Evde katı parfüm yapmayı öğrenmek için “kendin yap” videomdan tıklayıp , katı parfüm yapımını izleyebilirsiniz.
Cildin en büyük düşmanlarından birinin “stres” olduğunu artık biliyorsunuz. Tüm vücut salgılarınızı ve deri fonksiyonlarını bozanın stres olduğunu da…
Burada kendinize bir iyilik yapın ve ruhunuzu onaracak doğru parfümü seçin.
Parfümler de çağlara göre ruhsal kalıplar içerirler. 1900’lerde saf ve çocuksu dişilik kokuları kadınlar tarafından rağbet gördüğünde ihtiyaçları olan da zaten buydu.
“Ben ne kadar sade ve naif bir dişiyim” demek için bu duyguları çağrıştıran özlerden bürünürlerdi…
1990’larda çalışan kadınların artması dolayısıyla kadının “dişi” tarafını modern hayata kurban ettiğinde, kadınlar “ben de çekiciyim beni de görün” mesajı veren kokulara yöneldiler. İç gıcıklayıcı, bulunduğu ortamda burunları ve ilgiyi direkt ona çeviren özlerdi kullanılanlar…
Bunun için parfümler çağlara ve kadının/erkeğin yaşamda var olmak istedikleri şekle göre içerik değiştirdiler… Çiçeklere ek olarak reçineler, tohumlar, ağaç kabukları, hayvansal özler birer birer parfüm içeriklerinde yer aldılar…
Her “moda” koku, o devrin kadınının/ erkeğinin bürünmek istediği kişiliğe göre hazırlanır… Çünkü amaç her zaman “bana bak, beni gör, beni sev” demenin koku ile yapılan şeklidir…
Ama bu kimlik mesajını da zamanın şartlarına göre diyebilmek için kokular da değişime uğradı…Hayat modernleştikçe birbirimizi daha az önemser olduk ve parfümler birer moral hapı gibi yaşamımızda rol almaya başladılar.
“Parfüm iç dünyaya aittir” ve parfüm dersi hocamın bana söylediği bu cümleyi sonuna kadar savunurum!
Parfüm seçerken kimliğinizi, ruhunuzu güçlendirmek için üç seçeneğiniz vardır:
* Kendinizi yetersiz hissettiğiniz konuyu “kokulanarak” yenmek.
* Eksik olduğunu hissettiğiniz alanı koku ile “tamamlamak”.
* En “beğendiğiniz yanınızın” altını bir daha kırmızı kalemle çizmek ve karşınızdakilere göstermek.Bundan dolayıdır ki yıllardır aynı formülle bazı parfümler gayet beğenilerek klasikler arasında yerini korurken, farklı arayışları olanlar için de yeni parfümler icat edilip piyasaya sürülüyor.
İç dünyamı “kokular” yönlendiriyorsa, kendimi iyi hissedeceğim parfümü nasıl seçeceğim?
Önce neyi vurgulamak istediğinize karar verin:
* Safiyet ve masumluk?
* Gizli bir var olma şekli?
* Dişilik ve çekicilik?
* Neşeli ve maceracı
* Gizemli ve keşfedilemez
* İnatçı ve bildiğini okur
* Sportif ve dinamik
* Şen şakrak, şakacı
* Duygusal ve aşka âşık
* Ödün vermeyen ve başarılı
* Maço ve koruyucu…Bu örnekleri yüzlerce satır çoğaltabiliriz. Hangi ruh halinizi tamamlamak isterseniz o koku ile mutlu olursunuz. Seçim burnunuza ve iç dünyanıza aittir…
Parfüm familyaları denilen koku temeli olan gruplaşmalar bu seçeneklerle oluşmuştur.
* Mesela kedimerdiveni adıyla anılan bitki özü, çam, selvi, adaçayı, biberiye beyinde sert karakterli ve oturaklı adam motifini anımsatır… İşadamı ve sportif insan kokularında canlılık, çalışkanlık intibası uyandırır.
* İnsana saf dişilik veren koku özleri, vanilya, pudra, misk, beyaz çiçekler, hanımeli, gibi ferahlıkla karışık zarafet ve annelik duygusunu da dürten kokulardır.
