Çatlaklar Neden Oluşur

Çatlaklar neden nasıl oluşur , çatlak nasıl giderilir?

 Çatlak nasıl oluşur?

Çatlaklar, ergenlikte hızlı boy atarken, şişmanlıkta deri gerilirken ve hamilelikte esneyip-gerilip tekrar eski haline dönerken derinin bağ dokusundaki yırtılmalarından oluşur Göğüsler, basen ve karında olan ani büyümeler çatlakların en çok oluştuğu yerlerdir.

Önceleri çizgiler kırmızımtıraktır, kaşınır Sonradan sedefli bir mavi gibi izlere dönüşür. Hamilelikten veya kilo kaybından sonra, diriliğini yitirmiş deri üzerinde, ancak güneşlenildiğinde (üst deri daha koyu olduğunda) alttan beyaz çizgiler halinde belirginleşirler

Bazı insanlarda hiç çatlak olmazken bazılarında karın derisinde sarkmayla beraber çatlaklar oluşur. Bu tamamen sizin genetik yapınızla ve derinin gerilmesi süresince ona uyguladığınız esneklik artırıcı ürünleri kullanımınızla ilgilidir. Tabii ki hamilelikte kaç kilo aldığınızla da…

Genç yaşta aniden 20-30 kilo alan, sonra da bunu acil bir diyetle veren birçok gencin vücudunda derin çatlaklar vardır. Esneyememe ve yırtılmaların “yaş” ile değil, derinin birden gerilmesi ile ilgisi vardır.
Ergenlikle beraber hormonal gelişim başladığında; kemiklerle beraber aynı hızda derinin gerilmesi sırasında da çatlaklar oluşur. Bu durumda annelerin uyanık olması ve çocuğuna her gün uygulamak üzere deri elastikiyetini artırıcı bir losyon vermesi, banyo sonraları da göğüs çevresi, kalçalar, diz kapaklarının ön ve arkasına (bazen de kullanın üst kısımları da çatlak) uygulamak üzere bir vücut yağı vermesi gerekir.

Rahim büyüdükçe karın ve basen derisi de geriliyor. Düşünsenize, çocuklukta boy attıkça bizimle beraber büyüyen ve esneyen derimiz beş yaşımıza kadar kendinin 4 misli kadar daha esneyerek büyümüşken, hamileliğin “9 ayında” beş yılda esnediği kadar geriliyor

  Çatlamasın diye ne yapabilirim?

  • Çatlaklardan %100 korunma yolu yavaş kilo almaktır.

Toplumda hamile kadınlara sürekli yedirmeye meyilli ve ne bulurlarsa ikram edip zorlayan insanlar sayesinde karnınızdaki “bebek” değil siz şişersiniz.

Normalde hamilelik süresince 10-15 kg arası ağırlaşmak normal sayılır. Bunun üzerine çıkarsanız bebek “daha sağlıklı olacak” diye bir gerçek yoktur. Doğa, anne normal (yeterli) beslenirse onun gelişimi için sağlıksız bir şey planlamaz!

  • Hamileliğin ilk 2.-3. ayından itibaren her gün sabah akşam düzenli kullanacağınız ürünlerle deriye dışarıdan elastikiyet verici ve nem yükleyici takviyede bulunursanız minimum veya hiç çatlak olmadan bu süreci atlatmanız mümkündür.
  • Masajla uygulanacak yağlarla derinin elastikiyetini artırabilirsiniz. Zaten hamileler için özel hazırlanan çatlamayı önleyici ürünler kimyasal zararlı maddeler içermez ve doğal konsantrasyonlardır.

( İçerisinde; havuç özü, buğday tohumu yağı, jojoba, kakao yağı, A, E ve B vitaminleri grubu, susam yağı, kayısı çekirdeği yağı, papatya ekstresi, bademyağı vb. maddelerin/yağların/özlerin olduğu kozmetik ürünleri tercih etmelisiniz.)

  • Sıcak suyla yıkanmaktan vazgeçin.
  •  Derinin yırtılmasını kolaylaştırırsınız. Ilık duşu alışkanlık edinin. 39 derece su, vücut dolaşımı için idealdir. Bir ılık bir soğuk su şokları yapmak da deriyi güçlendirmek açısından faydalıdır.
  • Duşun altında yumuşak doğal liflerden bir fırça ile kaşınmakta olan, çatlamaya meyleden bölgelere dairesel hareketlerle masaj yapın. Bu kolajen elastin üretimini de hareketlendirecektir. Cildi minik çimdik hareketleriyle de düzenli uyarmanız kan dolaşımı için yararlı olur. Yıkanırken yağlı sabunlar kullanın. Kurutucu her türlü kozmetik çatlamaya yardımcı olur.
  • Irk olarak esmer kabul edilen Türk kadının cildi, beyaz ırk kadınlarına kıyasla daha dayanıklı ve daha elastiktir. Doğuştan avantajlısınız yani!
  • Süt vermeye hazırlanan göğüslerdeki deri çok daha hassas ve ince olduğundan çatlakları önlemek için farklı içerikte ve yapıda kozmetikler üretilir.

