilir. Deriyi hassas ve kızarık bir duruma getirebilir. Bölge kabuk tutabilir! Eczacınıza ve doktora danışmadan; ilaç sınıfına giren bu ürünleri tavsiye ile alıp kullanmayınız. Sileyim derken daha da koyultabilirsiniz.
Oluştu bir kere! Şimdi n’apacağım?
Sabırlı olacak ve sabah & akşam leke serumunu lekeli bölgeye süreceksiniz. Leke açıcı serumları ve C vitamini içeren serumları leke açmak için kullanabilirsiniz. Firmalar birçok etken açıcı maddeyi beraber de kullanarak açıcı serum formülleri oluştururlar. (Meyankökü, niacinamide, kojik asit, Retinol, c vitamini, allantoin, arbutin vb gibi)
Dudak üstüne açıcı serumu sürmeden önce bölgenin temizlenmiş ve kuru olması gerekir.
Serum açarken SPF güneş koruması kullanmak zorundasınız ki leke koyulaşmayı durdursun! Tek başına serum bir işe yaramaz paranız çöpe gider. Unutmayın. Aksatmadan en az 1,5 ay devam ederseniz yavaş yavaş aydınlanmayı gözlemlemeye başlarsınız. En net sonuç. 3 ay sonra görülür. Pes etmeyeceksiniz ve sırasıyla işlemleri her gün yapmanız gerekecek:
temizle
serumu sür
Nemlendiriciyi uygula
SPF korumayı(gündüz sür)
İlgili Ürünler: Ducray Melascreen Crème Légère SPF 50, Dermabien Melacure Regenerating Liposomal C Serum, Sephora Koyu Leke Hedefleyici Serum %3 Enzim+Kombucha , La Roche Posay Leke Karşıtı Serum, La roche anthelios pigmentation 50 SPF, Bionnex Whitexpert Lekeli Ciltler İçin Bakım Serumu, Bioderma Pigmentbio C-Concentrate,