Olmaz olur mu? Bakım sadece kadınlara özel bir iş değildir ki!
Üstelik ömrünün yaklaşık 3500 saatini tıraş olarak geçiren erkeklerin derileri kadınlardan daha çok yıpranır, kurur! Yaralara, iltihaba yağ salgısının kazınmasına daha açıktırlar! Tıraş ve bakımı olmasa sakalı seçmiş olsa bile, onun da bakımı var. Şampuanlayacaksın, sakal yağı veya serumunu süreceksin.
Hemcinsleri arasında fark edilir olmak psikolojik olarak her devrin savaşı değil midir? Kadın da olsa erkek de olsa iki dirhem bir çekirdek olmak ister.
Moda, kozmetikler, giyim kuşam, marka araba, kokular, diri beden çabaları ne içindir sizce? Kadın ve erkek, bakım konusunda kendini ifade ederken ayrı cümlelerle yola çıkıyorlar:
Erkek daha dinç ve çekici görünmek ister. Çünkü erkek yaşamda yorulur!
Kadın daha genç ve çekici olmak ister. Çünkü kadın yaşarken yıpranır
Bunun için son 25 yıldır kozmetik sektörü erkekler için özel ürünler hazırlıyor. Oysa nesiller, “erkeklerin bir tıraş sabunu, bir tıraş bıçağı ve bir kolonyasından başka bakım malzemesi olmaz” sanarak büyüdü.
Şimdi erkekler için de cilt sorunlarına çözümler getiren kremler, macunlar, ampuller, losyonlar, balsamlar, bakım jelleri, peelingler ve çeşit çeşit kürler hazırlanıyor. Kullanmaya başlarken başta tereddüt etseler de, artık onlar da gayet iyi anladılar ki dünyanın her yerinde “seçiliyor” olmanın yolu, bakımlı ve diri olmaktan geçiyor.
“Erkekler bakımı pek önemsemez” görüşüne sahip olanlara önemli bir cümle ekleyelim: Anti aging amaçlı merkeze başvuran hastaların %40 ı erkek!
Neden erkeklere özel kozmetik yapılır?
Kadınlardan daha “kalın” ve “kıllı” olan erkek derisi yıpranma konusunda onları şanslı kılıyor ama kozmetik “emilimi ve içeriği” açısından da farklı kuvvetli formül gereği yaratıyor.
Erkeklerin yağ salgı bezleri daha fazla sayıda ve hormonal olarak deri daha farklı bir koruma tabakası oluşturuyor.
Derilerinin daha geç yaşlanması ama kadınlardan daha derin kırışık sahibi olmaları bu yüzdendir.
Erkeklerin her gün tıraş oldukları için ölü hücre tabakasını kadınlardan daha sık attıklarını ve daha sağlıklı bir cilde sahip olduklarını düşünebilirsiniz.
Ama bir de madalyonun diğer yüzünden bakın:
Tıraşla beraber koruyucu tabaka da yok ediliyor! Her seferinde tıraş ve jiletle kazıma işlemi ciltlerini daha hassas ve yıpratıcı dış etkenlere karşı açık hale getiriyor. Alerji geliştirmeleri daha olası!
Ciltte, kadınlardan çok daha fazla kalın/sık kıl kökleri ve sebum salgısı olduğundan siyah nokta ve sivilce sorununa daha açık bir deri oluşturuluyor. Üstelik bu sorunlarla baş ederken sakalı da her gün kesmeye devam ediyorlar.
En sık rastlanan erkek cilt sorunları neler?
- Jiletle kazınan deri ve kesilen sert kılların yarattığı hassaslaşma
- Ters alınan sakalda kıl dönmeleri (Jilet/elektrikli makine seçimi)
- Sivilceli/akneli/sakallı cilt
- Siyah noktalar
- Sertleşen, derin kırışıklar oluşan üst yüz derisi
- Güneş yanıkları, lekeleri
Sakal tıraşı için teknoloji farklı seçimler sunuyor.
Sakalların 3 bıçaklı,5 bıçaklı jiletlerle alınması “kılınızın sertliğine” göre ve cildinizin tepki vermesine göre yapacağınız bir seçimdir.
Yüzünüzün derisi hassas ise “çabuk tıraş” isteseniz dahi 5 bıçaklı jiletleri tercih etmeyin.Titreşimli bıçaklar kılları mümkün olan en dip yerden cildinizi yıpratmadan kesebiliyor.
Unutmayın cildi tıraşla tahrişe devam ederseniz, cildinizin savunması gitgide azalacak ve her şeye tepki verir hale gelecektir. Yaralanmalar daha geç sürede onarılacak, izler kalıcı olacaktır.
Tıraş bıçağı mı tıraş makinesi mi?
