İnternette içerik arayan, uluslararası açıklamalara bakan, kendine içerik seçerken sık sık gelip “dimetikon” tartışmasına rastlayan birçok hanıma bir yazı da ben ekleyeyim istedim…
Polydimethylsiloxane veya PDMS olarak da bilinen “Dimethicone” teknik olarak silikon bazlı polimerlerdir. (Bunlara değişik isimlerle de rastlayabiliriz: Methicone, Phenyl trimethicone, Cyclomethicone, Dimethicone copolyol…)
Makyaj bazları, fondötenler, saç kremleri ve düğüm çözücü ürünlerde kullanılır.
Çünkü yumuşacık, parlak, kaygan bir yüzey yapar, kırışıkların görünmesini, boşluk doldurarak hafiflettiği için çok sık kullanılır.
Cilt bakım ürünlerinde koruyucu bir örtü oluşturarak su kabını önlediğinden formüllerde sıkça rastlarız.
Saç tellerinde müthiş bir parlaklık kayganlık ve dolaşmayan diri saçlar oluşturduğu ve saç teli “keratinden” ibaret olduğu için saç sağlığı açısından bir sakıncası yok.
Ama cilt için “zararlı mı değil mi” diye internette dönüp duruyorsanız tartışmalara bir de güvenilir “bağımsız” araştırma sitelerinden bakmanızı öneririm.
Çünkü yanıltıcı bilgiler de çok!
Güvenilir içerikleri öğrendiğimiz “bağımsız” birkaç kaynak var. Uluslararası kayıtların yapıldığı bu yerlerden tereddüt veya merak ettiğiniz maddeler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Moleküler tıp ve immünolojiden, kozmetolog yardımcı doçent Dr.Ebru Karpuzoğlu’ nun yazısı, tüm kimyasal analizleri okumada size yardımcı olacaktır.
• Dimetikon FDA tarafından kişisel bakım ürünlerinde kullanılması onaylanmış güvenli olarak işaretli bir maddedir.
• Cosmetik içerikleri analiz eden http://www.cir-safety.org/ sitesinde ( The Cosmetic Ingredient Review) bilimsel kayıtları bulabilir ve bu maddenin kozmetikte kullanımının “güvenli” olduğu sonucunu görebilirsiniz.
• Bir diğer bağımsız merkez olan “The Skin Deep Database” de bu içeriği düşük olasılıklı göstermiştir. Çok düşük olasılık ve nadir de olsa kuruluk, hafif tahriş veya alerjik reaksiyon olasılığını da işaretlemiştir.
http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/702011/DIMETHICONE/
Bunların hepsini beraber değerlendirdiğinizde “internet efsaneleri” ve bilimsel göstergeler arasındaki farkı da görebilirsiniz.
Bilimsel olarak laboratuvarlar ve araştırmacılar Dimethicone ne kansere sebep olur, ne kalıcı zararlar verir diyor.
Ama yine de her gün cilde bir örtü uygulamalı mı?
Çünkü bu madde deriyi örterek nemi saklıyor ise fazla yağı, bakterileri, teri, atılan toksinleri de örtüyor demektir.
Yani bakterinin daha rahat gelişmesine uygun bir ortamı yaratıyorsa sivilce veya yağlı cilde sahip olanlar, dimeticon içeren örtüler kullanırken sivilcenin arttığını (düzenli temizleme ve bakım yapmaz ise) uzun vadede gözlemleyecekler demektir…
Oysa birçok akne ürününde bulunuyor.
Tavsiyem, makyaj bazından vazgeçemiyorsanız, akşamları cildi örtüden iyice temizleyip uygun onarıcı kreminizi sürmenizdir. Gece cildin yenilenme zamanıdır. Haftalık arındırıcı bakımlarınızı ve her akşam rutin cilt bakım ve temizliğinizi aksatmazsanız silikon bazlı bu madde cildinize zarar vermeyecektir.
Yine de içiniz rahat etmiyorsa organik bazlar var. Kayganlığı bambu ve organik silis ile sağlıyorlar. (Bitkisel silikonlar da var hatırlatalım!)
