AHA Nedir? Neye Yarar? Nasıl Kullanılır? Kimler Kullanamaz?

AHA’lı ürünler en çok leke, kırışıklık ve sivilce izlerin giderilmesi için kullanılır. İçerisinde “asit ” sözcüğünün geçmesi birçok hanımı endişelendirir oysa korkulacak agresif bir içerikten söz etmiyoruz. Kozmetiklerde kullanılan AHA’lar (Alfa Hidroksi Asit) kozmetik yasası ile limitlenmiştir. Yüksek konsantrasyon içeren AHA’lar dermatolog tarafından -profesyonel kişilerce- deriyi kimyasal olarak soymada kullanılır. Derinin sorununa göre seyreltilerek kullanılır.

Diyeceğim o ki: Kozmetikte kullanılan meyve asitleri, bazı besinlerin yapısında olan doğal organik asitlerdir, korkmayın!  Cilt gençleştirmede kullanılan, salisilik asit, laktik asit, glikolik asit adında birçok aside kozmetik uygulamalarda rastlayabilirsiniz.

Lakin bunların -Pirüvik asit , trikloroasetik asit gibi – kimyasal soymada kullanılan bazıları aynı kategoriye girmez ve sadece hekimlerin kontrolünde uygulanır. İnternetten satın alıp (!) yüzünüze sürmeyi düşünüyorsanız 100 kere daha düşünün.
AHA ve BHA ların cilt bakımında kullanımını anlattığım video için tıklayınız
Asitlerin bazılarına bakalım:

Pirinçten elde edilen: fitik asit (Uzak doğu ürünlerinde sıkça soyma/beyazlatma amaçlı kullanılır)

Şeker kamışından elde edilen: glikolik asit (En sık kullanılan asittir)

Ekşimiş sütten elde edilen: laktik asit.

Limon, ananas, portakal gibi meyvelerden elde edilen bazıları: Malik asit, sitrik asit…

Üzüm ve vişnede bulunan : Tartarik asit

AHA’lar neye yarar?

Ölü hücre tabakasını atar . Lekeli tabakanın yok edilmesine yardım eder. Derinin elastikiyetinden sorumlu destek doku proteinlerinin, kolajen ve elastinin kalitesini artırır. Ton farkı olan cildin rengini eşitler. Açar. Sivilce izlerinin silinmesine yarar.

Yüzeysel olan akne izleri (derin çukurlar hariç) sivilce izleri, ölü tabaka atılıp deri döngüsü içerisinde cildi yeniledikçe silinir.  Yaş almayla gelişen kırışıklık, kuruluk, derin izler ve ton farkına karşı iyileştirici bir yenilenme yapar.

Kaba yüzey görüntüsü giderken haliyle iri gözeneklerin görüntüsü de küçülür. Daha sağlıklı bir yüzey oluşur. Evde Kimyasal peeling “The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution” uygulama videom için tıklayınız

Asitler Nasıl kullanılır?

1- ) Size tavsiyem yıkama jeli, serumu, gece ve gündüz kremlerini kombin olarak kullanmanız.. AHA’lı ürünlerin üzerinde %2, %10, %20 gibi konsantrasyon oranları belirlenir. Ciltteki sorunun derinliğine göre %’yi seçmelisiniz. Yahut, en düşük dozda başlayıp %5’ten %10’a, %15’e  geçerek, çoğaltarak kullanabilirsiniz.

2- ) En az SPF 30 bir güneş korumasını sabahları uygulamalı ve 2-3 saatte bir yenilemelisiniz. Bu uyarı AHA’lı tüm ürün üzerinde yazar ve çoğu kişi ihmal ettiğinden tedavi bitiminde sivilce izleri gitmiş ama yüzü lekelerle dolmuş olur. Aman dikkat!!

3- ) Gün içinde SPF koruma sürmek sizi makyaj sebebiyle veya (erkekler için) sakallar sebebiyle zorluyorsa sprey formda SPF’ler tam size göredir. Çantaya atmalık!