Çatlaklar neden yok edilemez ?

Bir sayfa defter kâğıdı alın. Avucunuzda buruşturup top yapın. Tekrar açıp elinizle düzeltip masaya yayın. Kâğıt yine düzdür ama o buruşuk, kırık lifleri nasıl görüyorsanız ve yok edemiyorsanız çatlaklarla oluşan durum da aynıdır.

Çatlaklar henüz eflatun kırmızımtırak renkteyken müdahale edilirse toparlanması daha kolaydır. Ama beyaz sedef çizgi gibi göründüğü aşamada (deri yırtık demektir) maalesef kozmetik ile yapılabilecek tek şey sıkılaştırıcı ürünler kullanarak “görünmelerini engellemektir”.
Doktor tarafından yapılan foto IPL, karbondioksit tedavileri, kryoterapi, lazer, iontoforez ve mikrodermabrazyon ile yapılan silme- zımparalama gibi işlemler çatlağı gidermekte etkin sonuçlar verir. Genel cilt yapısında ciddi bir düzelme sağlar ancak kesin “yok etme” yöntemi henüz yok. En son yöntem, biodermogenesi ile çatlak tedavisinde yüz güldürücü sonuçlar alınıyor.
Evde 1,5 – 2mm dermarolleri; 3-4 haftada bir seans olarak uygulayabilir en az 8 seans sonra çatlağın kısmen onarıldığını gözlemleyebilirsiniz. Çatlak ne kadar eski ise onarılması o kadar zordur. Ne kadar pembe ise o kadar iyi sonuç elde edersiniz.  Dermaroller sonrası kök hücre ampullerini veya çatlak tedavisi için steril özel üretilmiş ampulleri kullanın.

Bunun için hanımlar, lütfen

* Hamileliğin ilk ayından başlayarak deriye esnekliğini destekleyecek kremleri HER GÜN sürün

* Yavaş kilo alın, yavaş kilo verin

* Spor yapın
* Ergenlikle beraber başlayan çatlaklar varsa yukarıda dediklerimi uygulayarak artmasını önleyin.

beyza nur   2015-11-23 21:53:27

merhaba ben 16 yaşındayım göüslerimde ciddi çatlaklar var bunların gitme yolu yok mu çok üzücü bir görüntü

bide bacaklarım ve göüslerimin kenarı sürekli kaşınıyor bunu sebebi ne olabilir lütfen yardımcı olunnn

Ayşenur’dan Not:

Beyza hanım

Kaşıntının sebebi derinin çatlıyor ve yırtılıyor olmasıdır…

Hamilelik, elbette deride en hızlı genişlemenin olduğu dönem ve tüm hamileler bunu bildiklerinden önlem alırlar.

Ama genç kızların- ve genç erkeklerin- bu konuda bilgilendirilmesi gerekiyor.. Çünkü çatlak, bir kere oluştu mu silinmesi imkânsız minik deri yırtılmalarıdır. Eğer renkleri morumsu veya açık kırmızı renkteyse cildinde kan dolaşımının olduğunun kanıtıdır. Yani çatlak tazedir.

Bu aşamada cilt “elastikiyeti onaracak doku liflerini” oluşturabilir. Krem/losyon/duş jelleriyle çatlaklarının mümkün olduğunca onarılmasına yardımcı olabilirsiniz.

Buluğ çağında hormonal gelişimle beraber, kemiklerin hızlı uzamasına bazen deri yetişemeyebiliyor! Bu ani uzamaya ayak uyduramayan cilt dokusunda, hızlı genişlemek zorunda kaldığından çatlaklar oluşuyor.

Buluğ çağında yanlış beslenmemek, ani kilo alıp vermemek ve derinin esnemesine yardım etmek bu sebeple çok önemlidir. Genç kızların zaten oynak olan ruh halini bozan bu izler, daha anne olmadan çatlayan deri, onların psikolojisini de etkiliyor.

Abur cubur atıştırmalıkların hedef kitlesinin buluğ çağındaki gençler olduğu gerçeğini biz anneler değiştiremiyoruz ama en azından onlara işin aslını anlatmak, banyo sonrası kullanmaları için cildin esnemesine yardımcı yumuşatıcı krem vermek, eğlenceli ama sağlıklı atıştırmalıklar hazırlamak zor bir şey değil!

Bilhassa boylarının hızlı uzadığı dönem olan 12-17 yaş arası, yıkanırken sabun gibi kurutucu temizleyicilerden ciltlerini uzak tutmak için eğlenceli kokulu yumuşak duş jelleri sunabilirsiniz.