Çoğu erkek, acele süren yaşam içinde sabahları yolda makine ile kuru kuruya tıraş oluyor. Bu şekilde tıraş olarak, zamanla kıl sağlığını da kıl dönmelerini de, cilt tahrişlerini de kendiniz oluşturursunuz.
Cildin suyla temasıher zaman iyidir. Sulu makine kullanabilirsiniz ama her seferinde deride kalan sabun içerikli örtüyü de yine suyla durulamak, mutlaka yeni kıl çıkışında sivilce ve kıl dönmesini oluşturacak kuruluğu bir nemlendirici balsam ile önlemek şartıyla.
Tıraş bıçağınızın hijyenini sakın ihmal etmeyin.
Sinekkaydı tıraş sorun çıkarır mı?
Çıkarır. Tek seferde kılı almak, aynı bölgeyi tekrar tekrar kazımamak daha iyidir. Sinekkaydı tıraş kıl dönmelerine, kanamalara, iltihaplanmaya sebep olabilir
Özel bazı günler için yapılırsa dahi mutlaka uzman bir elde, buharla yüz derisi yumuşatıldıktan sonra, ardından antiseptik bir kozmetik ve yumuşatıcı krem kullanılarak yapılmalıdır. Sinek kaydının ardından sürülen her türlü alkollü kozmetik, kıl köklerini ve deri yüzeyini olumsuz etkiler. Unutmayın, bir seferde ve ters almadan tıraş size sorunsuz bir cilt verir.
(Sık tıraş sakalı sertleştirir,kılı kalınlaştırır ama fazlalaştırmaz günde iki kez tıraş olan hevesli genç erkeklere duyurulur! Bekleyin nasılsa hormonal yapı tamamlandığında sakalınızsık ve kalın kıllardan oluşacaktır.)
Sakalda tıraş sırasında kanama
Sakalı çıktığı yöne doğru almak gerek. Ters alınırsa kılı çıktığı yönün tersine zorlarsınız,kanamalar olur. Her kanama, derinin onarılması için yoğun çalıştığı bir bölge oluşması demektir. Mikroplara açık bir alan oluşturursunuz!
Berberler “kantaşı” denilen beyaz bir taşla (alüminyum sülfat)kanamayı durduruyorlar. Kuruduktan sonra yüzeyde kalan bu cilde zararlı beyaz izini de suyla temizlemelisiniz. Kantaşı yoksa soğuk suyla bolca durulamanın kanamayı hemen durdurduğunu unutmayın. Alkol, yakıcı etkisiyle kesiklerin daha geç iyileşmesine neden olur.
Tıraş tahrişleri nasıl önlenir?
Cevabı çok net: Cildi tıraşa doğru hazırlayarak, doğru ürün seçerek!
Bıçağınızı doğru seçin.
- Önce cildi sıcak suyla yıkayıp gözeneğin açılmasını ve kılın zorlanmadan kesilmesini sağlayın. (Duş çıkışı, sakalların kesilmesi için deri yumuşamış olur.)
- Sakallarınız sert tipteyse buharla yumuşatarak deriyi hazırlayın.
- Köpük, jel veya fırçalı tıraş sabunu Ne kullanıyorsanız mutlaka cilt tipinize uygun içerikli olanı seçin ve yeterli süre sakalı yumuşatmasına izin verin.
Aloe Vera, papatya, mentol, yosun özleri, provitaminler, gliserin, soya özü, avokado gibi yardımcı yumuşatıcı ve besleyici içerikler erkek bakım ürünlerine bu amaçla katılmışlardır.
- Kılları yumuşatmadan jileti sürmeyin.
- Tek hareketle ve deriyi kazımadan alın.
- Tıraş bıçaklarınızın hijyenine dikkat edin. Aynı bıçağı en fazla 6-7 kez kullanın.
- Sık sık sıcak su altında bıçağın içindeki kıl ve köpüğü temizleyin.
- En son çene ve boyun bölgesini tıraş edin. Böylece sert kılların olduğu bölgeye daha çok yumuşama şansı vermiş olursunuz.
- Tıraş bitiminde soğuk suyla cildi durulayın. Gözeneklere kapanma şansı verin.
Mutlaka deriyi yumuşatmak için yapılmış özel kozmetiklerden kullanın.
(After shave, losyon, balsam, nemlendirici) Böylece kıl dönmesi riskini de bertaraf etmiş olursunuz. Tıraş sonrası erkek bakım ürünlerinde cildinizintipine, yağ oranına, hassasiyetine göre potasyum, kâfur, alkol gibi içerikler vardır. Doğru ürün seçmenize uzmanlar da yardımcı olacaktır.