Salisilik asitli, AHA/BHA içerikli ürünleri kullanarak ölü ve eskimiş tabakayı her gün nazikçe eksfolie edin. Bu tip kozmetikler ölü tabakayı sürekli attığından gözenek tıkanma riskini en aza indirmeye yardım edecektir.

Birçok özelliklerinden dolayı, dimetikon, cilt bakımı ürünlerinde de kullanılıyor ve cildin üzerinde ürünlerin kaymasını sağlıyor. Gözenekleri veya ince çizgileri doldurmaya yardımcı olduğundan primerlerin bileşen listesinde dimetikon bulursunuz… Ayrıca, moleküller büyük olduğu için sert hava koşulları için cilt yüzey korumasını en iyi hale getirir, cilt üzerinde bir bariyer görevi yapabilir, aynı zamanda yara iyileşmesi ve kuru lekelerin tedavisinde cilt koruyucu maddelerden biri olarak da kullanılır. Bunlar da aklımızda bulunsun.
Birkaç dipnot:
* Saçınızda silikonlu saç kremi varsa veya saçınızı bu içerik olan şampuanlarla yıkıyorsanız saç boyanız daha zor tutunur.
* Bu madde ikisi bir arada şampuanlarda da bulunur.
* Bitlerin saçtan komple giderilmesinde en etkili ilaçlar (sıvı silikon) dimetikonludur. Biti ve yumurtaları sarar.Nefes alamayan hayvan boğularak ölür. Zehirli ilaçlardan çok da güvenli bir yöntemdir.
* Saçlarınız sık yağlanıyorsa muhtemelen saçlı deriye de saç kremi sürdüğünüz ve bu yüzeyi dimetikon kapladığındandır… Saç tellerine sürün.Saç köküne değil.
* Saçlarınız ince telli ve çabuk yağlanıyor, ağırlaşıyorsa saç kreminizi organik seçin. Hafifler.
Kaynakçalar: EWG’S Skin Deep Cosmetic Database, CIR Cosmetic Ingredient Rewiew, FDA U.S departement of Health and Human Services,International Journal of Toxicology, May 2014, sayfalar: 65S-115S
ayşenur hanım dimetikon barındıran şampuanlar hakkında ne düşünüyorsunuz? güzel verim alınan bir şampuanın içeriğinde varsa siz lullanmaya devam edermiyiniz yoksa uzak mı durmalı?
özellikle saç dökebildiği de söyleniyor sizin bu konuyla ilgili bir bilginiz veya duyumunuz var mı?
Saçın dökülmesine sebep başka sebepler vardır. https://aysenuryazici.com/sacim-dokuluyor-ne-yapacagim/
Deniz hanım,
Cilt üzerindeki dimetikon türevleri ile saç ürünlerindekiler farklı…
Saç TELİNİN yumuşak ve elastik ve kaygan olması için güzel bir katkı bence (şahsi fikrimdir) Saç telleri canlı değildir, saçın kökü canlıdır. Bir zararı yok.
Ayşenur Hanım Merhaba, özellikle göz çevremi güneşten korumak için Darphin’in “intral environmental lightweight shield spf 50” kremini aldım ve içinde bu maddeden bolca var. Açıkcası nem vermesi gayet iyi, ve gündüz göz çevresi kremi yerine bunu kullanmayı planladım uzun bir süre için. (26 yaşındayım). 2 aşamalı temizlik videonuzu izledim, ve bodyshop’tan toz peeling aldım. Ancak tabi bu ürünü göz çevresine değdirmemeliyiz. Bu kremi almak ve uzun yıllar kullanmayı düşünmekle (göz çevresi için) doğru bir iş mi yaptım bilemiyorum…
Merhaba,
Göz çevresine spf sürmek bana çok anlamlı gelmiyor inanın..
