Tiroidin temel görevi hormon salgılanmasıdır. Yediğimiz içtiğimiz her şeyin kimyasal değişime tabii tutulduğu bir zamanda; tedirginlikler, ekonomik sorunlar, duygusal travmalar, sınavlar, hayat koşturmacası stres düzeyini artırdıkça hormonal sistem de düzenini bozabiliyor. Salgı sisteminin bozulmasının en büyük sebeplerinden biri sıkıntı! Organlar iç salgı sistemiyle emir alıyor, düzenleniyor. Kalıtımsal da olabilir ama bağışıklık sistemindeki bir sorun nedeniyle, tiroid bezinin tahrip olmasıyla tiroit sorunu ortaya çıkıyor.
Tiroid ya aşırı çalışıyor ya az. Dr.Osman Müftüoğlu haşimoto rahatsızlığının artışına kaygı bozuklukları ve depresyonun; endişe ve korkuların takibinde yakalanan birçok hastası olduğunu bir yazısında paylaşmıştı. Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erhan Ayşan da 2021 Haziranında yaptığı bir söyleşide Stresin tiroid hastalıklarını tetiklediğini anlatmıştı. Video burada izlemek isteyenler bakabilir.
Derinin hassasiyeti arttığından, kuruduğundan bağışıklık sisteminde “kendi kendine karşı durma” söz konusu olduğundan, tiroit sorunu olup cildi erken kırışan, kuruyan hanımlara tavsiyem “Hassas ve kuru ciltler” için üretilmiş özellikle organik sertifikalı (risksiz) serisinden veya saf bitkisel kozmetikler kullanmaları. Art De Huile firması gibi. Ecocert sertifikalı kozmetikler gibi.
Formülleri zararsız kimyasallardan oluşturulduğu için zaten hassaslaşmış cildin bağışıklık sistemini zorlamayacak, aykırı içerikleri olmayacağı için düzenli kullanımla deride sağlıklı yapıyı geliştirmeye yardımcı olacaktır.
CİLT BAKIMINIZ
Yüzünüze, haftada 2 kez enzim peelinglerden uygulayın. Granüllü peeling yapmayın. Mini peeling yapan cilt temizleme eldivenleri sizin için idealdir.
1) Yüzünüzü ya organik misel suyla ya da süt ve tonikle temizlemeyi tercih edin. Yüz yıkama jellerini değil.
2) Yağ/su dengesi bozulan ciltlerde derinin koruma tabakası cılızlaştığından cilt hassaslaşır, kızarır. Lekelenmeler oluşur, kaşınır, incelir…
Kol ve bacak derisini tırnağınızla hafifçe çizin, tebeşir gibi izi beyaz iz kalıyor ise üst tabakada hem su kaybı çok demektir hem de yağ su dengesi gitmiş, koruma tabakası yetersiz demektir. Hyalüronik asit ve/veya glikolik asitli ürünler kullanmak bu ölü tabakayı temizleyecek ve alt tabakalarda su depolamasına yardım edecektir.
3) Nemlendirici tek başına yetmez. Altına mutlaka bir serum kullanın.
4) Ve gündüzleri mutlaka güneşten korunun.
Kış ayları için SPF30 yeterli olabilir ama Mart-Ekim ayları arası SPF50 koruma kullanın ve 2 saat sonra tekrar sürün. Yazın, giysilerle, şapka ve UV filtreli camları olan (CE sertifikalı) gözlüklerle yüzünüzü UV ışınlardan koruyun. Mineral filtreli güneş korumaları tercih edin.
5) Hyalüronik asit hapları içeriden su tutmasını arttırır. Doktorunuza danışarak Solgar’ın Hyalüronik asit haplarından kullanabilirsiniz.
6) Banyo çıkışı, haftada 2 gün aloe vera, salyangoz salgısı içeren veya Hyaluronik asit gibi cilde su depolayan maskelerden uygulayın. Kuruyarak çıkartılan, soyulan maskele, kuru killi maskeler size uygun değildir. Ya kâğıt serumlu maske ya krem maskeler kullanın. Ve hassas ciltler için üretilmiş olmalarına dikkat edin.
7) Gün içinde termal su, yatıştırıcı tonik her zaman elinizin altında olsun. Makyaj üzerinden bile fısfıslamanız deriyi yatıştırır. Sık kullanın. (Avene veya Uriage termal su, Ayşenur Yazıcı kuru cilt sprey nemlendiricisi gibi)
VÜCUT BAKIMINIZ
Bacaklara granüllü ve bitkisel yağlarla zenginleştirilmiş peelinglerden yapabilirsiniz. Tiroid sorununda vücut çok kuru, pul pul ve gergin olur. (Youtube Kanalımda vücut peelinginin evde uygulanışını, ve evde toz şekerle nasıl peeling imal edebileceğinizi anlattım. Göz atmak isterseniz tıklayın.)
Banyo yaparken ve ellerinizi yıkarken sabun kullanmayın. Kazıyıcı kimyasallar içermeyen organik duş jelleri, el yıkama sıvı sabunları seçin.
Banyo sonrası vücudu kurulamadan bir avuç bitkisel yağı tüm vücudunuza ayaklara, bacaklara, karın, göğüs ve kollara yedirin. 24 Saat yumuşacık ve sakinleşmiş bir cilt oluşturursunuz.
Kalsiyum emilimi ile ilgili sorun varsa bunu doktorunuz kan tahlilinizde belirler ve ona göre dengeleyici ek takviyeler verebilir.
SAÇLI DERİ BAKIMINIZ
Kafa derisi yüz derisinin devamıdır. Saçlı deri aşırı kuruyacağından organik içerikli şampuanlar kullanın. SLS içermeyen! Saç derisine haftada 2 kez yumuşatıcı besleyici saç yağı bakımı uygulayın. (HC care saç yağı gibi) Saç tellerimiz genetik olarak ya kalın ya incedirler.
Onların yapısını değiştiremeyiz. Haşimato tiroidi ile beraber tellerin yapısı daha da incelir saç seyrekleşebilir. Saçın daha hacimli görünmesi için kullanabileceğiniz şekillendiriciler köpükler ve serumlar vardır. Saçlı deriye sürmeden, sadece tellere uygulayarak bunları kullanabilirsiniz.
TIRNAKLARIN BAKIMI
Tırnaklarınız da diğer deri uzantıları gibi (saç ve tırnak) ince ve kırılgan olur. Oje kullanıyorsanız lütfen tırnak koruyucu baz sürüp oje uygulayın. Tırnak çevresine besleyici serum kullanarak incelmeyi kısmen de olsa azaltabilirsiniz. RUH Hayatında stres olmayan kişi neredeyse yok gibi bir şey! Ruhunuzu besleyin. Kozmetikler kadar fayda göreceğiniz bir yardımdır bu.
Uyumadan Hz528 müzikler dinleyin. Youtube bunların en zengin kütüphanesidir. Her gün, işiniz ne olursa olsun, kendinizle baş başa ve sakin kalacağınız, sevdiğiniz bir işle uğraşacağınız 20 dakika ayırın!