Atopik Cilt Nedir? Nasıl Bakım Yapılır?

Kuruluktan illallah dediyseniz, yanıyor kızarıyor ne sürseniz kar etmiyor ise, gergin, çok hassas, parşömen kâğıdı gibi hışır hışır, kuru, sızlayan, su değmesinden bile rahatsız olan, gerilip pullanan, kızarıp kaşınan bir cildiniz varsa artık “atopik” cilttir. Dış etkenlere karşı korunmadığından tahammül sınırı bitmiş deri demektir.

Kuru ciltlerin doğal koruyucu tabakası zaten çok zayıf olduğundan kuruluk vardır. Korunmasız olduğundan dış etkenlere daha duyarlıdır ve alerjenler ortaya çıktığında, derinin alt tabakasına geçip bağışıklık sistemini harekete geçirir. Verdiği tüm reaksiyonlar bunun sonucudur.

Bazılarımızın genetik olarak daha narin daha hassas cildi vardır. Bazı alerjen maddelere daha duyarlı cildimizin olmasını genetik olarak taşıdıklarımıza da bağlayabiliriz. Cildiniz atopik ise kuruluğuna karşı önlem almaz, bakımını “doğru” yapmazsanız egzama dermatit gibi sorunlar gelişebilir.

Nasıl önlem alacaksınız?

Yaşam şeklinizi kimyasalsız kurun! Kimyasallarla, alerjenlerle temasınızı kısıtlarsanız, sorunun şiddetini artırarak ilerlemesine, atopik dermatit oluşmasına engel olabilirsiniz. Bakımı sürekli yapılan, yumuşatıcı ve nemlendirici kremlerle korunan, güneşten sakınılan bu narin ciltler atopik duruma gelmeden sağlıklı kalabilirler. Ama ihmal edilirse sorun büyür. Alerjik, kaşıntılı, sulanan yaraların olduğu kuruluklarda kozmetiklerle çare aramak yerine mutlaka deri uzmanı doktora görünmelisiniz. Kortizon içerikli kremlerle sağaltma yapmak gerekebilir. Kortizon tedavisi sürekli yapılamaz. Deri incelir. Bu nedenle düzenli bakımı tercih etmeniz daha doğrudur.


Kuruluğu iyice tetikleyen faktörler neler?

• Tiroidin az çalışması da kuruluğu tetikleyen faktör olabilir. Halsizlik ve ciltte sararma da varsa kan değerlerinizi kontrol ettirin. Mutlaka dermatologa görünün.

• Menopoz döneminde östrojen eksikliği sebebiyle genel olarak ciltte incelme ve kuruluk başlar. Yumuşatıcı kremler ve nem kilitleyen ürünlerle disiplinli bakım yapın

• Kuruluk ve kaşınma, pullanma aniden başladıysa sebebi ameliyatta alınan narkoz, dengesiz ve uzun süreli bir diyet, çamaşır yıkarken kullandığınız sert kimyasallı deterjanınız bile olabilir

Asla yapmamanız gerekenler neler?

• Sabunla temizlenmek. Sert kimyasallar (sodium laureth sulfate) içermeyen jel temizleyiciler , misel su veya süt/alkolsüz tonikle cildi temizleyin. Cilt misel suyla nasıl temizlenir videosunu izlemek için tıklayınız

• Nemlendiricisiz güne başlamak!

• Sentetik iplikli kumaşlardan veya yünlü giysiler giymek. (Pamukludan şaşmayın.)

• Hava kirliliği veya yüksek ısısı olan odalarda bulunmak

• Güneş korumasız dolaşmak! Yaz aylarında yüksek koruma, diğer aylarda 20 SPF civarı koruma yeterli olacaktır.

• Bakım ürünleri seçerken “atopik” cilt için üretilmiş serilerden veya kızaran ciltler için üretilmiş ürünlerden seçilmeli

• Banyo ve duş ılık suyla yapılmalı, sıcak su kullanmayın. Kazıyıcı kimyasal içermeyen yumuşak temizleme jelleriyle yıkanılmalı. Sert lifli süngerler asla kullanılmamalı. Vücut yıkama yağları tercih edilmeli. Cosmed Atopia Temizleme Yağı, La Roche Posay Lipikar AP+ Vücut Yıkama Yağı gibi.

