Böceğe Saygı Duruşu

Böceğe Saygı Duruşu

Etrafınızda yüzlerce rengârenk kelebeğin uçuştuğunu düşünün. (bu manzarayı belleğinize kaydetmek ne hoş olur.) şimdi, etrafınızda yüzlerce hamamböceğinin dolaştığını düşünün; niye tiksindiniz?
Karşılaştığım bir testin sorusu şöyleydi: bedava bir tatil kazanmak için bir kelebeğin kanatlarını yolar mısınız? Peki bedava bir tatil için bir hamamböceğinin ayaklarını koparır mıydınız? Hangisini cevaplarken daha uzun düşündünüz?

Kelebeğin renkli kanatları var diye ve onu sempatik bulduğunuz için mi daha fazla düşündünüz? Halbuki ikisi de böcek, ikisinin de canı var, ikisi de yaşadığınız mekânda dolaşabilir ve ikisinin de size bir zararı yok! (hamam böceklerinin hastalık vektörleri olduğu iddiası kanıtlanamamıştır.) Kiraz tabağınıza bir kelebek konup kalktığında gülümserken, neden bir hamamböceği geldiğinde çığlık atıyorsunuz?
Bu iki hayvan da, ekosistemin bir parçası. Tüm canlılara benzer şekilde yaşadıkları ortamda diğer atıkların yeniden tabiata dönmesini hızlandırdıkları gibi, diğerleriyle beslenip başkalarına da yem olurlar.
Ekosistemi bozan tek canlı insandır. Hatırlayınız, yerleşim dengesizliği yüzünden bir bölgeyi “belli bir kuş türünün” bile terk etmesi, o bölgede kuşun yediği böceklerin çoğalmasına ve böceklerin de ormanı yok etmesine sebep olabiliyor!
Sakın beni h.k.d. (hamamböceklerini koruma derneği) üyesi filan sanmayın. anlatmaya çalıştığım sadece, canlıların her birinin “önyargıdan uzak” saygıyla değerlendirilmesi gereği. Çünkü her biri mucizenin ta kendisi.
Tüm canlılar kafaları koptuğunda ölürken, hamamböceği kafası koptuğunda bir hafta yaşayabiliyor. Ağzı olmadığından, ölüm sebebi susuzluk oluyor. Karnının arka tarafındaki duyargaları çok hassas. Potansiyel tehlikeyi saniyenin binde 54’ü gibi bir zamanda algılayıp kaçıyor. Terliği havaya kaldırırken daha hızlı olamazsınız! Rekortmen yasemin Dalkılıç’tan daha uzun süre nefeslerini tutabiliyorlar (40 dakika). Lavaboya atıp üstüne su akıtmanız nafile! Hamamböcekleri yiyeceksiz bir ay yaşayabilirler. Ama siz, mutfağınızda bir ay boyunca “açıkta hiç yiyecek bırakmama” kuralına uyamazsınız. Eksi 32 dereceye kadar dayanıklılar.
Koku alma duyuları da, ev halkını misafirden ayırt edebilecek kadar gelişmiş.
Böcek spreylerinin birçoğuna karşı direnç geliştirmiş olan ve var oldukları 320 milyon yıldır radyoaktiviteden etkilenmeyen tek canlı onlar.
Bilim adamlarının en büyük umudu da bu böcekler. Çünkü bu mucize hayvanların vücudundaki bir kimyasal bileşimin aıds virüsüne karşı etkili olduğu saptandı.
Şimdi mutfağa girdiğinizde, terliğinizi elinize almadan bir dakikalık saygı duruşu yapmanız şart oldu.
(a.yazıcı’nın ekmek arası hayat adlı kitabından alıntıdır)

Total
0
Shares
2 Yorum
  1. Merhaba Ayşegül hanım, bu yazınızı bir kaç yıl önce de okumuştum. Bu gün sohbet konumuz hayvanlardı ve bu yazınız çağrışım yaptı bende ve tekrar geldim, okudum tabi başka yazılarınızı da emeğinize sağlık, her şey gönlünüzce olsun dileğimle

    1. Teşekkür ederim Cemile Hanım. Hayvanların hepsinin bizimle ortak yaşamları ve mutlaka bir faydaları var. İlginiz için, yerküreyi paylaştığımız tüm hayvanlar adına size sevgilerimi yolluyorum…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Yazılar
Afalina Bozkurtlar Buart