Makyaj Meraklılarına

Kırık farınızı nasıl yeniden far yapabileceğinizi youtube kanalımdaki “Kırık far nasıl onarılır” adlı videoya tıklayarak izleyebilirsiniz.
Kontur makyaj denilen, ışık gölge renklerinin nasıl yapıldığını gösteren uygulama videosunu buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Makyajda ışık gölge oyunu 

derya

(Görsel “makyajda Sihirbazlık Numaraları” adlı kitabımdandır)

Arkadaşım Derya’nın üzerinde size iki renkte fondöteni kullanmayı gösteriyorum:

Beyaz =ışık demektir. Açık renk kullandığınız her yer daha “çıkık” duracaktır. Küçük bir çeneniz varsa buraya daha açık renk fondöten (veya kapatıcı) uygulayarak,çeneyi yüzün orantısıyla uyumlu hale getirebilirsiniz.

Aynı şekilde, alnınız küçükse alına açık renk uyguluyorsunuz.
Burnunuzu uzunca buluyorsanız, bu resimdeki gibi burnun orta kısmına kısa bir beyaz çizgi yapın, ucuna da “V” şeklinde “KOYU” kenk fondöten uygulayın.
Aynı koyu rengi kaş arasında ,burnun çıktığı yere de uygulayın.
Burun daha kısa ve derli toplu görünecektir.
Koyu renkler =çukur yapar. Daha az göze batan alanlar oluşturmak için koyu renk kullanılır.
Burada burunu çıktığı yerden ve ucundan kısaltıyoruz, ortasındaki uzunluğu da daha KISA bir beyaz çizgiyle belirlediğimizden burun olduğundan daha küçük görünecektir.
Yüz üzerinde ışık ve gölge koyduktan sonra ıslak bir makyaj süngeriyle bu renkleri fondötenle birleştirin. Küçük vuruşlarla bunu yapın. Süngeri yüzün üzerinde sıyırmayın. Işık ve gölge renkleri silmeyin…

Gold makyaj ve gölge oyunu
(30 Aralık 2014)

gold makyaj

Altın rengi makyaj özel gecelerde en sık kullanılan göz makyajı. Siyah ve vizon/kahve rengiyle kombin edilmesi en doğrusu.
Çünkü makyajda ışık ve gölge denilen “çukur-tümsek” oyununu burada iki renk yapacak:
altın rengi => ışık
vizon rengi => gölge

 

nyx goz 2

Göz kapağında farı sabitleyen primer, göz altına kapatıcı uygulanır.
Önce altın rengi hareketli göz kapağına sürülür.
Sonra mat vizon far ile kapak kıvrım yeri belirlenir.
Likit eyeliner ile kirpik dipleri belirlenir.
Alt kirpikler sıvı altın rengiyle belirlenip kuyrukta siyah eyeliner ile birleştirilir
Göz içinde siyah kalem çekilir.
Takma kirpikler yapıştırılır.

Ruj deyip geçmemeli, sırları var!

ruj melek seytan

Tarihi pek eski! Antik Mısır’da, Hindistan’da ve Mezapotomya’da 5000 yıl öncesine ait  rujlar

balmumu ve yarı değerli taşların toz haline getirilmesiyle hazırlanıyordu… Antik Yunan’da böğürtlen ezerek bazı karışımlar yapıldı; Kleopatra’nın bazı böcekleri ezerek kırmızı ilk ruju kendi yaptığı söyleniyor.

Laf aramızda “kırmızı” boyanın girdiği hemen hemen tüm tekstil ve makyaj sektöründe bir parazitin bedeni var! “Kermes Vermilio” adlı bu minik hayvanın ( uçuç böceği familyasından) kurutulup ezilmesiyle “carmin” adı verilen koyu kırmızı elde edilir. Gıda boyası olarak E120 gördüğünüzde söz konusu boya bu “carmin” dir… Veganlar bu boyanın olduğu gıda ve makyaj ürünlerini kullanmazlar. Her kırımızı elbette bu hayvancığı ezerek yapılmıyor bitkisel renk verici madde kullanan organik rujlar da var elbette. Siz içeriğine bakarak bunu görebilirsiniz.