- “Tıraş sonrası” ürünler özel üretilir. Sakın eau de toilette, kolonya, alkol gibi yakıcı ve kurutucu yanlış kozmetikler sürmeyin. Doğru ürün seçiminiz cildinizi besleyecek ve dinlendirecektir.
- Hassas cildiniz varsa hassasiyet yatıştırıcı kozmetik ürün kullanın.
- Sık tıraş oluyor ve cildi dinlendirmek istiyorsanız bunu gündüz yapın. Akşam tıraş olup yattığınızda, yastığa sürten kıllar cildinizi tahriş edebilir. Biliyorsunuz hücreler de kıllar da gece yenilenirler.
Kaliteli kozmetiklerde sakal sertliğine göre pH derecesi doğru ayarlanmıştır. Cildin tıraş sonrası nem dengesinin ve yağ salgısının hırpalanmaması için:
Normal sertlikte sakallarda pH 8,3-8,8 arasında
Sert sakallarda pH 9,2-9,9, arasında
Hassas ciltlerde pH 7,5-8,2 olmalıdır.
Erkeklerin cilt bakım programında neler vardır?
- Temizleme
- Nemlendirme
- Maske ve haftalık arındırma
- Göz çevresi için koruma
- Erkeklerin cilt kalınlığına ve salgılarına göre kıvamı ve içeriği ayarlanmış özel ürünler, onların da kırışık ve leke sorunlarına çözüm olarak kozmetik sektörünün yenilikleri olarak sunuluyor Tıraş sonrası kullanacağınız nemlendiricilerin sadece nemlendirici olmasının yetmeyeceğini,yüksek güneş koruyucu olması gerektiğini unutmayın. Erkeklerin de güneş sebebiyle lekeleri oluşur ve deri daha kalın olduğu için giderilmesi de kadınlara oranla daha güç olur.
Sabah tıraşlarından sonra mutlaka bir koruyuculu nemlendirici kullanmalısınız. Yağlıca ciltler için yağsız jel nemlendiriciler ve akışkan balsamlar sizin için üretilmiştir.
Bu gün boyu nem dengesini sağlayacak, hem de cildi yumuşak tutacağından kurumuş gözenekler ve kıl dönmesi sorununuz yok olacaktır. Hassas derisi ve batıkları olan erkekler cilt bakımı ile kıl çıkışlarını düzenleyebilirler.
Nem ve yağ dengesi sağlıklı kurulmuş, gün içinde biriken kirlerden geceleri düzenli arındırılmış ve besleyici kozmetik kullanmış bir ciltte de sakal ile ilgili hiçbir sorun kalmayacaktır.
Temizleme ürünü olarak pH ayarı erkekler için olan jel köpüklü temizleyicilerle akşamları yüzünüzü kirlerden arındırmalısınız. Aksi takdirde, gece boyunca hücreleriniz yenilenirken, yağ salgısı ve kılın gözenek içinde uzaması sürerken kirlerden arındırılmamış cildiniz, çok kısa zamanda size bol açılmış gözenekler ve siyah noktalarla dolu sivilceli bir yapıyla karşılık verecektir.
Eğer cildiniz hassassa, jilete karşı her zaman bir yanma ile karşılık veriyorsa yatıştırıcı özler içeren alerji testleri yapılmış krem/köpük ürünler kullanmanız gerek.
Beylerin, onlar için üretilmiş kozmetiklerin üzerindeki kullanma talimatlarına dikkat etmeleri gerekiyor. Bazı maske ve peelingler (granüllüler ) tıraş olmamış cilde, bazı tedavi amaçlı krem ve maskeler de kıldan arındırıldıktan sonra cilde uygulanır.(temizleyici maskeler gibi)
Haftada bir gün ölü hücrelerden arındırıcı bir peeling, ardından da maske yaparak hem yağ salgılarını dengelersiniz hem de siyah nokta oluşumunu engellemiş olursunuz.
Maske seçerken: eğer sivilce oluşumuna müsait bir cildiniz varsa kil, kaolin içerikli ve antiseptik etkisi de olan ürünlerden yana tercihinizi kullanın. Eğer deride kalınlaşma hissediyorsanız soyularak çıkartılan maske de seçebilirsiniz. Maskeleri tıraş edilmiş cilde uygulamanız gerektiğini unutmayın.
