Bu yazı, ilaç tedavisi düşünmeyen akneli ciltler için “köprüden önce son çıkış” yazısıdır. Uzun soluklu bir koşu ve bakterilerin sürekli oluşumuna karşı bir savaştır. Kazanan siz olun.Ozonun dezenfektan işlevlerini bu yazımda detaylı anlattım.
Bu sebeple tekrardan bakterilerle baş etme gücünü bu satırlarda dile getirip uzatmayayım. Arzu edenler yazıya tıklayarak ozonun iyileştirici etkilerini nasıl işlediğini oradan okuyabilirler.
Aknenin ozonlu jel ile tedavisinde her gün akşam yapılması gereken adımlar şöyle:
1.Yüzü SLS içermeyen bir jelle yıkama
2.Alkolsüz bir tonikle cildi silme
3.Ozunlu Jel/serumun uygulaması
4.Bekleme (en az 60 dakika kadar)
5.Ozonu ıslak bir havlu ile yüzeyden temizleme
6.Cildi nemlendirme. (Aloe Vera jel ile)
Her aloevera saf değildir. Aloe vera gel ararken ➡
• %99 ile en yüksek oranda içeriği olan ve fiyatı da gayet makul olan Madama Coco’larda satılan (evet madame coco’da) RÉPERTOIRE %99 ALOE VERA EKSTRELİ NEMLENDİRİCİ JEL 300 ML seçebilirsiniz. 7 FREE , Kore üretimi piyasada bulabileceğiniz en saf jellerden biridir.
• %96 oranda aloe içeriyor Krauterhof Aloe Vera Vücut Bakım Jeli’ni yüz ve vücut için kullanabilirsiniz
• USDA sertifikalı organik Aromatica Aloe Vera Gel kullanabilirsiniz.
Akneyle savaşta yüzeyin temizliği en önemli adım.
“Yüzümüzü yıkamak” demek, uygulanacak jelle yüzeyi kirden, yağdan, tozdan, makyajdan; kısacası derinin üzerinde ona ait olmayan birikintilerden arındırmaktır.
Elbette her hangi bir cilt temizleyici ile yapabilirsiniz. Ancak, içerisinde SLS ve SLES olmayan jeller kullanırsanız hassasiyeti artıracak ve yağ salgısını tetikleyebilecektir. Sebamed’ın 5,5 pH olan sabununu da kullanabilirsiniz. Ama madame coco aloe köpük mesela, veya himalaya yüz temizleme köpüğü uygun içerikte üretildiği için tahriş oluşmayacaktır. Bu tip temizleyiciler temizlerken yüzeyi tahriş etmeyeceğiz.
“İritan” dediğimiz, işini görürken “hırpalayan” köpük ve jellerden; hele hele içi granüllü olan her gün kullanılmasında sakınca görülmeyen temizleyicilerden uzak durun lütfen. Zaten sivilceli ciltlerde peeling granüllü peelingler yapılmaz, sivilceyi yan dokulara dağıtırsınız.
• Küçük bir uyarıyı eklemeden geçmeyeyim: Bazı kişiler saf ve doğal olduğu gerekçesiyle yüz temizlemede zeytinyağlı sabun kullanmayı tercih ediyor. Bu sabunların da pH’ları 7-8 civarı olduğundan ciltte hassasiyet oluşturabiliyor.
• Tonik çok önemli. Yüzey pH’ını düzenleyen ve ozona cildi hazırlayan tonik… Uygun tonikle cildimizi temizliyor ve sonrasında ozonlu serum/jel uyguluyorsak ürünün iyi çalışmasına yardım ediyoruz.
• Bekleme aşaması: Bu adımı mecburen ilave etmek zorunda kalıyoruz. Çünkü ozonun kokusu birçok insanı zorluyor. Hemen yüzünden çıkarmak istiyor. En az bir saat yüzeyde ozonlu jelin kalması gerek. Eğer kişinin ozonit kokusu toleransında sorun yoksa bence tüm gece bile kalabilir. Hatta kalırsa sabaha kadar ozonitin çalıştığını gözlemleyebiliriz.
Çünkü sabaha kadar:
📌 Bakteri faaliyetine son verecektir,
📌 Aşırı yağ salgılanmasını dengeleyecektir
📌 Hücre yenilemesine destek sağlayacaktır
Tüm bunlar deri savunmasının artması demek. Bu da bakterilere karşı savaşı “geceden sabaha” bizim kazanmamız demek…
Yastık kılıfınızı her gün değiştirmek hem bakterilerin çoğalmasını engeller hem de ozonu bulaştırdıysanız temizlenmiş olur. Uyumadan 1 saat kadar önce uygularsanız yastık kılıfına bulaşmayacaktır ama yine de her gün değiştirmeniz sizin menfaatinize, bakterilerin aleyhine. Ayni şey havlular için de geçerli.