* Cinsel çekicilik uyandıran egzotik kokularda baharatlar, reçineler, meyankökü, amber, zencefil, deri gibi derin kadınsılık anımsatan özlerdir…
* Gizemli, duygusal ve masum karakter yaratan özler yanık odunsu kokular, tarçın, gül, yasemin, menekşe, sandal ağacı, balsamlar gibi katkılardır.
* Yosun bazlı kokular daha ciddi, şık ve silik ama sessizce ben de varım diyen mütevazı kadın/erkek kokularının temel notasıdır…
* Neşeli, gazoz gibi ve çocuksu bir canlılık taşıyan parfümlere de çilek, muz, portakal gibi meyve özleri, hindistan cevizi, çikolata kokusu, bal, renkli çiçekler, nane gibi ruha kahkaha attıran özler kullanılır.* Lavanta, hanımeli, müge, anason, şakayık, gardenya, bergamot gibi özlerse asabi karakterli kişilere oldukça yatıştıran bir etki yaparlar.
Parfüm deyip geçmeyin!
Müge içeren parfümlerin bilhassa menopozdaki hanımlara çok rahatlatıcı etki yaptığını, uyku düzenlerine ve ateş basmalarına ciddi yumuşama verdiği son okuduğum derste açıklandığında “kokunun gücünü” bir kez daha aklıma yazmıştım… Hatta çikolatanın ağza değdirilmeden, “koklanmasının” bile beyinde mutluluk hormonu serotoninin salgılanmasına sebep olduğunu öğrendiğimde koku seçmenin ne denli büyük bir ruh sağaltım şekli olduğunu anladım.Bu temel üzerine, yüzlerce koku arasından sizi hiç rahatsız etmeyecek parfümün familyasını belirleyebilir ve yaşamınızdaki cesareti veya çekimi tamamlayacak parfümü seçebilirsiniz.
Aynı parfüm bende farklı, arkadaşımda farklı kokuyor!
Parfümler yaşayan özlerdir. Sürüp bekleyin. Bir saat kadar sonra teninizin size has salgısı ve sıcaklığı ile bazı özleri daha vurgulayacak bazılarını ise geri planda bırakacaktır.Herkesin ten asidi ve kokuyu sürdüğü derideki koruyucu tabakası değişiktir. Yediğiniz yemek tarzı, uyku düzeniniz, stresli olup olmamanız bile kokunun duruşunu değiştirir.
Bu yüzden parfümü başkasında beğenip almak yerine bizzat bilek içinde deneyip bekleyip öyle karar vermelisiniz.
Birçok parfüm çeşidi var hangisini daha kalıcı?Kokular içlerindeki alkol oranına ve kokudaki özlerin yoğunluğuna göre daha hafif, daha keskin ve kalıcı olmaları için ayrılmışlar. Yoğunlukları farklıdır.
Parfüm: Esans yoğunluğu %1530 arasında değişen kokulardır. Daha az kullanılır. Etkisi uzun sürelidir. Tüm gün etkilidir
Eau De Parfum(EDP): Koku konsantrasyonu %815 arasında değişir. Parfüme göre daha az kalıcıdır ve etkisi on iki saat kadar sürer
Eau De Toilette(EDT): Özlerin yoğunluk oranı %4-8 arasındadır. Gün içerisinde sık sık yenilemeniz içindir EDP’den daha az kalıcıdır ve etkisi 4 saat kadar sürebilir.
Eau De Cologne(EDC): Parfümdeki öz yoğunluğu %35 arasında değişir. Etkisi iki saat kadar sürer.
Aftershave: EDT’den daha hafiftir. Etkisi 23 saat sürer. Alkol oranı açısından hassas ciltler için daha uygundur.
Deodorant: “Kokulanmak” amacıyla değil, ter kokmasını engellemek için yapılmışlardır… Sadece favori kokunuzun devamlılığında bir bütün oluştururlar.
Banyonuzda mutlaka bulundurun!