Merak edenlere carmin elde edilmesi videosu: Tıklayın

Merak edenlere deniz canlısı “şeytan minaresinden” mor rengin elde edilişi: tıklayın

Rujun içindeki hayvanlar

Ruj içeriklerinde sedef rengi genelde balık pullarından, yumuşaklık veren bazı yağlar da petrol türevlerinden veya köpek balığından elde edilir. Ucuz rujların birçoğunda kurşun gibi ağır metaller de bulunabiliyor. 2007 yılında “Campaign for Safe Cosmetics” 33 ünlü ruj markasına tets yaptı ve % 61’inin tehlikeli boyutta kurşun içerdiğini tespit etti. 2009 yılında FDA bir takip çalışması yaptı ve ağır metallerin 2007’deki miktardan 4 kez daha fazla olduğunu tespit etti. 
Her gün birkaç kez ruj yenileyen bir kadının yıl içinde ortalama 2,0-2,7 kg civarı ruj yuttuğu tahmin ediliyor. O halde ruju seçerken içeriğine de dikkat etmemiz gerekiyor çünkü yiyiyoruz!

RUJ SECMEK

Genç kızlığımızdan beri kadınlığın sembolü olan şu küçük renkli cazip tüp, anneannemizin çantasının dibinden aşırdığımız, pudra kokulu sihirli küçük renkli batonların günümüzde onlarca çeşidi var artık. Firmalar “mat”, “parlak”, “satensi”, “simli”, “24 saat kalıcı” gibi sloganlarla her sezon yeni yapıda ve renklerde rujlar üretiyor.

Mat ya da parlak, önemli olan rujun ten rengimizle ve saç rengimizle uyum içinde olması. Olgun hanımlar için kırmızı ruj sürmenin püf noktasını anlattığım videoma tıklayınız.

Mat mı parlak mı?

İki esas parametreniz var. Birincisi eğer minik çizgileriniz fazla ise mat rujlardan kaçının. İyice kat yerlerini belli edecek ve kuru çizgili dudağı daha da vurgulanacaktır. İnce dudaklarınız varsa da mat rujlardan kaçının, çünkü ışıltı ve yansıma olmayan dudaklar yüz hatlarını daha sert yapacaktır. Kısacası mat rujlar dolgun dudaklar için doğru seçimdir.

Saç rengine göre fark eder mi?

Sarışınlara ve esmerlere yakışan tonlar her zaman ana renk uyumunda vardır ama bir uzmana sorarsanız size şöyle diyecektir: “Kadınlar artık gerçek sarışın ve gerçek kızıl değiller. Yani ten renkleri her zaman saçla uyumlu olmuyor. O zaman seçimde serbestler.” Ama gerçek bir sarışın iseniz cilt tonu opak, hafif roze olacaktır. O zaman gündüzleri kayısı ve gülkurusu tonları, akşamları şeftali ve kiraz tonları mükemmel uyumlu duracaktır. Mat tenli olanların seçim yelpazesi daha geniş. Erik tonları, frambuaz ve kırmızı şarap renklerini iyi taşıyacaktırlar. Günümüzde ruju bir aksesuar olarak kabul etmeli ve giysilerle saç-ten uyumunda ortak bir uyum yakalanmalı. Mesela kahverengi giysilerle mürdüm eriği rengi ruj sürmemeli. Ama siyah bir elbiseyle kırmızı veya fuşya ruj sürmekten de geri kalmamalı.

Dudaklar yaşlanınca…

Dudaklarımız 50 yaşımızda, 20 yaşımızdaki dudaklarımızla aynı değildir. Mesela 50’den sonra ten rengine yakın rujlar çok ölü durur!  Çünkü yaş aldıkça ten solgun, sarımtırak ve yorgun olur. Dudaklar da pembeliğini kaybeder.  Narçiçeği, portakal, çilek renklerinin yaşı yoktur ve her zaman yüze neşe verir. Yaş aldıkça belirginleşen dudak etrafı kırışıklarını krem yapıda rujlarla gizlemek daha kolaydır.

Bronzlaştırıcı pudra nasıl sürülür?