4- ) Enstitü veya dermatologda AHA’lı soyma yaptırdıysanız  sizi uyaracaklardır mutlaka güneş koruyucu kullanmanız gerektiğini söyleyeceklerdir bunu kulak ardı yapmayın sakın! Yoksa lekelenirsiniz! Dermatologda yapılan soyma işlemi birer ay aralıklarla tekrar edilir. Yaklaşık 7-8 seans sürer.  Cilt yapınıza ve lekenin /sorunun derinliğine göre seans sayısı veya asit konsantrasyonu artırılarak devam eder. Doktor buna karar verir.

Sonuç ne zaman alınır?

“Bugün başladım, bu hafta sonunda her şey pırıl olacak” beklentisine girmeyin. Deri yaşayan bir organ ve tahtaya cif sürmüyorsunuz! Bu hissiyattan kurtulun.  Cildiniz 1 haftada bu hale gelmedi bir haftada iyileşmesini beklemeyin. Ona yenilenme döngüsü olan 30 günlük şansı verin.

Bu sürede düzenli kullanın ve UV ışınlarından korunma şartını asla ihmal etmeyin.

AHA’lı ürünleri ilk kullandığınızda çok hafif karıncalanma, batma hissi, kızarıklık olabilir. Geçicidir. (15-20 dak) Çoğu estetisyen, cildi alıştırmak için “ilk hafta” ürünü gün aşırı yahut sadece akşamları kullanmanızı öğütler. Ürünün kullanma kılavuzunu dikkatli okuyun.  AHA ile soyulma yapılırken alttan zamanla yüzeye gelecek yeni deriyi A vitaminli kremlerle (retinoik asit) takviye ederseniz, 1,5 -2 ay içinde pırıl pırıl bir cildiniz olur.

Dikkat: Aha’yı sabah, retinolü akşam uygulayın. İkisi üst üste uygulanması sakıncalı içeriklerdir.

Kimler ASİTLERİ kullanamaz?

Atopik, çok ince hassas veya alerjik bir cildiniz varsa AHA kullanmayın

Yakın zamanda enstitü veya dermatologda kimyasal işlem veya lazer yaptırdıysanız 3 ay geçmesini bekleyin.

İğneli epilasyon yaptırıyorsanız AHA kullanmayın.

Sivilce tedavisinden yeni çıktıysanız AHA kullanmayın.  (Acnelyse, imex, differin, Benzamycin, Roaccutane,  Isotrexin, Zoretanin, Benzalin, Tretinoinin cream, Aknilox ,ClindoxyL Jel,Travazol vb) Bol nem yükleyen hyalüronik asitli serumlarla derinin yağ/su dengesi yeniden kurulana kadar soyucu hiç bir bakım yapmayın. (3 ay)

Yaz kış AHA uygulanabilir mi?

Yaz ayları UV ışınlarının şiddetli ve dik olduğu aylardır. Güneş ışınlarının soyulma sürecinde leke yapma ihtimali çok yüksektir. Siz ne kadar SPF koruma sürseniz de ihmal ettiğiniz tek bir gün bile başa dönmeye yeterlidir. Bu sebeple Mart-Ekim ayları arası AHA kullanılmasını sağlıklı bulmuyorum. Hatta Diyarbakır, İzmir, Antalya gibi senenin uzun bölümünde dik ışınlar alan bölgelerde yaşıyorsanız bunu bir kez daha düşünün!

Kafaya taktıysanız (ki böyleleri de var) , “yok kardeşim ben hemen şimdi bunlardan kurtulmak zorundayım Eylül ayında düğünüm var” gibi sebepleriniz varsa; çantanıza La Roche-Posay Anthelios Invisible Face Mist SPF 50, Bioderma’nın veya Uriuage’ın spreyini atın, cep telefonunuzu saat 11:00-16:30 arası her 2 saatte bir çalacak şekilde alarmını kurun. Ve her 2 saatte bir yüzünüze SPF 30 spreyleyin. Bir aya cilt lekesiz hale gelsin.
AHA’lı Maskeler de var. Haftada 2 kez uygulanmak ve en fazla 10 dakika yüzde beklletmek şartıyla haftalık bakım rutinine ekleyebilirsiniz.
The Ordinary’nin aha 30 + bha 2 peeling solution’unun benzerleri Türkiye’de de üretildi. Sadece AHA oranı daha düşük.  Yurt dışında The Ordinary’e en yakın yüde  Drunk Elephant T.L.C. Sukari Babyfacial. AHA/BHA Face Mask isimli asit maskesinde. %25 AHA ve %2 BHA içeriyor.
AHA’ların pedlere emdirilmiş yuvarlak ıslak pamuklu ped halinde olanları da var. Nip Fab mesela, sephora’da var mesela. Bunları temizleme sonrası, sadece akşamları gün aşırı kullanarak da leke silme işini yapabilirsiniz.