Banyo sonrası hemen yüze ve vücuda nemlendirici uygulanmalı. Cilt çıplak bırakılmamalı.

• Yıkanma sonrasında organik içerikli vücut yağları kullanılması deriyi sakinleştirir.

Not: Sık abdest alıyor ve musluk suyu kullanıyorsanız kuruluğa karşı neler yapılabilir videosu için tıklayınız.

Önerilen ürünler: Cyrene Skin Rescue Moisturiser, Topicrem Hassas Ciltler için Yüz ve Göz Temizleme Suyu, Topicrem Sos Extreme Conditions Balm, BİODERMA ATODERM PREVENTİVE NOURİSHİNG CREAM, Ceradolin Yağ Bazlı Nemlendirici Losyon 200 ml, ISIS PHARMA SECALIA DS 40 ML AŞIRI KURU VE ATOPİK YÜZ KREMİ, Atopiclair Krem 100ml, Avene XeraCalm A.D Baume Relipidant 200mL, Coresatin Sea Buckthorn ( Nonsteroidal ) Dermatit Sarı 30 g, MISSHA A’PIEU Madecassoside Ampoule, la roche posay lipekar yıkanma yağı, cosmed atopia yıkanma yağı, atopik cilt bakımı

Total
0
Shares
2 Yorum
  1. Merhaba Ayşenur Hanım Cilt bakımına henüz yeni başlamış ve birşeyleri oturtamamış biri olarak sizden yardım almak istiyorum. 21 yaşındayım, Niğdede yaşıyorum(kuru nemsiz bir şehir). Herhangi bir ilaç vs kullanmıyorum. Annemden genetik gelen açık ten, kuru, hassas, burun ve çene bölgesinde siyah noktalar olan cilt yapısına sahibim alnımda deriler pul pul dökülüyor. Sıvı sabun bulaşık deterjanı bile ellerimi kurutmaya musluk suyu ise cildimi kurutmaya kısacası herşey cildimi kurutmaya yetiyor. Makyaj yapmıyorum. Önerinizle syorell markasının kuru ciltlere özel 30 spf güneş kremini kullanıyorum. 3 vakit abdest alıyorum ve abdestten sonra cildime harremin gül mayası suyunu sıkıyorum rutinimde cildime tek iyi gelen şey bu. Cilt temizleyicisi ve nemlendiricisi olarak La roche posay lipikar serisini kullanıyorum. Nemlendiricisinden memnunum ama temizleme jeli cildimi iyice kurutuyor içinde sülfat olması buna sebep olabilir ve cildimi yıkamadan önce beyaz pürüzsüzken yıkadıktan sonra yanak bölgem kırmızı kırmızı oluyor. Bir dönem misel su ve pamukla yüzümü silmeyi denedim su olmadan temizlemek amacıyla ama pamuk cildimi irite etti iyice kuruttu. Sonrasında cream co markasının hyalüronik asitini aldım cildimi temizliyor nemliyken 1 pompa bu üründen sürüyorum bu aşama iyimi geliyor karar veremedim. Şimdi sorularımı yöneltiyorum
    Şuan rutinim sabah sadece gözlerimi yıkıyorum yüzüme su değirmiyorum gül mayası suyu sıkıyorum cildimi la roche posay lipikar nemlendiriciyle nemlendirip syorell güneş kremi kullanıyorum. Her abdestten sonra harrem gül mayası suyu sıkıyorum. Akşam ise la roche lipikar temizleyici ile cildimi yıkıyor nemliyken cream co hyalüronik asit kullanıyor ve cildime la roche posay lipikar nemlendirici sürüyorum. Bana öneri bakım rutini oluşturabilirmiyiz:))
    Yıkama jelim bittiğinde Bioderma atoderm(içinde sülfat var) yada yves roche kuru ciltler serisini mi almalıyım yada siz hangi markayı önerirsiniz?
    Cildimdeki siyah noktalar ve gözenek doluluğu için çift aşamalı temizlik mi yapmalıyım? günlük/haftalık/aylık ne yapmalıyım?
    Nemlendiricim bittiğinde bioderma atoderm mi yves roche kuru cilt nemlendiricisini mi almalıyım yada siz hangi markayı önerirsiniz?
    Vücut yıkamasında bazen kese ve normal suyla yapıyorum yinede cildim kuruyor neyle vücudumu yıkamalıyım? Vücut peelingi yada vücut yıkama yağı mı kullanmalıyım? Hangi markaları önerirsiniz?
    Vücut nemlendiricisi olarak dalin bebek yağı kullanıyorum sizin daha iyi bir öneriniz varmı?
    Sırt bölgemdeki sivilce izlerini nasıl geçirebilirim?
    El sabunu olarak market sabunları yerine nemlendiren sabun mu kullanmalıyım? Önerebileceğiniz bir marka varmı?
    El nemlendiricisi olarak avonunkini kullanıyorum yeterli gelmiyor sizin önerebileceğiniz bir marka varmı?
    İnfluencerların önerdiği şeyleri almak yerine sizin önerilerinizi denemek istiyorum videolarınızı severek takip ediyorum keyifli günler dilerim.

