TCA nasıl yapılır? – Evde kimyasal peeling
Bir furyadır gidiyor! Akne izleri veya lekeleri için evde kendi kendine kimyasal peeling yapmak isteyen hanımlar çoğaldı.
Bir sürü bloglarda özendiren resimler, uygulamalar da konulunca ister istemez bu konuda bir şeyler yazmak gerekliliğini duydum. Çünkü kimyasal soyma ile lekeli yüzeyi derinin koruma tabakasıyla beraber “derince” yok ettiğinizde alttan gelecek olan sağlıklı ve lekesiz derinin çok iyi bakılması gerekir. Yoksa 6 ay sonra yüzünüzde ton farklılığı oluşur ve gitgide koyulaşır.
Bundan sonrasında ise MECBUREN YİNE yapacağınız kimyasal soyma daha derin yapılmak zorundadır. Ki bu da bağışıklık sistemi zayıflamış bir cilt oluşturacaktır.
Eğer bir profesyonel estetisyene, dermatologa gitmektense evde kimyasal peeling yapma riskini göze aldıysanız en azından bu yazıya bir şekilde gözünüzün değmesini ümit ettiğim için yazıyorum.
Youtube’da yayınlanan “evde TCA uyguladım vallahi süper oldu” diyen saçma sapan videolar kadınları enstitülerde 5-6 seans kimyasal peelinge gidip 2000 TL para vermektense evde bu riski almaya teşvik ediyor!
Kimyasal peeling’e geçmeden şu TCA işinden de bahsetmem gerek…
TCA, (trikloroasetik asit) doktor tarafından uygulandığında akne izlerinin derin ve cildin kalın olduğu yerlere yüksek derecede, cildin ince olduğu yerlere daha düşük derecede uygulanır. Ama evde bunu uygulama gayretine düşen hanımlar tüm yüze TCA-25 veya %15 uygulayarak bazı yerlerde ciddi yanıklar ve hasar oluştururlar.
Evde yapılmasını tasvip etmiyorum ama niyetiniz ve cesaretiniz varsa en azından şu uyarılara kulak verin:
- Kasım- Şubat arası uygun. Diğer aylar risklidir (UVA/UVB). Leke oluşturursunuz.
Beyaz tenli ve ince/hassas ciltliyseniz 2 kez daha düşünün. Hatta vazgeçin!
En düşük asit solüsyonu kullanın (%10). Hemen sonuç beklemeyin.
Aktif uçuk (herpes) varsa sakın uygulama yapmayın!
Temizlenmiş cilde uygulayın, eldiven kullanın.
Bir bardak suya bir tatlı kaşığı karbonat atın karıştırıp bir kenara koyun.
Yüzünüzü suyla yıkadıktan sonra nötralize etmek için kullanacaksınız. - Ağız ve göz çevresine vazelin sürün. Kazara asit gelirse yarılmaktan koruyacaktır.
Kalın yerlerden sürmeye başlayın. Ağız çevresine ve göz altlarına asla sürmeyin.
Sürerken naylon kıllı fırça kullanmayın. Pamuklu çubukla sürün.
Pamuk daha az sıvı çeker ve daha rahat uygulanır. - En fazla 1 dakika bekletip suyla temizleyin ve derhal organik bir nemlendirici sürün.
Nemlendirici/onarıcı kremi aklınıza geldikçe uygulayın. Çok sık… - Tavsiyeler: shea butter, saf argan, Fito krem, Topicrem Cica Repair.
Cilt 5-10 gün kabuk tutacak. Sakın ama sakın elinizle soymayın, leke olur. (TCA 10 ile daha geç kabuklanır)
20 güne kadar kabuklar düşecek ve alttan taze deri çıkacak. Sürekli nemlendirici sürün.
Yaz da olsa, kış da olsa güneş ışınlarından SPF içeren koruyucu ile korunun.
Ve bunu ömür boyu sürmeyi unutmayın.
İzler çok silinmedi bir daha yapayım derseniz en az 6 ay geçmesini bekleyin. (TCA10 ile 1 ay sonra ikinci uygulama olabilir)
Üç ay boyunca sakın granüllü veya soyulan maske ile peeling yapmayın. (AHA’lı maskeler dahil)
Sakın güneşlenmeyin. Sakın kimyasalı bol kozmetikler kullanmayın.
Gelelim evde kimyasal peeling’e…
Alpha Hydroxy Acid (AHA) grubun en küçük molekülü “glikolik asit” şeker kamışından türetilir.
Dolayısıyla deri tarafından kolayca emilir ve ölü hücreleri bir arada tutan tabakadaki çimentoyu çözer.
Akneli ciltler için daha iyi bir seçim olan salisilik asit kullanacaksanız ve eğer aspirin alerjiniz varsa sakınmanız gerekir.
Kimyasal peeling neye yarar?
Bir nevi yüzeysel zımpara yapar
Tıkalı veya iri gözenekleri temizler, lekeleri soyar atar.
Bu zımpara sayesinde hücre yenilenmesi tetiklenir. Sonuç: Daha diri ve sağlıklı bir ten.
Yüzeydeki ince çizgileri siler.
