Çiller Nasıl Yok edilebilir?

Çili olan silmek ister, çili olmayanlar bunu çok sempatik bulur ve yok etmek isteyenleri bir türlü anlamaz. Velhasıl kelam çiller hoştur ama sevmiyorsanız sizi ikna etmem mümkün değil hep bembeyaz çilsiz bir ten hayali kuracaksınız! Tamam anlatacağım.

Neden çillerimiz var?

• Genetik olarak doğuştan kızıl saçlı veya sarı saçlı, açık tenli &renkli gözlü insanlarda çillere rastlanır Çünkü bir  genetik kalıptır.

Benim babaannem gibi. Kızıl saçlı beyaz tenli ve çilli babaanneciğim.

•  Sonradan çillendiyseniz bunun sebeplerinden biri radyasyon tedavisi olabilir. Çünkü bazı radyasyon tedavilerinden sonra da deride çillenme olabiliyor. Bir diğer “sonradan çillenme” sebebi aşırı güneşlenmedir. Çabuk bronzlaşamayan, açık tenli ciltlerde daha çabuk çil oluşur.

• Çillenmenizde “genetik yatkınlık” en önemli faktör. Yani baba ve anne tarafında amcalarda teyzelerde olan çiller DNA’nızda sizin de potansiyel çilli olmanızı belirler.

Sizin çilleriniz cins?

Birinci tip çil: Basit çillerdir. Özellikle güneşin etkisiyle ve genetik yatkınlıkla ortaya çıkan küçücük, kahverengi noktacıklar bunlar. Çocuklarda ve erişkinlerde gördüğümüz milimetrik boyutta olan, en çok güneşe maruz kalan yerlerde çıkan, bu küçük çillere “efelit” denilir. 2 Yaş civarı çıkar, 20’li yaşlara doğru kendiliğinden yok olur.

Sonrasında da iyi bir korumayla (30 spf) gayet iyi önleri alınabilir.

İkinci tip çil : Aslında çil gibi değildir ama serpme minik koyu renkli oluşumlardır bunlara “Solar lentigo” denilir. İleri yaşlarda deride çıkan, daha koyu renkte, düzensiz yapısı olan çiller diyebiliriz bunlara. Birinci tipten farklı yapıdadır. Silinmesi tedavi gerektiren leke sınıfına girerler. Güneşe maruz kalınca çıkar ve koyulaşarak sabitlenir. Burun üzerinde, yanaklar, el üstleri, omuz başlarında, alın ve sırtta yoğundurlar. Bu tip çillere “güneş yanığı çilleri” de diyebiliriz. Bu tip çillenmeler genellikle 30/50 yaş arası ortaya çıkar, yaş ilerledikçe koyulaşır ve benekler genişler.

Nasıl yok edilebilir?

Derinin üst tabakasında olan lekeler ve çiller yok edilebilir. Leke yazımda bahsettiğim “hormonal” lekeler gibi derinin derinlerinde olmadıkları için tedaviye daha kolay yanıt verirler.

Kurtulmak istiyorsanız ilk ve daimi şartınız: Güneşten yaz ve kış korunmaktır. (minimum 30 spf) Başka çaresi yok. Güneşle her temas çili koyultur.

Yazın güneş korumasını üç saatte bir yenilemeniz gerek. Çil, güneşle temas ederek kendini görünür kılar bunu unutmayacağız! Güneş koruması yetmez, şapka ve gözlükle de UV ışınlarını kesmek lazım…

İkinci şartınız: Cilt aydınlatıcı, ton eşitleyici, leke açıcı olarak bilinen aydınlatıcı serumlardan en az 3 ay düzenli kullanmak! Bir hafta sürüp, sonra “unuttum süremedim”, “vaktim olmadı” gibi bahanelere sığınmamak gerek.

• Genelde gece kullanılması tavsiye edilen ve beraberinde gündüzleri SPF korumayı asla aksatmamanız gereken, “Hidrokinon” içeren ilaçlar oldukça etkilidir ama gerekenden fazla kullanıldığında, ciltte UV ışınlarına karşı hassasiyet yaratabiliyor ve çok üzün süre kullanıldığında deride beyazlanmış bölgeler yahut iyice koyulaşmış alanlar yaratabiliyor.

İlaçların eczacınıza veya doktora danışılmadan kullanımı sakıncalıdır. Çok rica ediyorum kafanıza göre bir ilaç alıp sürmeyin.

• Kozmetiklerle çilleri yok etmeye karar verdiyseniz uzun soluklu bir maratona çıkıyorsunuz. En az 3 ay düzenli kullanım gerek. Kremlerdeki Retinol ve retinoik asit, AHA (glikolik asit), Kojik asit gibi üst tabakayı soyarak etki eden maddeler veya C vitaminli serumlar çillerin rengini açar. Üst tabaka soyuldukça renk açılır. Kremlerdeki Arbutin, dut, meyankökü,  gibi özler de alt tabakada pigment oluşumunu baskılar ve çilleri oluşturan pigmentlerin bir araya toplaşmasını önler.

Dermatolog denetiminde çillerden kurtulma yöntemini de seçebilirsiniz.

• Bitkisel veya kimyasal soyma, dermapen veyahut lazer yöntemiyle renklerini oldukça açabilirsiniz. Elbette sonuçlar kişiden kişiye değişir Çilin büyüklüğü veya ne kadar derinde olduğuna uygun değişik sonuçlar elde edeceksiniz.

• Genelde iki hafta arayla yapılan 5-6 seanstan oluşur. Hem seanslar boyunca hem sonrasında sürekli güneş koruması kullanmalıyız. Yoksa yine çiller belirir!

• Peeling sonrası “tepkisel pigmentasyon” denilen “yeniden lekelenme” sorununu da gece kremleri kullanarak önleyebileceğinizi doktorunuz söyleyecektir.

Piyasada çilleri yok ettiğini iddia eden birçok krem var. İçinde ne olduğunu bilmediğiniz merdiven altı kozmetiklerinin felaketler yaratabileceğini göz ardı etmeyin ve çok rica ediyorum, lütfen her kavanoza güvenmeyin. Uzmana danışın. Çillerden nasıl kurtulabilirsiniz başlıklı videoyu izlemek için tıklayınız

Öneri ürünler: Ducray Melascreen Photo-Aging Global Serum, Farmona Prestige Care Brightening Bearberry and Liquorice ,Isis Pharma Neotone Radiance Spf50 , Avene D-Pigment Renk Düzenleyici Bakım ,La Roche Posay Pigmentclar Cream Spf30, Dermoday Brightening Complex 50 ml Lekeli Ciltler İçin Aydınlatıcı, SkinCeuticals Advanced Pigment Corrector 30 ml , MelaClear Serum Yoğun Depigmentasyon Leke Açıcı Bakım Serumu, Dermabien Melacure C vitamini serumu,  Clinique Fresh Pressed C Vitaminli serum

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Yazılar
Afalina Bozkurtlar Buart