Seçtiğiniz parfümün “yan ürünleri” olarak adlandırdığımız vücut losyonları, kremler, duş jelleri, pudralar ve deodorantlar, vücut peelingleri ve yağları parfümün kalıcılığını iki kez daha artıracağı gibi, kokuyla teninizin tüm gün iç içe kalması ve moral takviyeniz için süper bir fırsattır. Giysinizi çıkarttığınızda ve aradan 6-7 saat geçmiş olsa bile teninizden bulut gibi bu koku dağılır.Bu özleri vücudunuza hapseden ve sabitleyen yan ürünlerdir.Kokuyu nasıl test edeceksiniz?
Yukarıda anlattığımız ruhları taşıyan, sevdiğiniz ve size uygun gelen karakterden oluşan kokulardan en fazla 4 tanesini önünüze alın.
Dörtten fazla kokuyu ardı ardına koklamayın. Burun anestezi olmuş gibi hissizleşebilir. Gerçek özü alamazsınız…(Sakın üstünüze sıkmayın! Parfüm deride yaşar giyside değil! Hem nasıl kokacağını bilmeden nasıl direkt üstünüze sıkarsınız?)
Unutmayın ki bazı baş ağrılarının sebebi parfümler de olabiliyor!
Şimdi bilek içlerine ve dirsek içlerine -4 ısı tutan alana- her birini teker teker sıkın. Bekleyin alkolü uçsun ve koklayın. Kokular arasında en az beş dakika geçmesini bekleyerek diğer alana geçin.
Gidin dolaşın, vakit geçirin! Bırakın ten salgınızla parfümün derin notaları ortaya çıksın… Bir saat sonra tekrar koklayın, hangisi sizi daha mutlu ettiyse ona karar verin. Kim bilir belki de ruhunuzu aydınlatan kokuyu bulacaksınız bu kez! Yıllardır aynı parfüme sadık kalanları anlayacaksınız.
Kokunun kalıcı olması, sürüldüğü bölgelerin ısı tutması ile ilgili olduğu için kullanacağınız yerler:
* Bilek ve dirsek içleri
* Dizkapağı arkası
* Ense ve kulak arkaları
* Kasıklar
* Göğüs ortasıParfümü buzdolabına koymanıza gerek yok! Isı ve güneşten uzak bir dolap çekmecesi içi de olabilir.
Giysilere sıkmayın, deodorantın bir parfüm olmadığını ve koltuk altından başka yere sıkılmayacağını, kokunun çok değişeceğini bilin.
Yaz aylarında güneşe çıkarken derinizde asla parfüm kalıntısı olmamasına dikkat edin. Kalıcı lekeler oluşturabilir. Yazın güneşte tepkime oluşturmayacak şekilde üretilen parfümler de var.
– Yıllarca parfümünü değiştirmeyenler ve kullandıkları kokuyla bütünleşenler var. Parfüme sadakat konusunda ne düşünüyorsunuz? Kadınlar mı, yoksa erkekler mi parfümüne daha sadık?
Her kişinin benliğine sahip olması gibi, bir kokuya da sürekli sahip olması çok doğaldır. Hatta birçok insanın hiç değişmeyen ve kendisiyle özdeşleşmiş bir kokusu vardır ve aldığı diğer parfümler değişirken bu koku hiç değişmez. Bu bakımdan sadakat konusunda da erkekler ve kadınlar arasında bir fark göremiyorum.
– İlkbahar-yaz parfümlerinde son trendler neler? Hangi kokular revaçta?Bu sene erkeklerde aromatik, ağaçsı, fresh; bayanlarda ise meyveli, aromatik ve su notaları içeren parfümler çok ön planda. İkinci bir trend olarak da eğlenceli yaz akşamları dikkate alınarak, hafif oryantal içeriklere, meyve ve çiçekler eklenerek tasarlanan parfümler çekiciliğinizi arttıracak. Son 2 yılın trendi olan maskülen erkek kokuları ile kadınsı bayan parfümleri daha da ön plana çıkacak.
Bir parfümün taklit mi yoksa orijinal mi olduğu nasıl anlaşılır?
