Yara Ve Dikiş izleri (skar) Veya Derin Sivilce Çukurları Kozmetikle Geçer Mi?


İlk önce yara izinizin “skar” mı “keloid” mi olduğuna karar verin.. Yani çizgi şeklinde pürüzsüz bir iz mi, yoksa dikiş yeri kabarık mı?
Eğer aknenin bıraktığı çukur şeklindeki izlerin nasıl giderileceğini öğrenmek istiyorsanız detaylı bilgi bu videoda .
Burada bahsedeceğimiz skarlar.
Mesela trafik kazası sonrası dikilen yaralar yahut küçük yaşlarda alel acele dikilmiş yarılan çene, diz, kol dikişleri, derin izler “kabarık” birleşme yerleri canınızı sıkıyorsa neler yapabilirsiniz anlatmak istedim. Yanık izleri ve jilet izleri de bu konuya dâhil…
Eğer yara iziniz varsa ve kabarık değilse düzenli peeling ve yenileyici kremle görünümü hafifletebilirsiniz. Bunun için üretilmiş, eczanede satılar içerikleri %99 aynı iz giderici kremler var. Eczacınız size yardımcı olacaktır. En meşhuru Contractubex. Bunun neredeyse aynısı diğer iki jelin adı da Noskar jel ve Baricus jel. Hangisini kullanacaksanız kullanın. Her gün hiç aksatmadan 3-6 ay arası düzenli kullandığınızda yara ve dikiş izlerinin silinebileceğini unutmayın. Bu bir silgi değil. Derimiz de kağıt değil. Zamanla kesi yerindeki hücreler sağlıklı yenilendikçe iz gidecektir. Hemen etki beklemeyin. Olmazsa olmadı diye üzülmeyin. Israrla devam edin sürmeye. (özellikle tiroid ameliyatı sonrası kullananlar neredeyse iz kalmadı diyorlar)

(Eczacınıza danışın mutlaka)
Kabarık olmayan, çizgi gibi görünen yara izlerini “kamuflaj makyaj” denilen; ten renginizle %100 aynı olan kapatıcılarla gayet iyi gizlersiniz. Suya dayanıklı malzemelerdir ve vücudun her yerine uygulanabilirler.
Derinin üzerinde göze batan bu dikiş ve ameliyat izlerine “Skar” diyoruz. Derinin dikilerek birleştirildiği bu hat cildin kendini yenilemesiyle bir yıl içinde kalıcı görüntüsüne kavuşur.
Bu süre içerisinde derinin kalınlaşma yapmadan, sağlıklı kaynaması için gerekli yenilenmeyi düzenleyen merhemleri kullanırsanız minimum hata ile kapanacağını bilin. Doktorunuz bu konuda size yardımcı bilgileri verecektir. Skarlar bir çizgi, nokta, hat gibi şekillerle deride kalan izlerdir. Yenileyici kremlerle izlerin daha az görünür kılınması mümkündür.
Ancak dikişler kabarıksa iş değişiyor! Kozmetikle bunu gideremezsiniz.
Kabarık ve pütürlü olan, derinin çok hızlı iyileşirken kalınlaşarak oluşturduğu kabarıklıklara “keloid” deniliyor. Bu kabarık şekilde birleşme tamamen kişinin bünyesine göre oluşan, kişinin hücre yenilenmesiyle ilgili bir durumdur.

Yani dikişi yapan kişiyle alakalı bir teknik sorun değil. Dokuların, derinin iki tarafı birleştirilip dikiş atıldığında kendi kendini çok hızlı tamir ederken, doku üstüne doku oluşturması sebebiyle bu düzensiz ve kontrol dışı öbeklenme oluşuyor.
Keloidler yıllar geçse de değişmez. Derin yanık izlerinde olduğu gibi.
Doku değiştiği için kozmetiklerle bu tip kabarık yara izlerinin hafifletilmesi mümkün değildir.
Mekanik müdahale ile kabarık olan doku inceltilebilir. Estetik cerrahi veya medikal estetik uzmanının cildin durumuna göre seçeceği yüzeysel soyma yöntemi ve uygun cihazla bölge pürüzsüzleştirilebilir.
Bu lazer de olabilir, kimyasal sıvılarla bölgenin soyulması da olabilir… Bir mini zımparalama işlemidir sonuçta ve uygulanan mikro dermabrazyon ile kabarıklıklar giderilir.
Yapılan işleme “skar revizyonu” denilir. Yani “yara izinin yeniden yapılandırılması”. Dikiş ve yara izleriniz için internetten arama yaparken “skar revizyonu” yazarak uygulanan / yapılan işlemleri görebilirsiniz. Yaşınız ne kadar genç ise sonuç o kadar hızlı alınır.
Unutmayınız: Skar revizyonunun yapılabilmesi için skarın olduğu tarihin üzerinden en az 1 yıl geçmesi gerekir. Çünkü izin son hali ancak bu sürede sabitlenir, belirlenir.
Hiperpigmentasyon gibi bir yan risk olduğunu ve bu tip işlemleri yaptırmaya karar verirseniz SPF güneş korumasını asla ihmal etmemeniz gerektiğini; bunlara rağmen hiçbir zaman tamamen yok olmayacağını da göz önüne alınız.
İzleri dövme içinde görünmez kılabilirsiniz. Bu da bir alternatif. Kol, ense, karın, göğüs, bacak, sırt gibi yerlerde yara izlerini gizlemek için dövme yaptıran çok kişi var.
Derin sivilce çukurları için de ayni yöntemler geçerli olur. TCA, kimyasal peeling, lazer gibi işlemlerle ve SABIRLA güzel yol alınır. Sonrasında çok iyi bakım gerekir.

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Yazılar
Afalina Bozkurtlar Buart