Resimlerdeki ürünler: Peter Thomas Roth Glycolic Acid %10 Hydrating Gel- Mizon AHA 8% Peeling Serum Doa Kozmetik %25 Glikolik asit – Peter Thomas Roth Glycolic Acid %20 jumbo Missha glycolic acid cream – Norel Dr. Wilsz 35% Pyruvic Acid – The Organic Pharmacy Four Acid Peel %5 – Cosrx AHA 7 Whitehead Power Liquid –Herbaderm AHA peeling glikolik %8 the purest solutions AHA BHA maske

Total
0
Shares
2 Yorum
  1. Merhabalar Ayşenur hanım , Cildim hassas ve biraz da kuru. 24 yaşındayım .yer yer kızarıklıklar var ancak sizin sayenizde düzenli bakımla daha iyi halde ve güçlü . Ben aha kullanmak istiyorum , lekelerim ve ton eşitsizliğimm
    İcin. Jeuvenile aha tonik kullansam olur mu? Ya da mizon yüzde 8 aha kullansam olur mu? Pixi tonik pahalı geldi . Bir de aha’lı bir maske önerebilir misiniz bana? Bu arada alkol cildime pek iyi gelmiyor belirtmek istedim. Jeuveline tonikte alkol yok ama yine de sormak istedim, bana uygun mudur ? Sevgiler teşekkürler

    1. Deniz Hanım Merhaba,
      Hassas ve kuru ciltlerin kızarıkları da varsa eksik/yanlış bakımdandır.
      Kuruluğa sebep olan TÜM faktörleri rutinden kaldırmalısınız. Burada anlattım => https://www.youtube.com/watch?v=d2EhmrlcGRU
      Kızarıklık cildin size “beni koru” diye bağırmasıdır. Ya kimyasallardan ya dış etkenlerden.
      Bunlardan biri onu tepki vermeye zorluyor demektir.
      SLS içermeyen jeller ve seramidli /hyalüronik asitli kremlerle bakım hazırlayın.
      Hatta jelle yıkamak yerine misel suyla temizleyin. Hassas ciltler için uyarılarım bu yazıda lütfen göz atın
      https://aysenuryazici.com/hassas-ciltlerin-bakimi/

      AHA evet, size hem kuruluk hem lekeler için gayet uygun bir seçim.
      https://www.jeuvenile.com/lekeli-ciltlere-ozel-glikolik-asit-icerikli-leke-karsiti-aydinlatici-tonik-200-ml bu toniği kullanabilirsiniz
      Mizon %8 aha serumu SADECE AKŞAMLARI temizleme ve tonikleme sonrası 2-3 damla (göz çevresi hariç) uygulayın https://www.justinbeauty.net/mizon-aha-8-peeling-serum
      İlk zamanlar hafif bir karıncalanma hissedebilirsiniz. Cilt alıştıkça geçer bu his.
      Üzerine mutlaka hyalüronik asidi yüksek veya seramidli bir nemlendirici sabah akşam kulandığınız nemlendiriciyi sürün.
      Gündüzleri MUTLAKA spf 50 koruma şarttır. Yoksa lekelerniz koyulaşıp derinleşir ve deride hassasiyet tetiklenir.
      bu https://www.justinbeauty.net/mizon-hyaluronic-ultra-suboon-cream veya https://www.dermoeczanem.com/dermoskin-atoprobiyotik-krem-50ml
      veya https://thenewlab.com.tr/yogun-nemlendirici-cica-krem/
      sevgiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Yazılar
Afalina Bozkurtlar Buart