1. Şişenin cam kalitesi: Sahte parfüm şişesinde dalgalanmalar ve kabarcıklar görülür. Orijinalinde ise pürüzsüz bir görüntü mevcuttur.
2. Sahte parfümlerin hortumları genellikle beyaz ve kalın olur, orijinallerde ise ince ve şeffaf olur.
3. Sahte parfümlerde, pompaların olduğu bölümlerde pul pul dökülmeler görülür.
4. Orijinal parfümlerin iç tarafındaki koruyucu paketin içinde ya lazerle ya da iğne delikleriyle işlenmiş kodlar vardır, taklitler de ise bu yoktur.
5. Orijinallerin barkodlarının baskı kaliteleriyle sahte parfümlerin barkodları arasında farklılıklar görülür.
6. Orijinal şişelerinin çoğunun altında ya metal ya da şeffaf üzerine metal yazılı ya da halogramlı etiketler bulunur.
7. Orijinal ürünlerin kutuları üzerinde ithalatçı firmaların stickerları bulunur; sahtelerde ise bulunmaz.
8. Orijinal parfümlerin jelatinleri pürüzsüz ve incedir; taklitlerinki ise pvc olduğundan kalın ve dalgalıdır.
9. Orijinallerin logoları özellikle bitiş noktalarında çok düz ve hatasızdır; taklitlerin ise pürüzlü ve titreşimlidir.
10. İki parfüm arasında renk farklılığı vardır.
11. Orijinal parfümlerde EDT için kalıcılık süresi minimum süre 2-3, EDP’lerde ise minimum 6 saattir. Taklitlerde ise bu süre 15-20 dakikadır.
12. Taklitlerde özellikle sıcaklık değişimlerinde koku hemen bozulur, orijinallerde ise daha uzun sürede bozulur.
L’Erbolario Markasından Üç büyülü Parfüm
( 01 Ocak 2016)
Neredeyse yüzyıllardır (!) Dior’un Poison parfümünü kullanıyorum.
İçinde bana hayatın tanıdık tarafını anlatan bir şeyler var ve sanki bu kokuyu sürdüğümde daha dayanıklı
oluyorum gibi geliyor bana… Akıl sır ermez!
Kokular geçmişe ait hisleri dürter, izleri açıklar ve neden bazı kokuların bizi daha huzurlu yaptığını anlamak için çocukluktan beri kayıtlara bakmak gerek.
İki sene önce Tokyo Milk’ten masalsı bir koku denemiştim. Hatta bileşenlerin bende uyandırdığı hissi bir fantastik resimle anlatmak istedim
Başka türlü internetten bir kokuyu tanımlamak (bence) mümkün değil.
Renkleri ve duyuları resimle anlatabiliriz ama…
Tekrar almadım. Yine de içinde hayatın sesi olan, mutluluk ve sakinlik veren başka kokuları da araştırıyordum.
Popüler kültürün yarattığı “tiki kız” kokularını sevmiyorum!
Herkes “herkes gibi” kokacaksa parfümlenmenin, kendi olmayı sevmenin ne anlamı var ki?
L’Erbolario ile bu sırada tanıştım.
Her ne kadar Amberli olan vücut kremine delice vurulsam da aradığım menekşe kokusuyla tanışmak beni çok mutu etti.
L’Erbolaria Accordo Viola
Menekşenin tatlı ve masum kokusu muhteşem! Muhteşeeem!
1965 İdi sanırım, babam Nato toplantısından dönerken anneme Atina’dan bir koku hediye getirmişti.
O kokunun bende bıraktığı “huzurlu ortam hissi” içindeki menekşelerdenmiş. Sonradan analiz edince çıktı…
Velhasıl kelam, yıllarca bir sürü menekşe kokularına düşkünlüğüm sürdü.
Ama çoğu ( violettes de Toulouse dahil) sürdükten 2-3 saat sonra asitleşiyor tadı değişiyor.
Bu nedenle L’Erbolaria Accordo Viola’ yı bulmak, benim için yılın ödülü gibi bir şey oldu.
Nasıl bir his derseniz, işte yukarıdaki resimde görülen ormanda yürürken deriiin deriiin huzuru koklamak gibi bir şey…
Kalıcı mı? Evet. Koku gün içinde vücut ısısı ile değişiyor mu? Hayır.