Baharla beraber ilk güneş rengini yüzünde taşımak veya yaz bittikten sonra da bronz bir tenle dolaşmak için bronzlaştırıcı pudralar ideal makyaj ürünleridir. Sarı tonlu ciltleri daha sıcak yapmak, solgun beyaz tenlileri daha güneşli yapmak için idealdir.

Terra cota adıyla kozmetik raflarında yerini alan, toprak tonlarında, fırınlanmış minerallerden oluşan bronzlaştırıcılar yaz ve kış altın tonunda bir tenle dolaşmak için hanımların hizmetine sunulmuş koyu renkli pudralardır. Yanlış ton seçimi, çamur gibi görünen makyaja sebep olur. Doğru ton seçimi ve doğru uygulanması, aydınlık, güneşlenmiş neşeli bir cilt sunar.

Bronzer yüze direkt veya sadece pudralanmış cilde uygulandığında kalıcılığı en fazla 1-2 saat olur. Doğru uygulanması için cildin önce nemlendiriciyle nemlenmiş olması gerekir. Ve nemlendirici sürer sürmez değil, birkaç dakika geçip krem deriyle bütünleştikten sonra uygulanır. Yoksa yüzeyde leke leke durur. Kontur makyaj videosu için tıklayınız.

Bronzer hakkında:

Toz bronzerler iki temel renkte üretilirler: Kehribar tonları ve çömlek tonları.

  • Kehribar tonları solgun ciltlere, açık esmerlere, açık tenlilere uygundur. Sütlü kahve, pembe tonlu kahveler, kehribar, bal rengi, sarı yakut tonları…
  • Çömlek tonları orta esmer ve esmerler için doğru seçim olacaktır. Tarçın, amber, kiremit, akik, kızıl kestane, akide, reçine tonları…
  • Sadece çok esmer veya bronzlaşmış iseniz kızıl kakao ve koyu kiremit tonlarını seçiniz. Yoksa boyun ve ellerinizin cildiyle orantılandığında yüzünüz çok sahte duracaktır. Bir de çook yorgun görünürsünüz.
  • Yüzünüzde bariz lekeler varsa, bronzer uygulamadan önce kapatıcıyla lekeyi gizleyin. Çünkü koyu ton pudra bunları daha da belirginleştirecektir.
  • Bronzer rengi doğal ten renginizden en fazla 2-3 ton daha koyu olmalı.
  • İri, bol tüylü ve yuvarlak kesimli fırçayla uygulayınız. Cılız tüylü fırçayla denemeyin, lekeler yaparsınız. Kabuki fırçalar idealdir.
  • Güneşte kaldığınızda yüzünüzde ilk nereler kızarıyorsa bronzer bu hatlara sürülür. Alnın iki yanı, yanakların tümsek kısmı, çene, burnun ortası…
  • Fırçaya ürün aldıktan sonra fırçayı hafifçe elinizin içine vurup pudranın fazlasını alırsanız koyu lekeler/bölgeler yaratmadan lekesiz bir uygulama yaparsınız.
  • Yüzünüze güneş rengini uyguladıktan sonra boynun iki yanını ve köprücük kemiklerinin üzeri ve omuz başlarını da unutmayın.

Simli bronzer mı, mat bronzer mı?

Her zaman mat bronzer seçin. Yoksa disko topu gibi pırıl pırıl parlar yüz hatlarınızı yok edersiniz! Ki bu moda gibi görünse de pek doğal bir yüz yapmadığı gibi tüm kırışıkları da ortaya çıkaran bir parlaklıktır unutmayın.
“Altın” yahut “gülkurusu” simli bronzerları yüzün tümsek yerlerine bronzluğu oluşturduktan sonra  aydınlatıcı sürülen yerlere minnacık  dokundurabilirsiniz. Tüm elmacık kemiği boyunca sürülen aydınlık sizi disko topu yapar. 

Total
0
Shares
2 Yorum
  1. Ayşenur Hanım merhaba. Birkaç temiz içerikli markadan far önerebilir misiniz? Kullandığım farlar gözkapağımda kuruluk yapmaya başladı. Bu nedenle temiz içerikli far arıyorum. Sevgiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Yazılar
Afalina Bozkurtlar Buart