    1. Beyza Hanım Merhaba,
      Atopik bir cildiniz var ve sk abdest alanlarda olan klorlu suyla temas ,cildin koruma tabakasını her seferinde tekrar tahriş ettiğinden ve yıktığından deri gitgide savunma tabakasını yitiriyor.
      Size ilke tavsiyem bu sık ABDEST alanların ciltlerinin neden hassaslaştığını anlatan VİDEOyu izlemeniz. Yüze sadece yanınıza aldığınız içme suyunu kullanın.
      La Roche Lipekar serisi evet atopik ciltlere uygun bir seri ancak sizin yüzünüze kimyasal temas kısıtlanmalı. Klorlu su ilk müsebbib ama içerik olarak da yatıştırıcı ve bariyer dengeleyici içerikler seçmelisiniz
      Bade’nin (tertemiz içerikli) Sprey olarak Kenevir Tohumu Özü Kızarıklık Karşıtı Aktif Yüz Sprey‘i size çok uygun. Bunu denemenizi öneririm. Gün içinde de nemlendirici üzerinden de gerginlik hissettiğiniz her an kullanabilirsiniz.
      Bade’nin kenevir tohumlu bu serisi size çok uygun. Türk malı ve iyi içeriklidir. Hem cildin yağ su dengesini kurar hem yatıştırır. Gündüzleri de Syorell korumayı üzerine kullanırsınız.
      Temizlemek için Maruderm hassas cilt ürününü de kullanabilirsiniz veya Ecowell
      Gözenek doluluğu maalesef cildin üst tabakası çok kazındığı için, cılız olan yağ salgısının bir türlü yüzeye çıkamamasından. Doğru bakımla bu sorun da çözülür.
      çİFT AŞAMA YAPMAYIN. Sizi çok yorar ve deri hassasiyetini de arttırabilir.
      Vücut yıkama yağları var. Sabun gibi suyla temas ettiğinde süt gibi bir kıvama dönüşür tertemiz yapar ama kurutmaz.
      mesela Babe Oil Soap 500 ml Vücut Yıkama Yağı
      mesela Bioderma Atoderm Shower Oil Duş Yağı
      Mesela Mustela Stelatopia Cleansing Oil
      Mesela URIAGE Xemose Cleansing Soothing Oil F
      Vücut kremi olarak bepanthol kullanabilirsiniz.
      Vücut nemlendirici olarak parafin ve petrol türevleri sorun çıkartmaz ama doğal yağlar olmasını tercih edin hassasiyet riski parfüm de içermemeli. Dalinde parfüm ve Paraffium Liquidum, Sorbitan Sesquioleate,var. Ne hikmetse formülde bunlar belirtilmişken başka bir yerde, Dalin bebe yağında çok besleyici doğal yağlar olduğu yazılmış. Şaşırmamak mümkün değil çünkü watsons’da açıklamadaİngilterede satışta olan sayfada da içinde doğal yağ olmadığı görünüyor. da aynı şey yazıyor!!
      Diyeceğim o ki Beyza hanım, firma petrol türevi ile üretmiş. Sonra sanırım yeni formül (!) yapmış ve avokado yağı zeytinyağı koymuş tepkileri yatıştırmak için, sonra içerik bilgisi karman çorman bir çöpe dönüşmüş internette.
      El sabunu olarak pH 5.5 kullanın. Üzerinde yazar sabunun. Veya organik sıvı sabun Ecowwell (ben yıllardır kullanıyorum.
      sevgiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Yazılar
Afalina Bozkurtlar Buart