Çölyak Hastaları Glütensiz Kozmetik Seçmeli

Bazı kozmetiklerde arpa, yulaf buğday gibi tahıllardan elde edilen yağlar kullanılır. Bu da kozmetiğin glüten içermesi demektir. Bu kozmetikler çölyak hastalarında, glüten intoleransı olan insanlarda sorun çıkarabilir. Makyaj malzemesi, vücut bakım ürünleri ve cilt bakım ürünlerinde hatta ağız bakım kozmetiklerinde de rastlayabilirsiniz. Her ne kadar glüten deri tarafından emilmese de deriyle mukozayla teması olan kozmetiklerde temkinli olmak gerekir. Diş macunları genellikle glüten içermez ama sigara içenler için özel üretilmiş diş macunları ve protez yapıştırıcıları içerebilir. Lütfen dişçinize ve eczacınıza durumu bildirerek ürün seçiniz. İşin zor tarafı ise birçok firma buna gerek duymuyor! 10 kozmetikten sadece 2’si kozmetiğin içerisinde glüten olup olmadığı uyarısını ambalaj üzerinde belirtmiyor.

Glütensiz Ruj Logona
Mayo Clinic'ğin açıklamasına göre, glüten deriden emilemez. Glüten proteinleri çok büyük olduğu için ciltten emilmesi neredeyse imkansızdır diyorlar. Ama asıl sorun, yanlışlıkla yutulduğunda ortaya çıkar. Bu nedenle ruj ve dudak balsamı gibi dudaklarınızda glutensiz ürünler kullanmak çok önemli diyorlar

Maybeline, L’Oreal, Lancome, IT cosmetics, Logona, glütensiz olduklarını söylüyorlar ama yine de siz ürün üzerinde glütensizdir logosunu arayınız.
Çölyak hastası iseniz “glütensiz” logosu olan ürünler seçmeniz daha doğru olacaktır.
Türkiye’de benim satışı olduğunu bildiğim iki glütensiz marka var biri Zao Organics diğeri Logona.

İçerikte bu isimlerden birine rastlarsanız kozmetik glüten içerebilir demektir. Yani kozmetikte rüşeym, buğday, arpa, çavdar ve yulafın bulunduğunu gösterir.

hydroxypropyltrimonium
hydrolyzed vegetable protein
hydrolyzed oat protein

gliadin
hordeum distichon
secale cereale
triticum vulgare
hordeum vulgare (arpa)
potassium cocoyl hydrolyzed oat protein
potassium palmitoyl hydrolyzed oat protein

Temel cilt bakımınızda temizleme, nemlendirme ve koruma ürünleri seçerken, üzerine çizgi çekilmiş buğday başağı şeklinde olan “glütensizdir” logosuna bakmanız en garantili yoldur. Ancak bazı yabancı logolar “zarar vermeyecek kadar” glüten içerdiğini de anlatabilir.

Türkiye’de her yüz kişiden biri çölyak hastası. Amerika ve Avrupa’daki binden fazla restoranla kıyaslandığında “glütensiz restoran” sayısı parmakla sayılacak kadar az ve sadece birkaç ilde mevcuttur.  Bu da çölyak olanların yanlarında kendilerine uygun beslenme çantasıyla dolaşmasına sebep oluyor ne acı ki… Glütensiz pizza yapan yer daha duymadım ülkemizde. Ama Maltepe’de Glutensiz A’da 216 adlı mekan Adres: Yalı Mahallesi, Turgut Özal Bulvarı, No 195/A, Süreyya Plajı, Maltepe, İstanbul adresinde. Diğer Glütensiz mönüsü olan yerler için size bir link bırakıyorum Tıklayınız

Yaşam kalitenizin düzelmesi için T.C. Sağlık bakanlığının çölyak hastalığı belirtileri sayfasından emarelere bakıp şüpheniz varsa bir doktora görünmenizi tavsiye ederim.

Çölyakla yaşam derneği için tıklayınız

Kaynakçalar: Quebec çölyak hastaları vakfı (FQMC)

Lise Bergeron’in 17 Kasım 2011 de kaleme aldığı kozmetiklerdeki çölyak sorunu makalesi

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Yazılar
Afalina Bozkurtlar Buart