Akneli bir cildiniz varsa tıraş olmanız iltihabın yayılmasına sebep olabilir. Bu yüzden tedavi sürerken sakallı dolaşmanız gerekebilir. Bu süre zarfında da anti bakteriyel veya ilaçlı şampuanlarla sakalı yıkamanız gerekir. Doktorunuz bunu size anlatacaktır. Çünkü hem kıl hem yağlı ciltle uğraşmak gerçekten zordur ve özenli bir hijyen ister. (Akneli cilt sorunları için akneli cilt yazısına bakınız)
Erkeklerde de güneş, kurutucu ve yakıcı etkisiyle yazın göz çevresinde nem eksikliği ve kırışıklara sebep olur. Yaşa göre belli deri kat yerleri elbette ki olmalıdır ama burada derin kırışıklar ile yaşlı değil “yorgun” olmak söz konusudur…
Erkekler için koruyucu göz çevresi ürünlerini de bakımınıza zamanında ilave ederseniz, çökmüş diğer bakımsız yaşıtlarınız arasında kimse yaşınızı tahmin edemeyecektir.
Güneş ve ciltte yaptığı tahribat için lekeler sayfasına göz atınız.İlla ki bronz olmak gibi bir tutkunuz varsa erkekler için bunu sağlayan özel üretilmiş güneşsiz bronzlaştırıcılardan kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey, ürünü yüze ve vücuda yaydığınızda tamamen kurumadan giyinmemeniz gerekir. Aksi takdirde, giyside leke bırakabilir. “Oto bronzan”ların doğru uygulanışı için güneşlenmeden bronz olmak mümkün mü? Evet.
40 yaşın üstündeyseniz ve sigara alkol gibi vücutta yaşlanmayı hızlandıran maddeler kullanıyorsanız, cildi toksinlerden arındıran serilerden, detoks yapan ürünler seçmeniz sağlıklı ve canlı bir deri için iyi olacaktır.
Erkekler için özel üretim yapan o kadar çok kozmetik markası ve çeşidi vardır ki, ürün seçimini yapmak için danışmanlık almanız en doğrusudur.
Siyah noktalardan, yüzdeki izlerden kurtulmak için ayda bir kez bakım salonlarında derin bakım da yaptırabilirsiniz
mehmet oktay 2016-02-24 22:09:51 Cilt lekeleri nasıl çıkartıriz
Ayşenur’dan Not:
Merhaba, Cilt güneşle temas ettikçe lekelenir. Var olan lekeler de çoğalır ve derinleşir. İlk iş olarak ÖNCE sabahları UV koruması kullanmanız gerekecektir. Ve aksatmadan her sabah sürmelisiniz. 50 SPF koruma olarak isterseniz satış uzmanları size yardımcı olacaklardır… İkici yapacağınız iŞ her sabah ve akşam leke açıcı bir krem sürmektir. UV korumayı bir gün bile aksatırsanız leke tekrar koyulaşacaktır. Detaylı bilgi için “leke neden çıkar ne yapmalıyız” başlıklı yazımı ve “50 SPF tüm gün korumaz” başlıklı yazılarımı okuyunuz… Sevgilerle
doğanay çelik 2012-01-01 23:57:09
Merhaba Ayşenur hanım , bu anlatacağım konuda bana yardımcı olmanızı diliyorum öncelikle, 19 yaşında bi erkeğim benim sorunum yaşımdan büyük göstermek, evet yaşımdan en az 5 yaş daha büyük gösterdğimi söylüyorlar ve ben bun açok üzülüyorum , gecen sene epey bi kilo alımıştım ve yüzüm aşırı dercede klio alıp şişmişti yazın aldığım kiloları verdim fakat yüzümden hiç veremedim, aldığım gibi duruyorlar , vücudum fit ama yüzüm kocaman . bu sne göz altlarımda büyük ve sık çizgiller belirmeye başladı ne kadar nemlendirsemde geçmio ve alnımda uzun kocaman bir mimik çizgisi , kilo aldığım için epey belli olan bi gıdık erken yaşta ağaran saçlar , tombul kocamn çpsız bi surat , nolur ayşenur hanım bana yardımcı olun şu sorunlarıma çare gösterin. yaşımdan çok büyük gösteriorum , ikizim var arkadaşları evimize gelio bana abi diolar , bazen elimi öpecek oluolar, çok canım sıkılıo bu duruma , dershaneye gidioum , millet arkamda çanta görünce şakın bakılıoar,üniversite sınavına hazırlanıorm , sırf bu yüzden konsantre olamıor hiçbirşeye , dershene deki hocalarım bile sen kaç yaşındasın büyüksün falan diolar , bıktım artık bu durumdan bana yardımcı olursanız size minnettar kalıcam ayşenur hanım şimdiden teşekkür ederim ,
Ayşenur’dan Not:
İletişim ve Ziyaretçi Defteri bölümlerinde yer alan “Güzellik/kozmetik hakkında sorularınızı ziyaretçi defterine yazmayınız!” uyarısında yer aldığı üzere; Sorularınızı BU ADRESTEN yanıtlıyorum. Kişisel bilgilerinizi de yazmayı unutmayınız.