Genital bölge Temizliği
Genital bölgedeki deri, ağız içindeki deri gibi, göz içindeki cilt gibi farklı yapıdadır. Genital bölgenin pH’ı 3.8 – 4.5 arasıdır. Ph’ı 7 civarı olan sabunlarla buranın temizliğini yapmak mikroorganizmaların çoğalmasına uygun ortam yaratır.
Vücudunuz, genital bölgeyi korumak için değişik salgılar salgılayarak koruyucu bir manto oluşturur. Sabunla bu koruyucu mantoyu sökerseniz mantara açık ve savunmasız kalır. Genital bölge özel temizleyicilerinden kullanın. Mikroorganizmalardan bu şekilde korunmuş olursunuz.
Tuvalete gittiğinizde genital bölgeyi temizlerken önden arkaya doğru silin. Tersine silmeyin, arkadaki mikrop ve bakterileri genital bölgeye taşımayın.
Genital bölgeye epilasyon: Uygulamayı yapan kişiye, deriye temas eden metal ucun mikrop öldürücü ilaçlarla temizlediğinden emin olun. Tek kullanımlık tahta spatula /bez kullanılmasını Talep edin!
Adet günlerinde, mikroplara karşı koruyucu işlevi olan Alman papatyası suyu ile taharet alın. 2lt kaynar suya bir su bardağı papatya koyup, ateşin altını kapatın. Kaynatmayın. Bitkilerin dibe çökmesini bekleyin. Süzün. Bu suyla özel günlerde taharet yapın.
Kaşıntı:
Alerjik bir durum da olabilir. Kulak ardı edilmemeli. Jinekoloğa mutlaka görünün. Kaşıntı akıntı veya mantar ile ilgili olabilir. Kaşımayın. Tahrişi artırırsınız. Doktor tahlil yaparak sebebini bulacak ve kullanmanız için ilaç verecektir. Bazı antibiyotiklerin kullanımı sonrası kadınlarda vajinal akıntı olabilir. Prospektüse bakınız.
Kaşıntı yapabilecek diğer sebepler.
1- Ağda veya jilet sonrası sert tüylerin çıkışı sırasında kaşıntı olabilir.
2- Sentetik iplikle üretilmiş naylon dokumalı külotlar alerji, kaşıntı yapabilir. Pamuklu kullanın.
3- Sert kalın kumaşlar, çok dar kot pantolon, sıkı iç çamaşırları sürtünmeyle tahriş yapar.
4- Aşırı kilolu kişilerde sürtünmeden dolayı genital bölgede kaşıntı oluşabilir.
5- Islak mayoyla oturmak, kimyasallı havuz suyu, bazı antibyotiklerin kullanımı, adet öncesi değişen cilt yapısı gibi faktörler de genital bölgenin asit yapısını bozabilir ve kaşıntı oluşabilir.
6- Çok sık tampon kullanımı ve menopozda rastlanan vaginal salgı eksikliği kaşıntı yapabilir.
Genital bölgede koku
Sebebi mantar ve/veya akıntılardır. Enfeksiyonu tedavi etmeniz kokunun gitmesi için gereklidir. Jinekoloğa mutlaka görünün veya eczacınızdan yardım alın. Temizliğinde pH’ı doğru ürünler seçmeniz gerek. Sabunla yıkamayın.
Genital bölgede Sivilce neden çıkar
Kıl battığı için! Yanlış ağda yapılması yüzünden kılın kökünden çıkmayıp kırılması ilk sebeptir. Epilasyon sonrası antiseptik alkolsüz ürün kullanılması kıl kökünün iltihaplanmasını önler. Çok sıkı külot ve dar giysiler sebebiyle sivilce tetiklenebilir. Sert kıllarınız varsa, küçük bantlarla birkaç seferde bölgeyi temizleyin. Geniş bantlarla bir kerede büyük alanı temizlemek için geniş bantlarla çekme işlemi yapmayın.
Genital bölge neden kararır
Sık sıcak sir uygulanması, dar giysiler giymek, lazer uygulaması sonrası flora bozulması, sürekli sentetik ped kullanımı gibi birçok sebebi var… Hormonal sebeplerle de oluşabilir.
Mutfak malzemesinden yapacağınız “açma çabaları” geçerli değildir. Unutmayınız. Salatalık suyu, kil, limon suyu, karbonat, talk pudrası, sirke gibi malzemeler “geçici” beyazlatma yapar .Üstelik florayı da bozarsınız.
Kararma “yaşa bağlı” da gelişebilir. Yaşlandıkça elastikiyetini kaybeden deride yenilenme yavaşlar. Kararır. Bölgeye hırpalayıcı yanlış işlemler yapmak da kararma yapabilir.
Eğer esmer tenliyseniz kararma daha koyu olur. Çünkü esmerlerde ciltte pigmentasyon daha yoğundur.
• Çok sıcak sir ile genital bölge ve koltuk altı tüylerini almak, küçük ve deriyi esnetmeden alınan minik bölgeler yerine; geniş bantlarla “bir kerede” geniş bir alanı temizlemek bölgeyi tahriş eder elastikiyetini zedeler. Kararmaya zemin hazırlar.
• Sıkı, dar, pamuklu olmayan sentetik iplikli çamaşırlar yine sürtünme ve tahriş sorunu oluşturduğundan kararma sebeplerinden bir diğeridir.(Taytlar)
• Pamuklu olmayan pedler tahrişi artırır. Sürekli tahriş kararma yapar.
Genital bölge pH’ına uygun olmayan sabunlarla bölgeyi yıkamak florasını bozar. Bu bölge pH ‘ı 3.8 – 4.5 değerindedir. Lazer sonrası kararma yaşayanlar için de aynı bakım gereklidir. Lazer süresince ve sonrasında genital flora dengesini bozmayan özel temizleyiciler kullanmak gereklidir.
• Genital bölgedeki enfeksiyon kararmayı tetikleyebilir. Mantar sorunu varsa tedavi edilmelidir.
• Hamilelikte vücutta birçok bölgede olduğu gibi genital bölgede koyulma olabilir. Doğum sonrası normale döner. Melanin üretimi hormonal olarak artar, geçicidir.
Nasıl rengi açılır?
E vitamini yağını sabah ve/veya akşam -en az 3 ay- kullanmak açılmaya yardım eder. E vitamininin ne kadar zengin olduğuyla alakalı olarak sadece akşamları da kullanılabilir. Genital bölgede de kullanılabilen “beyazlatıcılar” vardır. Disiplinle ve her gün düzenli kullanıldığında açılma sağlanır. Leke açıcı kremin genital bölge için uygun olup olmadığı kozmetiğin içeriğinde belirtilir. Yurt dışında Epibright, Caspah, Meladerm review – Vaginal Bleaching, Celabright, Pink Privates, South Beach, Cobeco Skin Light Intimate Lightening Cream gibi markalar bu konuda oldukça iddialı. Türkiye’de Biolyn Beyazlatıcı Krem, Star White ve Bionnex’in özel bölge beyazlatıcı kremleri var.
Koltukaltı ve genital bölge kararmalarında kullanılan kozmetiğin içerisinde hidrokinon, azeleik asit, kojik asit, arbutin ,meyankökü ekstresi maddeleri açıcı etken madde olarak görebilirsiniz.
Özel, lazerle genital bölgede renk açma işlemi de yapılıyor. Bir dermatoloji uzmanı size yardımcı olur.