İki hafta aralıklarla uygulanması kümülatif etki yapar ve kolajen yapımını desteklediği için deri kalitesi iyileşir.
Daha net sonuç almak için kimyasal peelinge başlamadan iki hafta önce, cildinizi düşük “glikoik asit” veya “Retin A” içeren kremlerle hazırlamak hem ani tepkileri minimize eder, hem de soyulmanın kalitesini ayarlar.
Evde yapacağınız kimyasal peelingte %30 üzeri kullanmamanızı öneririm.
İlk 2-3 senası 1 dakika bekletin.
Sonraki 4 ve 5.ci seansları 2 dakika yapın. Altıncı seansı maksimum 5 dakika yapabilirsiniz.
Kimyasal peeling’e malzemesini işe başlamadan hazır edin
- Eczaneden alacağınız ped şeklindeki steril gazlı bez veya yuvarlak kesilmiş pamuklar
- Eldiven
- Saçları toplayacak bant
- Bir cam kâse
- Pamuklu çubuklar
- % 20-30 glikoik asit solüsyonu
- Bir tatlı kaşığı karbonat atılmış büyük bardak su (nötralize etmek ve yangıyı durdurmak için)
- Bir mini vantilatör (Bir dakika kadar yanmaya dayanmak için serinletici)
- Vazelin (Ağız kenarları, burun delikleri ve göz etrafını korumaya almak için)
- Saf shea butter (karite yağı) veya Hindistan cevizi yağı (Yıkadıktan hemen sonra bolca uygulamak için. Shea butter ve hindistancevizi yağlarını hem derine nemlendirici hem enfeksiyon oluşmasını önleyici olduğundan dolayı tercih edin.)
- Kronometre (Asidi ilk sürmeye başladığınızda başlatacağınız bir dakikalık zamanlamayı aşmamak için)
Peeling Market adlı yerde birkaç ürün paket halinde satılıyor
Uygulama
Saç bandını takın, göz çevresi, burun delikleri ve ağız kenarlarını vazelinleyin. Cildi yumuşak bir jelle temizleyip durulayın Ardından alkole batırılmış pamukla silin. Yüzey ne kadar temizlenmiş ise o kadar asit etkili olacaktır.
Eldivenlerinizi giyin. Asidi cam kâseye dökün ve pamuklu çubukları batırarak alından başlayın, tüm yüze (göz çevresi hariç) sürün. Kronometreyi çalıştırın. Çubukları bastırmadan, nazikçe yüzeyde gezdirin. Yoksa bazı yerleri çok yakmış ve kalın kabuk tutturmuş olursunuz. Bir dakika bittiğinde yüzünüzü karbonatlı suya batırılmış pamukla silin. 3-4 kez pamuk yenileyerek tekrar silin. Suyla durulayın. Hemen shea butter’ı sürün, bastırmadan iyice yedirin. Bu onarıcı ve nemlendirici yağı mümkün olduğunca sık yüze sürün.
Ertesi güne çok gergin, kuru ve yüzeyinde ince bir muşamba varmış gibi hisle uyanacaksınız. Nemlendirici yağları sık sürmeye devam edin. Mimik yerlerinden çatlamaya ve çok ince bir tabaka soyulmaya başlayacak. Tıpkı güneş yanıklarında derinin soyulmasına benzer bir kalınlıkta… Sakın bu derileri çekmeyin soymayın! Bol nemlendirici sürüp bırakın. Deri çok hassaslaşacaktır. Pembeleşecektir. Korkmayın. Bunlar 10 güne kadar normale dönmeye başlayacak. Sıcaktan, soğuk ve rüzgârdan, güneşten ve ışınlarından uzak durun. Yeni çıkacak olan deride lekelenmeler yapabilirsiniz. Bu sebeple sabahları 3 saatte bir 30 spf güneş koruyucuyu yineleyin ve asla sürmeyi unutmayın!
Bakım planının devamı
İlk glikolik asit (AHA) uygulamasından 10 gün sonra daha taze ve yumuşak, aydınlık cildi görünce seanslarınızı tamamlamaya daha yürekleniyorsunuz. En net sonuç 4. uygulamadan sonra yeni deri yüzeye yakınlaştıkça görülecektir. İlk gördüğünüz sonucun sarhoşluğuna kapılıp sakın daha yüksek % ile devam etmeyin. (TCA ile yaptığınız uygulamalarda çok dahaderine yanma olduğundan dikkatli olmazsanız cildiniz hasar görür. )
2-3 haftada bir uygulayın. Daha sık yapmayın! 6 seans bittiğinde elde ettiğiniz berrak cildi korumaya odaklanın! Çünkü güneşli günlerde korunma ve nemlendirme ihmal edilirse kimyasal peeling sonrası çok kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
En güvendiğim Dermatologlardan biri olan Dr. Davin Lim evde (“güvenli” olarak saydığı %8’lik TCA )uygulamak isteyenlere göstererek uygulama yaptığı videoyu buraya ekleyeyim. Arzu eden izlesin
Saf hindistancevizi yağnı ve shea butter’ı bulabileceğiniz yerler: Doa Kozmetik glikolik asit Cyrene
Benev TCA Peel Solution