Çünkü bu spf koruma sürülen bölgeyi en fazla 2 saat UV den korur. Sonraında derinin salgılarıyla yüzeyden akar gider. Bu nedenle tüm güneş korumalarında 2 saatte bir yenilenmesi gerektiği yazar.- ki aldığınız zaten yüz içindir göz çevresine sürülmemeli bence-
İçerikteki dimeticona gelince. Nem kaybını önleyen bu zaten 🙂 Yazıda da dediğim gibi akşamları güzelce temizledikten sonra bir sorun olmayacaktır. Zaten 2 aşamalı temizlik yapıyorsanız cilt pırıl pırıl olur.
Toz peelingi göz çevresine uygulamayın ne olur. Hırpalarsınız.
Göz çevresi de dahil cildi kırıştıran en önemli faktör UV ışınlarıdır. Göz çevresini UV ışınlarından korursanız kırışıkları ötelersiniz. Bunun için CE sertifikalı gözlük camlarını seçin.
UV emilimi olan camlar kırışıkların oluşmasını da derinleşmesini de en az krem kadar engeller. Bu, ayrı bir ışık filtreleme şeklidir. CE sertifikalı gözlükler UV ‘yi %99’a yakın kırar. Göz çevreniz hasar görmez.
Avrupa normlarında CE belgesi 380 nm sınırıyla üretilmiş gözlüklere verilir. Bu da gözlerinizi ve çevresini zararlı ışınlardan %95 oranında koruduğu anlamındadır.
ABD standartlarındaki CE belgesi 400 nm’ye verilir. Bu sertifikayı taşıyan gözlüklerin de koruması %99-100 arasındadır.
Gözlük alırken hem camında hem kutuya iliştirilmiş CE sertifikasını görerek alınız.
http://aysenuryazici.com/goz-cevresi-sorunlarini-nasil-cozerim/
sevgiler
Peki bu içerik sabah akşam kullandığımız kremimizde varsa ne yapmamızı önerirsiniz ayrıca kremimde 9.sırada . Sevgilerle💞
Eylül Hanım Merhaba,
Akşamları cildinizi jelle temizler, tonikler ardından pirinç tozlu ve mısır nişastalı peelinglerden uygularsanız cildinizde bu madde kalmaz, arındırılır.
Bu videoda anlattım çift temizliği bakar mısınız lütfen. https://www.youtube.com/watch?v=whIH-P7ehQI&t=1s
Ürün önerilerini video altındaki kutucukta tek tek sıraladım.
sevgiler
Ayşenur hanım merhaba, çok kuru, hassas ve dönem dönem ataklar geçiren egzemalı bir cildim var. doğru ürünleri bir türlü bulamıyorum, yüzüm herşeye tepki veriyor. çift temizliği kullanabilir miyim? bir de uygun gece ve gündüz nemlendiricisi arayışındayım, sevgiler
Burçin Hanım,
Yaşınızı yazmamışsınız. Egzama özel içerik seçmektir evet, ama bunun kadar önemli olan başka bir şey de hayatınızdan kimyasalları uzaklaştırmanızdır. Burada anlattım lütfen göz atın
http://aysenuryazici.com/egzama-ve-dermatit-cilt-bakimi/
Videom: https://www.youtube.com/watch?v=3r-vSfnqkpY&t=445s izleyiniz lütfen
Kuru ciltlerin NEDEN KURU olduğunu anlamaları , nerede eksik yanlış bakım yaptıklarını görmelerini anlatmak için yazdığım yazı da sizin için lütfen okuyunuz.
http://aysenuryazici.com/cok-kuru-cilt-cok-kuru-vucut/
Hem egzama hem kuruluk için E vitaminli kremler size çok fayda sağlar. İsterseniz yağını kullanabilir, Nemlendirici öncesinde 2-3 damla yüze bu yağı uygulayabilir yahut 2-3 damla nemlendiriciye karıştırabilirsiniz
https://www.dermoeczanem.com/derma-e-vitamin-e-12000-iu-creme-113g ve https://www.dermoeczanem.com/derma-e-vitamine-e-skin-oil-14000-iu-60ml
Çift temizliği elbette kullanabilirsiniz. Ama şöyle bir sıkıntı var musluk suyu kullanmamanız gerek. Atopik ciltler musluk suyuyla tahriş oluyorlar.
