Tarımın veriminin coğrafi koşullara göre sürekli değiştiği yerlerde kuru yufka benzeri gıdalar hep vardır.
Orta Asya mutfağından, Anadolu mutfağına gelmiş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde topraklarına dâhil olmuş tüm ülkelerin mutfağına girmiştir. Açılıp sacda gevretilen, pişirilmiş yufkalar, kilerde üst üste saklanır,bezle örtülür kış boyunca kullanılır. Kuru yufkayı imece usulü açmak geleneklerimizdendir.
Mahalle kadınlarının birinin evinde toplanıp, yüzlerce yufkayı hep beraber açıp, pişirmesi ve paylaşması hala süren en güzel göreneklerimizden biridir.
Ben kuru yufkayı çocukluğumdan beri evin olmazsa olmazı olarak gördüm. Kete çörekleri gibi, tarhana gibi yufkalar da yapılıp kilerde ilerideki aylarda tüketilmek için çok emek verilerek hazırlanırdı.
Ramazan aylarında, -hele hele sahurda- kuru yufkadan yapılmış dürümler, böreklerin tadı, eve yayılan kokusu bambaşkaydı.
Sanırım kullanılan tereyağının, kümesten az önce alınan yumurtanın, evde et kıyma makinesinde elde çekilen etin tadı ve kokusu bunda çok etkiliydi. Çünkü şimdilerde kuru yufka börekleri bana çocukluğumdaki gibi kokmuyor
Markette satılan kuru yufkayı görünce dayanamadım evde hatırladığım kadarıyla pişirdim. Hiç de fena olmadı. Sadece yufkaları biraz daha “ıslatmalıymışım” diye düşündüm. Çünkü keserken epey zorlandım. Ama tadı muhteşem.
Neler kullandım?
10 Kuru yufka
½ kg kıyma
2 soğan
Tuz karabiber
½ paket Yağı azaltılmış Bitkisel margarin (Yayla)
1 Yumurta
Yapılışı çok basit
Tepsiyi hafif yağladım. Yufkaları tek tek fısfısla iyice arkalı önlü ıslattım.
Eritilmiş ılık yağı, fırçayla ıslatılmış yufkaya sürdüm. 5 yufkayı, hepsini tek tek suyla ıslatıp yağlayarak üst üste koydum.
5.Ci katın üzerine soğanla kavurduğum, tuz ve karabiber eklediğim kıymayı döktüm.
En üste yağı sürdükten sonra 1 yumurta sarısını fırçayla yaydım.
180 Derece fırında 30 dakika (üstü ancak kızardı) pişirdim.
Anneanneciğim nur içinde yat sensiz Kafkas Kuru Yufka Böreğinin tadı hep yarım kalıyor, kalacak, inan…
19 Ekim 2011 Cuma
İlgili Yazılar
Dane-i Sarı
DANE-İ SARI (PİLAV) Osmanlı Mutfağı “Yemekteyiz” programında mutancana ile beraber servis yapmak için hazırladığım bir yemektir. 4 kişilik…
Gül Şerbeti
Evde kendiniz gülsuyu yapmak istiyorsanız youtube kanalımdan yapımını tıklayıp izleyebilirsiniz. Gül Şerbeti (Taze gülden) Bahçeden topladığınız Isparta Güllerinden…
Tahinli Helva
Kolay, Tahinli Cevizli Üzümlü Helva (Şubat 2012) Balık yemeklerinden sonra tatlı iyi gidiyor. Acil bir tatlı deyince de…
Evde Erişte ve Lorlu Mantı
Atlas erişte ve makarna makinesini aldık, kullanmadan durulmuyor. (46 TL) Tek sinir (!) tarafı temizlerken özel sıvı vazelinle…