Keşke Türkiye’de bunun vücut sütü ve kremi de olsa.
L’Erbolario ‘nun kendi sitelerine bir göz atarsanız kendinizi peri bahçelerinde gezinirken bulabilirsiniz.
Bence koku konusunda ciddi kaliteli özler kullanıyorlar ve Ortanca, Amber ve Kamelya serilerine Türk kadınları bayılacak…
Vücut sütleri, dolap kokuları, oda kokuları birçok çiçek serileri var.
Ben şimdilik cilt bakımıyla ilgilenmedim ama deneyeceğim…
Diğer hediye etmek üzere aldığım kokuları da tanıtmadan geçmek istemedim. Çünkü gerçekten bebek kokusu gibi insanın içine çekesi gelen, ruh halini düzelten kokuları var.
L’Erbolario Camelia Parfüm
Şelalerin serin zerrelerinin etrafta dolaştığını hissettiğiniz, beyaz saf çiçek kokularının sardığı çok dengeli ve neşeli bir parfüm.
(Eau De toilette değil karıştırmayınız) Nasıl bir hayal kokusu bu diye sorarsa aklım, anlatabilecek en güzel resim içte budur….
Camelia işte böyle kokuyor. Sakin bir gecede mutlu, beyaz güvercinlerin kanat sesleri gibi. İçinde kahkaha atan gözleri ışıl ışıl, el çırpan bir çocuk var sanki…
Gül, reçine, turunç, kamelya, kehribar, vanilya, sedir..İşte bu kokunun notaları bunlar.
L’Erbolairo Ortensia Parfüm
Ortanca, yasemin, gül, menekşe, sandal ağacı, beyaz misk, sardunya, ylang ylang, iris.. İçte bu çocuksu parfümün içeriğindeki koku bileşenleri bunlar.
Nasıl bir duygu uyandırıyor derseniz? Tek bir kelimyle anlatsam ” koklayan herkesin yüzüne bir hoş gülümseme gelip oturuyor” derim.
Çekici mi? Evet. Femme Fatale (cezbetmeye çalışan seksi kadın) mı ? Hayır. Ama her erkeğin bu kokudan kadınsı bir duygu alacağı kesin.
İçinde şefkat, anaçlık, dişilik olabilir. Ama kesinlikle “Femme Fatale” kokusu değil.
Resim olarak neye benzer bu koku derseniz de tam duygusu aşağıdaki resimdir…
Pembe kokulardan sayılır, ama içinizi baymıyor, ağdalı değil, derin bir masal içeriyor ve komik bir fıkra saklıyor gibi.
Sanırım benim hoşuma gitmesine sebep vazgeçilmez sevdiğim çiçeği barındırması. Menekşe .
Eğer piyasadaki yeknesak içerikli, karakterden çok “kokmak” için kullanılan parfümlerden bıktıysanız ve ruhunuzun satın alacağı bir parfüm ararsanız kalıbımı basarım. Bayılacaksınız.
İlgili Yazılar
Yara Ve Dikiş izleri (skar) Veya Derin Sivilce Çukurları Kozmetikle Geçer Mi?
İlk önce yara izinizin “skar” mı “keloid” mi olduğuna karar verin.. Yani çizgi şeklinde pürüzsüz bir iz mi,…
Göğüs Bakımı Çatlaklar Sarkma Sutyen Seçimi
Her kadın göğüs estetiğinin zamanla kaybolmasından çok tedirgin olur. Dar iç çamaşırı seçerek dik tutmaya çalışır… Oysa göğüsler…
Nasıl Kozmetik Seçmeli ?
Sevgili Hanımlar, Bana tek tek yazan herkese tek tek aynı şeyleri mail yazmaktan yorulduğum için bu makaleyi yazmam…
İnternette En Çok Sorulan Güzellik Sorularına Cevaplar
Merhaba Hanımlar, Web siteme Google’da arama yaparken gelenlerin hangi soruyu sorarak güzellik sayfama geldiklerini görüyorum. Bazen “keşke mailini…