Sivilce veya komedonlar sadece yağlı ciltlerin sorunu değildir. Kuru ciltte de sivilce çıkabilir. Komedon oluşabilir. Nedeni, zaten kıt olan yağ salgısının “herhangi bir sebeple” içeriden veya dışarıdan tetiklenmesi ve bu yağ salgısının gözenekte sıkışıp, kuru olan yüzeye bir türlü çıkamamasıdır.
Peki, ani yağ artışı neden olur?
Bazı hormonal değişiklikler,
Aşırı sıcak ortamlar,
Cildi sabah akşam iyi temizlememek,
Kazıyıcı yüz temizleme kimyasalları ve/veya sabun
Stres,
Aşırı yağlı ve baharatlı beslenme,
Sürekli kullanılan bir ilacın bırakılması,
Ağır bir diyet programına girmek,
Hamilelik, düşük, doğum sonrası ani değişen hormonlar
Coğrafya değişikliği, taşınma vb.
Hiç cilt bakımı yapmamak, nemlendirici kullanmamak
Kuru ciltlerde yağ salgısı zaten kıttır. Salgı yeterli olmayınca gözenekler de dar ve küçüktür. Kuru cildin yüzeyini, pH’ı alkali sabunlarla temizlerseniz iyice kurur. Deri kendini savunmak için acil yağ üretimine geçer. Bu dar gözenekten -ani salgılanan- salgı çıkamaz. Sivilce veya komedon oluşur. Unutmayın kuru ciltte hem “su” hem “yağ” eksiktir.
Kuru ciltte sivilce çıkmaması için Ne Yapmalı?
1- İçinde kazıyıcı sert kimyasallar olmayan jellerle yahut “misel” sularla veya “süt ve tonikle” aksatmadan temizleyin.
2- Yüz temizleme fırçaları kullanmayın (Konjac sünger olur)
3- Temizleme sonrası mutlaka alkolsüz tonikle yüzeyi sakinleştirin.
4- Yağ salgısını tahrik eden petrol türevleri içeren ucuz fondötenler kullanmayın. Cildi temizlemeden asla krem sürmeyin.
5- Kaynar suyla banyo yapmayın. Banyo sonrası mutlaka nemlendiricinizi sürün.
6- Yağ salgısını emen killi maskeler kullanmayın.
7- Güneş ışınlarından yaz kış SPF koruma içeren kremlerle korunun.
8- Su tüketimini ihmal etmeyin.
9- Karlı havalarda, soğukta ve rüzgârda yüzü mutlaka atkıyla koruyun.
10- Sabah ve akşam nemlendiriciyi asla ihmal etmeyin.
11- Haftada 2 kez banyo sonrası, ozonlu jellerden maske gibi bolca uygulayın. Masaj yapın. İki saat kadar sonra kâğıt mendille silin. Yıkamayın.
12- Sivilcenin çıkacağını hissettiğiniz an lokal sivilce kurutucu jellerle müdahale edin. Büyümeden sönsün. Sadece sivilce üzerine dokundurun.
13- Akşamları Glikolik asitli cilt bakım pedlerinden kullanın. Durulanmaz.Üzerine nemlendiricinizi sürersiniz. Sivilcelenme tek tük değilde yaygın ise, asit pedlerinizi salisilik asitli (BHA) olanlardan seçin.
Kurallara uyarsanız sivilce çıkmayacak, komedon oluşmayacaktır.
Komedon oluşuyor korkusu ile zaten kuru olan cilde nemlendirici kullanmamak durumu daha da kötüleştirir. Bu cildin mutlaka nemlendirici kullanması ve sabah akşam serum üzerine uygulaması gerekiyor.
Var olan iri sivilcelere “lokal olarak” sivilceyi kurutan ürünlerden kullanın. Çıkmakta olan sivilcenin çıkmasını engeller. Çıkmış olanı en çabuk sürede söndürür. Acil müdahale gerek ev elinizin altında jel yoksa aspirini az su ile ezin. Sivilce üzerine minicik sürün. Sabah yıkayın. Salisilik asit içeriğiyle bakteri üremesini durduracaktır. Sakın diş macunu sürmeyin. Bazı densiz kişiler diş macunu sürerek söndürmenizi (!) önerebilir. Diş macununun içinde birçok madde vardır. Kesinlikle yüz cildine uygun değildir. Yakıcı bileşenleri dokuyu yakabilir, sivilcenizin derin izi kalmasına sebep olabilir. Benden söylemesi!