Temizleme için caudalie temizleme yağı, “sls içermeyen bir jel” veya “köpük” ve ardından pirinç tozu ve nişasta içeren günlük peelingi kullanabilirsiniz.
Temizlik bitince MUTLAKA hyalüronik asit serumu, E vitamini veya aloe vera serumu kullanın.
En son da yatıştırıcı krem.
Ama sizin için en doğrusu cildi yıkama yağlarıyla temizlemektir.
* https://www.dermoeczanem.com/noreva-xerodiane-ap-cleansing-oil2-400ml
* https://www.recete.com/nuxe-micellar-cleansing-oil-150ml/
* https://www.kirmizibeyazz.com/urun/avene-trixera-nutrition-nutri-fluid-cleanser-400-ml
Serum sizin için gerekli bir kozmetik. Deri altına emilen serumlardır. Kremler üst tabakada yatıştırma ve nemi ayarlar.
Video https://www.youtube.com/watch?v=U4EJgA7whaY
BioNike’ın triderm serisi egzamalı ciltler için üretilmiştir.
http://www.bionike.com.tr/collections/tum_triderm.html => En meşhur kremi budur => http://www.bionike.com.tr/collections/detay_triderm_lenil+.html
Temizleme https://www.justinbeauty.net/pyunkang-yul-cleanser
serum https://www.justinbeauty.net/pyunkang-yul-essence-toner-200ml
Nemlendirici olarak yüz ve vücuda kullanabileceğiniz: https://www.justinbeauty.net/pyunkang-yul-lotion
Uygun krem bulamadığınızı söylemişsiniz. Bir kere “az sayıda bileşenden” oluşan kremler seçmeli. Parfüm içermemeli. İçerikte cildin savunmasını güçlendiren, derinin onarım mekanizmalarını güçlendiren bileşenler olmalı. Yani E vitamini, aloe, gotu kola (centella asiatica bitkisi), hyalüronik asit gibi. Bunlara ek olarak dış faktörlere (soğuk ve sıcak ve UV ışınları) bağlı hırpalamaya karşı koruma sağlayan bir krem seçmelisiniz.
Ne kadar az kimyasal o kadar iyi…
Güneşten korunmayı aman ihmal etmeyin. Sevgiler
Ayşenur Hanım,
Syoss marka şampuanlar hakkında ne düşünüyorsunuz ? Önerenileceğiniz uygun fiyatlı şampuan, saç bakım kremi ve de durulanmayan bakım kremi var mı? Ekonomik durum yüzünden maalesef kozmetikte çok pahalandı:(
Seda Hanım,
Bu şampuanın içeriklerini bilmiyordum bir blogda buldum:
http://www.rochellerivera.com/2014/07/hair-product-review-syoss-repair_6.html
Ben SLS içeren şampuanları sevmiyorum biliyorsunuzdur. Bunda var sodium Laureth Sulfate.
Deterjan tipi bir sentetik köpük bu. Saçlı deriyi kazıyor.
Fiyatı makul ve SLS içermeyen bazı şampuanlar:
Nano Absolute 750 Ml Tuz İçermeyen Şampuan (25 tl)
Kuaf Tuzsuz Şampuan 1Lt (16 tl)
Otacı Normal Saçlar İçin Meyveli Şampuan 400ml (17 tl) Ve Otacı tüm şampuanları…
(Rossmann’larda var) Alterra Doğal Bambus ve Papaya Özü İçeren Hacim Veren Doğal Şampuan 200 ml (17 tl)
Gratis’lerde de var sls içermeyen şampuanlar ancak sizin ürünün arkasını çevirip okumanız lazım içeriğini…
Durulanmayan bakım kremi bilmiyorum benim için hepsi ayni. İçerikleri de hemen hemen ayni.
Marka oldukça fiyat artıyor.
sevgilerle