Yukarıda saydığım 4. Aşamadan sonra (bekleme aşaması) yüzünüzden ozonlu serumu/yağı suyla ıslatılmış bir pamukla veya tonikle, veya ıslatılmış mikrofiber bir havluyla da temizleyebilirsiniz.
Normal şartlarda aknesiz bir ciltte yenilenme amaçlı ozonit kullanımından sonra cildin su bazlı bir nemlendirici ile kapatılması çok önemli çünkü hücrenin suyla da desteklenmesi en az yağ bazı kadar da önemli. Ozonlu serumların yağ bazlı bir içerik olduğunu unutmayın.
Shea lipex kullanmadığınızda ozonlandırılmış yağı stabilize edemiyorsunuz. Rosa ise ozon gazının uzun vadede ciltte oluşturabileceği yakıcı yan etkiyi ortadan kaldırmak için kullanılıyor. Ozonlabs serumlarda sadece bulunan “bu kontrol etken madde” yüzünden, haliyle OzonLabs’ın fiyatının neden diğer ozonlu yağlardan farklı olduğunu anlatabilir diye düşünüyorum.
Bir yağ eğer ozonlanmış ise kokusu olmalı. Kokusu olmayan ozonlu yağın içerisindeki ozon yok denecek kadar azdır.(Diğer yazımda bunu detaylı anlatmıştım)
Ozonun normalde atmosferik koşullarda (ısıda) gaz olması onu tutundurmamızı güçleştirmiyor çünkü dünyada en iyi tutunan yağ formunun iyi kalite soğuk sıkım zeytinyağı olduğunu zaten Nicola Tesla 1880’lerde keşfetmiş.
Onun önderliğinde Amerika’da 1900’lerin başında glikozon olarak eczanelere satılmış. Hayranı olduğum ve dünyanın onun buluşlarını yeni yeni anlamaya başladığı Tesla’nın hayatına bir göz atmak isterseniz VİDEOya tıklayın nasıl büyük bir dahi olduğunu göreceksiniz.
Hayatının videosu burada tıklayıp izleyebilirsiniz.
Aslında başkaca ürünler ile fazlaca doymuş olan kozmetik pazarında ozon, tüketicinin çok ilgisi çekmekle birlikte bu büyük molekülün derinin faydalanabileceği şekilde nasıl kullanılacağını bilmek ve uygulamak daha da büyük mesele.
Tüketici de bunu bilmez, bilmek zorunda da değil. “Ozon var içinde” deyip her ürünü alabiliyor.
Ozon üreticisi olmak ya da ozonlandırılmış yağ markası yapmak öyle pek kolay değildir. Her tereyağının tereyağı olmaması gibi … Ancak ürünün uygulanması ile elde edilmiş sonuçlar biriktirmek sonuçları gösterebilmek çok önemli.
Bu kadar bilginin ardından akneye dönersek:
Akne konusunda dermatologların fikri çok net, Roaccuatane tedavisini kısa yoldan uygulamak yani “evdeki böcekleri öldürmek için eve lav silahı ile girip evde ne var ne yoksa yakıp yıkmak” seçeneği var…Kesin çözüm mü? Evet.
Yağ salgılarını ciddi anlamda azalttığı ve yağ metabolizmasında çalıştığı için çözümsüz hastalara umut olduğu yönünde bir kanı var. Ancak ilaç hala -bence- deneme aşamasında.
Ve roaccutane sonrası gördüğüm neredeyse tüm ciltlerin hassasiyeti çok artmış ve su tutma kapasitesi oldukça düşmüş, deri hırpalanmış ve incelmiş oluyor.
Roccutane tedavisi süresince ve tedavi bittikten sonra cilt bakımı nasıl olmalı bu videodan izleyebilirsiniz.
Gelelim Ozonla akneyi nasıl giderdiğinize:
1.Sistemik olarak değil, cilt için bir tedavidir.
2.Aknelerin oluşumu çevresel etkilerden kaynaklanıyorsa
3.Dönem dönem oluşup kayboluyorsa
4.Ya da ilaç tedavisi düşünülmüyor ve cilt bakım ile çözüm olacağı düşünülüyorsa ozonlu jeller ilaca geçmeden önce son çare diyebilirim.
Enstitümde uzmanlarla deneyimledik. Akneden mustarip ve cildinde komedonlar olan hastalara buhar ve ardından komedon temizliği yaptık. Bunun arkasından OzonLabs sürüp bekledik. Su ile temizleyip, üzerine saf aleo vera jeli sürdüp yolladık. Bu bakımı akşamları evde kendilerinin uygulamasını (buhar verme ve komedon temizliği hariç) söyledik. Sonuç oldukça başarılı. Akneler sönmeye, kızarıklıklar yatışmaya ve yağ salgısı dengelenmeye başladı.
📌 Son bir not: Gündüzleri akneli ciltlerin güneşten SPF 30 bir koruyucuyla korunmaları yağ salgısının tetiklenmemesi için önemli.