Yaz aylarında deniz suyunun kurutucu etkisi derinin daha çabuk çatlamasına sebep olacağından. Tuzlu suyun üzerine kurumasına izin vermemeli, duru suyla hemen duş alıp losyonlarını uygulamalı. Güneşte kavurucu sıcakta asla güneşlememeli. (11.00-15.30 arası)

Ergenlikte nerelerde çatlak oluşabilir?

Eklem yerleri en fazla cilt yırtıklarının olduğu bölgelerdir. Diz kapaklarının üzeri ve arkası, sırtta, omuzla kolun birleştiği yerler, bel ve kalçalar en sık çatlak oluşan yerlerdir. Göğüsleri de bu ani hormonal büyümeyle ilk çatlaklarını edinebilir. Elastikiyet destekleyici krem/losyonları bu bölgelere her gün uygulamalı. Duştan sonra da argan, sızma zeytinyağı gibi onarıcı yumuşatıcı yağlar sürmeli.

Sevgilerle

(not: Beyza hanım mail adresinizi doldurmadığınız için bu cevabı size maille de yollayamıyorum. Gelip bir ara bakarsanız göreceksiniz cevabınızı yoksa ben de emeğimi heba etmiş olacağım, siz de cevabınızı bilemeyeceksiniz…

aliye kayalaroğlu 2014-07-17 13:19:29

Merhabalar Ayşenur hanım karın sıkılaştırmak için önereceğiniz bir krem var mıdır?

Ayşenur’dan Not:

Merhaba,

Karın sıkılaştırıcı kremler limnastikle desteklerseniz yüzünüzü güldürür…Ama kasları çalıştırmadan üstteki deriyi toparlamak gerçekten geçici iştir… Cildin elastikiyetini yendien kazanması aynı zamanda bulunduğunuz yaşa da bağlıdır.. Hücreler yenilenme hızını yavaşlattıkları için deri eski elastikiyetini kazanamıyor…

Eğer 30 yaş altı iseniz karın jimnastiği ile beraber krem kullanırsanız 2-3 aya kadar gözle görülür ciddi sonuçlar alırsınız. 30 Yaş üstü için daha uzun süre ve sabır ister…

Derinin yenilenmesini ve ciltte fibrosit faaliyetlerini sağlayarak yeni dokuların oluşmasına yardımcı herhangi bir vücut losyonu veya serumu kullanabilirsiniz. Düzenli kullanmak önemlidir…

MESELA:

Palmers Cocoa Butter Formula Firming Butter , Lierac
Phytolastil Jel, Fillast Hydro Firming Enhancer, Juvena
Daily Adoration Body Lotion , Decleor Slim Effect Contour Gel-Creme , Decleor Aromasence Baume Sculpt , Nivea
Body Q10 Sıkılaştırıcı Vücut Losyonu, Mustela Post Partum Body Resturating Gel….

sevgilerle

mavi su      2014-04-13 16:37:02

Selam ben 16 yaşındayım. Baldırlarımla aşırı derecede fazla çatlak var yazınızı okudum ama ben yediklerime pek dikkat etmeyen birisiyim gençler için bir program gibi yazı yada tavsiye verirseniz sevinirim ve duyduğum kadarıyla lazer tedavisiyle çatlaklardan kurtulabiliyormuşuz doğru mu?

Ayşenur’dan Not:

Ergenlikte deri elastikiyeti büyüme hızına uymazsa çatlaklar oluşuyor Bunun çaresi elastikiyeti artıran losyonları her gün uygulamak ve sabunla değil sls içermeyen sert kimyasalları olmayan jellerle yıkanmaktır. Yazıda tüm detayı anlattım. Çatlak Gİ-DE-RL-MEZ… Bu, bir kağıdı avucunuzda buruşturup sonra açıp düzlemeye çalışmak gibi bir şeydir. Kırık kat yerleri gitmez. Eğer bunu yapabildiğini iddia eden bir lazer ve varsa lütfen öncesi ve sonrası sonuç resimlerini görmek isteyin…Bu tüketici olarak sizin hakkınız. Paranızı çöpe atmayın. Elastikiyet sağlayan losyonlar ve serumlarla deri toparlanınca çatlaklar görünmez olur (Ama gitmez) sevgiler

Busra                  2014-01-30 01:55:03

merhaba. ben 17 yasindayim. ve asiri catlaklarim var belimde kalcalarimda goguslerimde. gercekten cok uzuluorum gordukce . ve bu bnimle omur boyu kalcak. ve napcagimi bilmiorum.. yardimci olablrmsnz

Ayşenur’dan Not:

Merhaba,

Çatlaklarınız hakkında çok ayrıntılı yazıyı bu makalede sizi bilgilendirecek tüm bilgileri yazdım…
Ne olur göz atın.
Bunlar sizi ileride daha sağlıklı bir vücut derisine sahip olmanıza yardımcı olur.
Çatlaklar ergenlikte olduğunda daha rahat toparlanabilir ama bakım ile…
Ayrıntılar burada: tıklayınız

sevgiler

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Yazılar
Afalina Bozkurtlar Buart