Akne nasıl oluşur ne yapmalı

Cildimdeki akne mi? Sivilce mi?

Eğer cildinizde sürekli kırmızı renkli içi iltihaplı sivilceler varsa, cildinizi yağlı  yüzeyi ağır hissediyorsanız, bu sorunlar yüz, sırt, omuzlar ve göğüs ortasında ise “akneli cilde” sahipsiniz demektir. Zaman zaman siyah noktacıkların altında başlayan kırmızı şişlikler, iltihaba, bu da kiste dönüşebiliyor.

Yağ bezleri hormonlardan etkilenir, ancak her akneli cilt illa ki hormonal bozukluktan olmaz! Cilt bakımınız için kozmetik aramadan önce bir deri uzmanına görünmeniz daha doğrudur. Yıkamak için A vitamini içeren temizleyicilerden, peroksit içeren jellerden faydalanabilirsiniz. Evde soyma işlemi yapan özel kremlerden de yararlanabilirsiniz. Doktorun verdiği deri ilaçlarına “takviye olarak” kozmetik kullanabilirsiniz. Hepsinden önemlisi “düzenli” ve cildin hassasiyetine uyan bakımdır. Polikistik over rahatsızlığınız varsa, androjen hormona fazlalığından yağlanma artmış olabilir. Akneye sebebiyet veren faktörlerden biridir. Kan tahlilinizi yaptıklarında kesin sebep bulunur.

Eczada ayrı kozmetik içeriğinde kullanılan madde oranları ayrı yasalarla belirlenmiştir ve “tedavi” amaçlı olanlar kozmetik sınıfına girmezler.  Akne de tedavi gerektiren bir hastalıktır. Sonuçta, kozmetiklerle akneli cildin bakımını ve kontrolünü yaparsınız ama tedavi eden İLAÇLARDIR. Kozmetik değil. Akneli ciltteki sivilcelerinin sebebi kirlilik ve yiyecekler değildir.

 akne olusumu

Akne nasıl oluşur?

Yağ salgısının çıktığı kanalın içindeki hücreler çoğalır, yapışkanlaşır ve kanal içine dökülüp kanalı tıkar Yağ salgısı artınca, tıkanan kanalda bir iltihap oluşur. Bu iltihabı yapan zaten her ciltte bulunan bir mikroptur. Yağ kanalının yapısını bozan bir etkileşime girdiği için iltihap ve derin köklü sivilce oluşur.

akne2

Yani akne için yağ kanalının daralması ve hormonal aktivitenin artırdığı yağ salgısının çoğalmasını ilk sebeplerden sayabiliriz. Ama akneye yatkın insanlarda kabızlık ve sindirim sistemi bozukluklarını da sayabiliyorlar.

                                                   akne3
                                                   

Unutmayın ki sağlıklı PH olan bir deride bakteriler üreyecek ortam bulamazlar. Bu yüzden akne ile savaşırken derinin PH’ının bozulmamasına çok dikkat edilir.

 Ne yapmanız gerek?

Doğum kontrol hapı kullanmanın aknede ciddi düzelme sağladığı bildirilmiştir. Aklınızda olsun, ama doktorunuzla beraber hareket etmenin en doğru ve sonuca ulaşacak iş olduğuna emin olun.  İnternette gördüğünüz her reklama kanmayın. Doktorla yola çıkın.

Aşırı yıkamak, cildinizin yüzeyinin iyice tahriş olmasına yol açar ve sivilceler artabilir. Ovalayıp tahriş etmeyin. Yüzünüze, elinizi çok sürmeyin. Zaten ciltte bulunan bu mikrobun yağ kanalına girmesini kolaylaştırırsınız. Yanaklarınıza ve alnınıza değen saçları toplayın. Uyuduğunuz yastık kılıfını mümkünse her gün değiştirin ve deterjan değil rende sabun kullanın. Sivilceleri sıkıp yan dokuya da sıçratmayın, kalıcı izler bırakırsınız.

Allık fırçanızı sık sık mikroplardan arındırın. Yağsız formüllü ve antiseptik içeren fondötenler, kapatıcılar kullanın. Terleme sonrası(gözenekler mikrop girişine daha açık olduğundan) hemen duş alın. Yaz aylarında güneş yüzünden kalınlaşan deri, sivilcelerinizin çoğalmasına sebep olabilir. Formülünde su temeli olan güneş koruyucuları kullanın.

Cildin yağ kontrolünü sağlamak için doktorunuz, aknenin şiddetine göre asitlerle yapılan kimyasal soyma işlemi uygulayabilir veya 6 ay İlaç kullanmanızı isteyebilir Ancak unutmayın ki tedavi bir iki ayda sonuç veren bir şey değildir ve süreklilik, sabır ister.

Ayşenur Yazıcı

Total
0
Shares
1 Yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Yazılar
Devamını okuyun

Biyografi

Ayşenur Yazıcı 1958 yılında Elazığ’da ilk çocuk olarak dünyaya geldi. İlkokulu Anadolu’nun çeşitli yerlerinde, ortaokulu Paris’te, liseyi Ankara…
Afalina Bozkurtlar Buart